Vi tycker om att göra ordentliga middagar tillsammans i familjen. Med bokrecensionen jag skrev om just söndagsmiddagar färsk i minnet får den här veckans recept äran att stå för det fina att laga mat tillsammans, hela familjen.
För det är väldigt gemytligt och mysigt att laga mat tillsammans, det blir en helt annan upplevelse att sedan äta maten man lagat. Barnen får en helt annan insikt i matlagningen och blir mer intresserade av att äta när dom varit med från början.
Jag är övertygad om att lägger man grunden till bra mat lagad från grunden och låter sitt barn vara med hela processen så väcker man ett intresse som kan vara hela livet. Dessutom ger man en bra grund för barnen att börja med. Är barnen involverade i att laga mat brukar dom också bli mer intresserade av att äta den, när dom vet att dom fått vara med och skapa själva.
Det är som när man tittar på “Masterchef junior” eller “Sveriges yngsta mästerkock” och hör barnen berätta om hur de blev intresserad av mat och matlagning. Var intresset kom från eller hur dom började laga mat i köket och vem som inspirerat dom. Det är så härligt att höra hur mycket mat, råvaror och matlagning kan inspirera!
Vad lagar vi för något då?
Jo, vi gör en redig tomatsås från grunden och knådar egen pasta. Pastadegen gör vi inte på traditionellt vis, utan på vårt eget sätt. Vi har i lite matcha (som är ett te) för att få en härlig grön nyans, smak och många nyttigheter.
Vi börjar tomatsåsen och med den klassiska basen “moire poix“, eller treenigheten, som den kallas på svenska. Det är en grund till många såser och grytor. Den italienska motsvarigheten heter soffritto, och kanske är det ordet jag ska använda när det är en sås till pasta vi gör. Å andra sidan är jag upplärd med köksfranska och de flesta kökstermer jag kan, och använder, är franska eller har franskt ursprung.
Ingredienser till tomatsås.
- 2 gula lökar
- 1 morot
- 1 stjälk av stjälkselleri
- 2 klyftor vitlök, finhackad
- 2 matskedar olivolja
- 1 kilo körsbärstomater
- 2 teskedar paprikapulver
- 2 teskedar oregano
- 2 teskedar basilika
- 1 tesked rosmarin
- 2 teskedar timjan
- 1 kryddmått cayennepeppar
- 1 matsked smör
- 1 matsked olivolja
Tillagning.
Vi ska börja med att skålla tomaterna, så koka upp vatten i en kastrull, släng i (eller lägg ned försiktigt) tomaterna och låt dom koka lugnt till skalet spricker. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten. Nu går dom lätt att skala, så pilla skalet från tomaterna.
Skala alla grönsakerna och tärna sedan gul lök, morot och stjälkselleri. Fräs i smör och olja på medelvärme, de ska inte få färg men bli mjuka och dofta underbart.
Tillsätt den finhackade vitlöken och sedan kryddorna och låt de fräsa med en minut. Lägg i de skalade tomaterna och låt allt koka ihop på medelvärme. Sänk sedan till svagare värme och låt det småputtra ihop ordentligt så smakerna sätter sig. Glöm inte att röra runt med jämna mellanrum.
Ingredienser pastadeg.
- 5 deciliter dinkelmjöl
- 4 ekologiska ägg
- 2 matskedar matcha (te)
- 1 matsked olivolja
Tillagning.
Blanda mjölet med matcha och lägg det sedan i en hög på köksbänken. Gör en liten grop i mjölet, så det ser ut som en vulkan. Knäck äggen och lägg dom i gropen. Vispa ihop äggen först, tillsätt sedan olivoljan och arbeta sedan ihop allt med mjölet tills det blir en deg. Knåda degen i runt 10 minuter antingen för hand eller i maskin. Degen ska bli smidig och elastisk. Känns den för torr så kan du ha i lite vatten och arbeta in. När degen är klar så låter du den vila i kylskåpet en halvtimme.
Nu tar man fram sin pastamaskin eller kavel (eller båda två om man vill det). Kavla ut degen på en mjölad yta. Om du har en pastamaskin så kör du degen igenom den, börja på det grövsta och mata degen igenom. Upprepa på mindre och mindre valsavstånd till du kommer ned i den tjocklek du vill ha. Sedan är det bara att skära ut pastan eller använd maskinen igen och välja vilket pastaformat du vill få ut. Vi valde tagliatelle.
Koka upp vatten det ska vara ganska rikligt med salt i, runt 5% vill vi ha i vattnet.
Det går fort att koka färsk pasta, runt tre minuter beroende på tjocklek och hur mycket tuggmotstånd man vill ha i den. Lättaste sättet att ta reda på om dom är klara är att smaka på dom.
För länge sedan läste jag ett trick som gick ut på att kasta pastan på en kakelplatta och om pastan satt kvar den färdig. Är det inte lättare att bara provsmaka istället?
Häll av pastan i ett durkslag och låt rinna av innan servering.
Lägg upp pasta och täck med tomatsås, servera gärna det hela med en lättare sallad.