I veckans recept gör vi en klassisk musselgryta med mycket smak

Häromdagen, när jag och min matlagande vapendragare flanerade längs stadens vackra med glesbefolkade gator, fångades våra ögon av fiskbilens närvaro. Försäljarens musslor byttes mot våra riksdaler och glada i hågen begav vi oss hemåt för att låta musslorna bli en del av ett kulinariskt samarbete med de andra ingredienserna.

musslor kokta i vin med persilja, moules mariniéres
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ett besök i kylskåpets värld gav oss både morot, selleri och schalottenlök. Det tillsammans med ett krus vitt vin och en handfull persilja bringar magi till rätten. I frysen hittade jag även ett egenbakat grovt bröd som får förvandlas till ett krispigt vitlöksbröd.

Men, undrar ni, vad är det här för maträtt?

Moules mariniéres är en Belgisk rätt och en variant av deras nationalrätt moules frites, där musslorna serveras med friterad potatis. den rätten är i sin tur är inspirerad från den engelska rätten fish ‘n chips, som jag tillagat tidigare här på Senses. Rätten fungerar lika bra som förrätt som till varmrätt (som efterrätt är jag mer tveksam till).

moules marineres recept
Foto: Jessica Lycker / senses.se

I den här veckans recept versionen serverar vi musslorna med smörstekt vitlöksbröd istället för friterad potatis.

Apropå musslor så är de en väldigt bra källa till protein, jod selen och B12. De är också bra för miljön för att de ser till att minska övergödning i vattnet. De tar upp näringsämnen direkt ur vattnet som sedan följer med musslorna upp.

Ingredienser, 2 portioner Moules mariniéres som varmrätt och 4 portioner som förrätt.

  • 1 kilo blåmusslor
  • 4 deciliter vitt vin
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 morot, finhackad
  • 1 selleristjälk, finhackad
  • 1 kruka bladpersilja, grovt hackad
  • 1 chili, finhackad
  • 1/2 deciliter rapsolja
  • Salt och svartpeppar
  • Några skivor dagsgammalt bröd (hembakat)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Smör att steka i
  • 1 citron i klyftor
musslor och vitlöksbröd
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Tillagning.

Lägg först musslorna i kallt vatten så de sluter sig och tvätta dom sedan noga så ingen sand eller annat sitter kvar på dom. Låt de sedan ligga i kallvatten medan de övriga ingredienserna förbereds.

Skulle någon mussla vara öppen så kan du knacka på den och då ska den stängas. Om det inte sker så ska den slängas. Samma sak med de musslor som har trasiga skal. Det är inte så kul att äta gamla musslor.

Värm upp en gryta och börja med att fräsa löken i oljan så den blir genomskinlig, därefter lägger du i ,morot, selleri, chili och vitlök och låter det stekas mjukt på medelvärme.

Häll i vin och låt sjuda upp, krydda upp med salt och peppar och tillsätt sedan musslorna. Lägg på ett lock och låt det sjuda i cirka fem minuter till musslorna öppnat sig. Rör om ett par gånger under tiden så musslorna får utrymme att öppna sig. Lägg i persiljan och sedan är det dags att servera. Spara lite av den till garnering.

Vitlöksbrödet då; smör i stekpanna på medelvärme. Gnugga in brödskivorna med vitlök och stek snabbt på båda sidor så brödet får färg. Alternativt blanda smör och riven vitlök til lett vitlökssmör och bre på skivorna.

Supergott och vackert presenterat, moules marineres
Foto: Jessica Lycker / senses.se