Hem LjudHörlurar Test: EPOS Sennheiser GSP 602 + GSX 1000 (DAC)
EPOS Sennheiser GSP 602 och GSX 1000 recension test senses Silver

Test: EPOS Sennheiser GSP 602 + GSX 1000 (DAC)

av senses.se

Vi har tidigare testat lurar från det dansk-tyska samarbetet och varit mäkta imponerade (Sennheiser gör en ju sällan besviken på ljudsidan). EPOS Sennheiser GSP 602 kan man kort beskriva som en alternativ version av GSP 600, men med ballare färgpalett. Lurarna är fortfarande trådade och endast i stereo. Till detta paket fick vi av tillverkaren även DAC:en (externa ljudkortet) GSX 1000, en finurlig liten USB-dosa som ska ge bättre ljudkvalitet, 7.1-ljud och flera finesser till både GSP 602 och dina andra, trådade hörlurar. Frågan är om den smått hisnande prislappen på 5 000 kr (för båda) kan motivera inköp? Vi har testat och ger svar!

Utseende och känsla

Likt GSP 600 är GSP 602 inga direkta skönheter. De är ganska stora, aningen plastiga och påminner till viss del om Astro A50s kralliga kreationer. Men likt Astro så är ljudkvaliteten alldeles utmärkt, vilket vi pratar mer om i nästa stycke. Lurarna kommer med en fällbar mikrofon modell stadig, som inte kan tas av och vårt exemplar var i midnattsblå och retro-brun, en klart snygg färgkombo i vår bok (konstläder på kåporna, vilket gör dem aningen varma efter ett tag). Detta är utpräglade gaming-lurar, så att bedöma deras chic-faktor på stan känns rätt menlöst eftersom de a) endast är trådade (få telefoner har 3,5mm-anslutningen kvar) b) är solklara gaming-lurar med den stora micken som inte kan tas av. I gaming-soffan duger de dock alldeles utmärkt.

EPOS Sennheiser GSP 602 med kabel test senses
Foto: senses.se

Trots plasten känns GSP 602 gedigna i själv byggkvaliteten. De är fasta och bastanta, inget rangel eller slappa leder här inte. Ärligt talat är de kanske lite för bastanta, de med större huvud och / eller glasögon kommer känna att lurarna kramar om skallen bestämt, första dagarna var vi faktiskt lite möra efter att ha haft dem på under våra spelsessioner. Men de sluter till bra och ger som bonus en slags passiv ANC (brusreducering).

Ljudkvalitet GSP 602

Epos Sennheiser GSP 602 är alltså en sluten over-ear-lur med – gissar vi, nedymium-membran (ej bekräftat av tillverkaren) – 10-30 000 Hz frekvensomfång och trådanslutna genom en 4-polig minijack-kabel, eller en tvådelad sådan för enheter som kan köra separat ljud och mikrofon (datorer till exempel). Här finns ingen trådlöshet, batteritid eller stöd för något annat ljudformat är rak stereo. Och rak stereo leverar de fint – med viss bravur faktiskt. I spel som aktuella Nioh Collection målas en fokuserad och samtidigt dramatisk ljudbild upp i Nioh 2, där det som händer här och nu får kliva fram ett steg i rampljuset, medan det orkestrerade soundtracket ligger som en bakgrund – som det ska göra i en bra mix. Call of Duty: Black Ops – Cold War dundrar på fint på Xbox Series X och visar att GSP 602 klarar tung bas när det behövs i FPS-spel.

EPOS Sennheiser GSP 602 sida volym test senses
Volymratten på höger kåpa är den enda “feature” GSP 602 har. Foto: senses.se

Går vi över till musik i referenslistan så känns Sennheiserljudet igen: styrka, precision och viss värme, utan att färga ljudprofilen för mycket. Lurarna är kalas för välmixade, lugna låtar som Eddie Vedders Society och Karen Souzas kusligt coola version av Can’t help falling in love. Basen är aningen anonym i snabbare hiphop-låtar som Ludacris-klassikern Get Back – baskaggen som kommer igång senare i låter jobbar på bättre, men i början känns ljudet aningen kroppslöst.

Den enda funktion som hörlurarna har inbyggt är en volymratt på höger kåpa, som även den är aningen stramt åtdragen att snurra på.

GSX 1000 – externt ljudkort med extra kräm och funktioner

I paritet med prislappen på GSP 602 så släpper EPOS Sennheiser även GSX 1000, deras mellanmodell av ett externt ljudkort och DAC som ger dig bättre ljud och fler funktioner på trådburna stereo-lurar (alla, inte bara EPOS Sennheisers egna).

GSX 1000 unboxing
Foto: senses.se

USB-A börjar kännas lite mossigt som enda anslutning idag, men det finns i alla fall någon sådan kvar på de flesta PC-datorer och stationära Mac:ar, ni med bärbara Mac:ar får vara beredda på att köra via adapter till USB-C. Programvaran finns till båda formaten, men Windows-versionerna kändes lite enklare för firmwareuppdatering och inställningar, tyckte vi när vi testade.

GSX 1000s display låter dig enkelt styra ljud ut (hörlurar eller externa högtalare), olika EQ-lägen (precison i spel, musik, film eller avstängt), surround-fokus (fram, bak, runtom), växla mellan 2.0 och 7.1 (virtuellt surround, som ger rätt övertygande effekt) och slutligen ett side tone-läge för att utesluta störande miljöljud på olika kåpors konstruktioner och slutligen ett läge för att ställa in mängden reverb (“rumseko”).

Förutom att ge surroundfunktion till stereo-lurar så förbättrar DAC:en också ljudkvaliteten. Att ställa in den på 2.0 med musik-EQ:n gav mer kropp och värme till alla musikgenrer och fick även Ludacris-låten som GSP 602 hade lite problem med, att spela skönare. Tyvärr stöder DAC:en bara upp till 16 bitars djup i 44,1 kHz, även om Windows har stöd för 24 bitar som standard numera. Lite besvikelse för priset.

GSX 1000 test senses
Foto: senses.se

En annan jättelapsus är att GSX 1000 inte alls fungerar med konsoler, eftersom den inte har någon lösning för konsolernas sätt att (inte) skicka ljud via USB. Detta bli således endast en pryl för dig som spelar på dator och vill ha bättre ljudkvalitet eller virtuell surround (varav det senare går att få med mjukvara på många moderna Windows-datorer för en bråkdel av priset). Bra produkt, men inte fantastisk för priset och användningsområdet blir rätt begränsat, då exempelvis Astro A50s DAC stöder både PC och konsol.

Summering GSP 602 och GSX 1000

Att EPOS Sennheiser GSP 602 är kompetenta och välljudande stereo-hörlurar för gaming, råder inget tvivel om. Detta är bra ljud, punkt. På minussidan sitter hörlurarna aningen för hårt kring skallen och saknar många finesser andra lurar i liknande prisklass erbjuder – främst trådlöshet och någon slags surroundljud.

EPOS Sennheiser GSP 602 kapa konstlader senses
Foto: senses.se

GSX 1000 å sin sida är ett habilt ljudkort, som både lyfter ljudkvaliteten och tillför en massa funktioner som GSP 602 kan sakna “out-of-the-box”, bland annat in 7.1-surround och välbalanserade, förinställda EQ-lägen. För dryga 2 500 kr är detta dock en rejält dyr DAC och även om du får en hel del fler funktioner än exempelvis Soundblaster PLAY! 3, så är själva ljudkvaliteten i stereo ungefär jämförbar – och PLAY! 3 är då nästan tio gånger billigare. 7.1 och EQ (eller hörlurarna, om du så vill) får du i princip på köpet i en DAC som ingår till utsökta SteelSeries Arctis Pro Wireless. GSX 1000 blir totalt sett en för dyr investering för andra än hard core gamern som ska ha det allra bästa (eller om du har andra, favorit hifi-lurar i stereo du vill kunna använda till spel på datorn).

GSP 602 och GSX 1000 är båda produkter med hög ljudkvalitet som absolut kan rekommenderas, men det är svårt att säga att de känns prisvärda i förhållande till vad andra märken presterar. Men om du nöjer dig med stereo och spelar både spel och njuter musik så får du ändå fint välljud i EPOS Sennheiser GSP 602.

Not: Betyget gäller för EPOS Sennheiser 602-hörlurarna utan GSX 1000. Omdömen om båda ges i texten ovan.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.