Hem SpelPC Recension: Call of Duty – Black Ops Cold War
Call of Duty: Black Ops Cold War recension senses Guld

Recension: Call of Duty – Black Ops Cold War

av senses.se

Call of Duty: Black Ops Cold War tar oss tillbaka till 80-talets kalla krig, Ronald Reagan och kriget mot kommunister med uppdrag i både Öst-Berlin, Sovjetunionen, Turkiet och en flashback till Vietnam och kidnappningen i Teheran. Vi som växte upp under 80-talet har en massa ”ah, just det – det där minns jag”-stunder genom äventyrets gång och alla som var för unga för att minnas (eller ens veta vad kalla kriget var) kan se detta som en adrenalinstinn, action-rökare med fokus på amerikanska och brittiska, hemliga förband från CIA och MI6 under en tidsera som inte var något fullskaligt krig, men ändå formade vår samtid en hel del.

Call of Duty: Black Ops Cold War PS5
Foto: Activision

Call of Duty-serien och Battlefield-serien spelar som FIFA och PES ofta derbyn om FPS-världens gunst. Och båda serierna har sina unika fördelar och hard core-fans. Call of Duty Black Ops-serie har alltid haft fokus på intensiva scenarier, galna fordonssekvenser och en extrem massa röj. Black Ops Cold War är inget undantag: här är det plattan i botten från första uppdraget, att ta fast en av iranierna bakom kidnappningen på amerikanska ambassaden, vidare till flashbacken i Vietnam – som bjuder helikopter-action och makalösa naturvyer (mer om det senare) för att i tredje uppdraget tvingas hålla tungan rätt i mun och smyga sig förbi Stasi i östtyska diktaturen. Det är stealth, en oväntat stor del problemlösande och pussel mellan varven (med sidouppdrag du kan låsa upp ledtrådar till i huvuduppdragen) och såklart en massa skjutande, som aldrig känts så bra som på de nya konsolerna.

Vi har mest kört spelet på Xbox Series X och här bjuds vi såväl på 60fps som på fantastisk ray tracing, som återger ljuseffekt med en helt annan impakt och realism än vi tidigare kunnat få på konsol. I uppdraget där solen dränker den vietnamesiska djungeln sitter man fullkomligt och bara gapar åt hur otroligt snyggt och knivskarpt allt är och hur mjukt det rör sig. Vill du offra strålspårningen kan du få 120fps istället, om din bildkälla stöder det. Att gå från PS4/Xbox One till PS5/Xbox Series X är sannerligen ett jättekliv, även om hår-modelleringen tyvärr har en tendens att se ut som peruker på båda formaten. Det är smått otroligt vad Activisions studior (som alla verkar ha gått ihop för kunna ge oss detta!) lyckats göra rent tekniskt med ett spel som släpps till releasen av två nya format. En presentation som verkligen är värdig att kallas nästa steg i en evolution.

Call of Duty: Black Ops Cold War recension senses
Om du tycker bilderna är snygga, vänta bara tills du får uppleva spelet i rörelse…

Ljudet, i Dolby Atmos på Xbox Series X och 3D Audio för PS5, dundrar på som aldrig förr och kulorna som viner förbi öronen känns nästan. Laddningstider är i det närmaste ett minne blott och de populära lägena multiplayer online och Zombies är de bästa de kanske varit någonsin. PS5:ans DualSense får även haptiskt feedback, så olika vapen känns fysiskt olika att skjuta med på avtryckarna. Läckert.

Du som spelat Call of Duty, men framförallt Black Ops-spelen, vet vad du ska förvänta dig – hårdkokt FPS-action med viss historisk inramning, verkliga personer som dyker upp i galleriet och en hel del adrenalinpumpande set-pieces som lär få till och med den mest avdomnade gamern sitta givakt i soffan. Det är galet, det är intensivt och det är bara så sjukt imponerande på next-gen. Och då ska vi komma ihåg att detta ändå bara är början på resan med de nya konsolerna…

call of duty black ops cold war zombies
Du som diggar Zombies kommer att bli galet nöjd i år.

Call of Duty: Black Ops Cold War blir helt enkelt ett måste att kicka igång nextgen-festen med, då spelserien – likt Assassin’s Creed: Valhalla – är den bästa den varit på flera år. Dock kommer tillhörande prislapp på nextgen också; spelet knäcker 700 krs-barriären och till och med 800 kr, i vissa butiker. Du som älskar Call of Duty och kör på Xbox Series X kan se fram emot att även spela Modern Warfare och Warzone nu med 120fps (inget besked om någon sådan uppgradering till PS5 i skrivande stund).

Nu är bara frågan vad Call of Duty ska bjuda oss framöver och när de vågar släppa ryssarna som evig fiende och hitta något nytt och kanske mer aktuellt?

Call of Duty: Black Ops Cold War Xbox Series X

Not: Var noga med vilken version av Call of Duty: Black Ops du väljer – spelet har två olika versioner till next- och last gen (där next-gen är dyrare), samt en utgåva som är till båda. Det blir ingen gratis uppgradering alltså för dig som tänkte köra det ”sen” på XBSX eller PS5 och köper det nu till XB1 eller PS4.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

1 kommentar

Sandra november 16, 2020 - 10:02

Coolt! Ska bli häftigt med zombie-delen!

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.