Hem Mat Test: Bubblande cava från spanska Vilarnau
vilarnau cava sushi test senses

Test: Bubblande cava från spanska Vilarnau

av senses.se

Corona-pandemin har inte bara skapat ensamhet och tagit familjemedlemmar från oss, den har också satt totalt stopp för en av livets stora glädjeämnen: resor. Men nu verkar läget ljusna och i höst är det mesta förhoppningsvis tillbaka till det normala, fram till dess gläds vi åt modern teknik som datorer och videokonferens-program som Teams. Genom det fick vi åka på virtuell provning till Spanien med Vilarnau och deras vinmakare Eva Plazas. Vilarnau har sina odlingar väster om Barcelona, där adelsfamiljen med samma namn slog sig ned redan på 1300-talet och sen 1949 är man storproducent av cava (Spaniens svar på champagne, mousserande vin), öven en miljon flaskor per år och då oftast ekologisk och vegansk sådan. Det finns många likheter mellan processerna att tillverka cava, champagne och italienska prosecco, men till skillnad från de två är cava ofta fylligare, fruktigare och lite kraftfullare. Cava anses också vara ett ”gastronomiskt” vin, och därför tänkte vi på senses testa det med olika maträtter och tilltugg och ge vår syn och våra tips kring det.

Vilarnau Brut Nature (Organic) (4 g/l socker, 99 kr)

Vilarnau cava brut nature organic marcona mandlar senses
Cava med marcona-mandlar. Foto: senses.se

Brut Nature är den torraste cavan, här med endast 4 gram socker per liter, vilket är jättebra för dig som tänker på kalorier eller undviker socker av hälsoskäl eller på grund av dieter såsom keto-dieten. Nu kan man tro att så torr cava blir oangenäm, men tack vare fruktigheten och blandningen av vita viner som cavan består av så kommer du att bli förvånad.

Vi testade denna trevlig prissatta cava med torkade Marcona mandlar, en delikatess som går oerhört väl ihop med drycken. Helt utan tilltugg så var förstaintrycken en viss stramhet, men ändå fruktigt. Doften var något jäst med klara inslag av citrus. Men nötterna till så framträder en fin balans och en ”träighet”, i positiv bemärkelse, från fusion mellan nötsmaken och vinets toner. Här tillkom också mer av en grape-nyans.

Ett cava du med fördel kan dricka till något tilltugg eller mat.

Vilarnau Brut Nature Vintage (Organic) (3 g/l socker, 129 kr)

Vilarnau brut nature vintage 2018 organic tonfisk citronsås potatis broccoli senses
Cava med tonfisk är en utmärkt kombo. Foto: senses.se

Det finns en brut nature-cava som kryper ned till 3 gram socker per liter och det är reservan (den lite finare skörden druvor) av ovan cava. Denna årgångs-cava från 2018 provade vi med en inte-alltför-fiskig fisk (tonfiskfilé) med syrlighet från citronsås och stekta tillbehör.

Vilarnau Brut Nature Vintage är förvånansvärt fruktig och frisk för att vara så snål på socker. Syran med tonfisken och spår av fetman i såsen passar fint med cavans stramare karaktär och toner av persika kunde anas. Eva tipsade även om denna cava till tapas, pinchos eller som ett glas under dagen (siestan?) på semestern, vilket kanske är det närmaste vi kommer Spanien denna sommar.

Väl värt de 29 kronorna extra och kom ihåg att beställa det några dagar innan, då det inte finns på de flesta Systembolag.

Vilarnau Brut Nature Gran Reserva (Organic) (229 kr)

Vilarnau brut nature cava gran reserva 2016 bubbel mousserande vin räkor räksmörgås senses
Riktiga färska räkor + Cava = högtidsstund. Foto: senses.se

Det finns grader av utvalda druvor och du som vill ha det allra bästa ska satsa på gran reserva. Denna cava från 2016 sätter nivån snabbt med en lyxig feeling av kropp, blandat med lekfull lätthet, fruktighet från aprikos. Parellada, som är den vanligaste druvan att göra cava på, blandas här med franska druvorna Chardonnay och Pinot Noir till 25% för att skapa en amalgamering som känns som något extra.

En riktigt trevlig cava att dricka som den är, men den gifter sig mycket väl med skaldjur såsom riktigt bra, nyfångade, färska räkor. Här får du så rik komplettering i smakbilden av cavans egen syra att du knappast behöver tillföra räkorna någon egen syra, i form av exempelvis citron.

Albert de Vilarnau Gran Reserva Fermentado en Castaño (2016) (299 kr)

albert de vilarnau gran reserva fermentado en castano 2016 lyxsushi senses
Cava med riktigt bra sushi är svårslaget. Foto: senses.se

Kronan på verket är denna cava som delvis lagrats på kastanjefat i sex månader. Detta ger såklart en ytterligare dimension i form av en ”ekighet” och förstärker smakerna av honung och melon, som ger sötma och bouquet samtidigt som här även framträder toner av tobak och grape. En mångsidig cava som förtjänar att drickas och avnjutas som den är, men som givetvis kan boostas av rätt maträtt till också.

Här vill vi dela med oss kring en av våra favoritkombinationer och det är blanda riktiga bra mousserande viner med tillika strålande sushi. Fisk vet vi ju sen innan funkar finfint, men du kommer att förvånas över hur bra syran och hettan i ingefäran gör sig med lite bättre bubblor. Smakerna rundas på en nytt sätt i sushi-rullarna och helheten blir mer än delarna. Och glöm inte ta en generös inandning innan du låter strupen smörjas, det förhöjer smaken ännu mer.

Väl värd att beställa och fira något med, kanske att våren snart är här eller semesterns början om ett par månader?

Fotnot: Vilarnau har även en rosé-cava som vi inte testat ännu, men kanske kompletterar testet med framöver. Kostar i skrivande stund 79 kr.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.