Hem DryckVin Della Vite prosecco – ny favorit
Della Vite Superiore Prosecco test Guld

Della Vite prosecco – ny favorit

av senses.se

Man kan, med viss rätta, vara aningen skeptisk till kändis-viner. Vissa kommer ur sant engagemang för dryckeskultur och smak och är faktiskt förvånansvärt bra. Andra är mer som man fördomsfullt tänker och känns mer som PR-plojar och att kändisen (eller kändisarna) bara satt sitt namn på en produkt till överpris, som ska sälja på deras renommé.

Systrarna Delevingne, skaparna. Foto: Della Vite

De brittiska systrarna Delevingne – Chloe, Poppy och den allra mest kända (skådisen och modellen) Cara – tillhör den första kategorin. Tillsammans med en vinfamilj i den italienska Vadobbiadene-dalen så har de tagit fram Della Vite Superiore Prosecco D.O:C.G (Italiens hårdaste ursprungsmärkning). Prosecco har, likt cava, lite av ett rykte om sig att vara budget-bubblor, där kända märken med prestige från Champagne – ibland lite snobbigt – anses vara det ”riktiga” bubblet. Men Della Vite är något helt annat än du troligtvis är van vid. Detta är inget under hundralappen-bubbel, utan en premium-Prosecco som kan mäta sig med en bra champagne – både kvalitets- och prismässigt.

Della Vite är gjord uteslutande på Glera-druvor och Proseccon har en tydlig doft av citrusblommor och oliver. Den fick vara med på vårt nyårsfirande på redaktionen och en helt enig testpatrull uttryckte samma omdöme: detta är helt fantastiskt, troligtvis en ny favorit! Helhetsupplevelsen fick omdömen som ”Enormt god”, ”elegant”, ”fruktig”, ”lättdrucket” och ”fräscht”. Vinet känns perfekt såväl för sig självt, som med mat. 

Fisk brukar vara bra (och klassikt val) till bubbel och så även här. Men – vi ska säga att det var med sydeuropeisk charkuteri och ost som Della Vite verkligen glänser; några skivor fransk rosettasalami och kvalitetslagrad parmesan ihop med proseccon var en kulinarisk smällkaramell. Fikon, honung, kronärtskocka och Nocellara-oliver är andra smaker som lyfts fram av skaparna att harmoniera väl med deras dryck.

Della Vite Superiore Prosecco D.O:C.G (artnr 54594) finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar i skrivande stund 299 kr. Alkoholhalten är 11,5% och sockerhalten bara 1,4 g/l, även om proseccon känns hur fruktig och lättdrucket som helst och inte alls så torr som den faktiskt är (Extra Dry). Processen för framställning är dessutom 100% vegansk. Hela testpanelen hade bara lovord för Della vite och hur kaxigt är det inte att släppa ett prosecco i denna prisklass, som kan konkurrera med champagne?

Prova nästa gång du ska fira – du kommer inte att bli besviken!

Iconic Wines skickade varuprov för detta test. Utskickare har inget redaktionellt inflytande på senses tester, utan vi skriver våra oberoende intryck med konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.