Hem DryckVin Test: Tokara Director´s Reserve Red 2018
Tokara 2018 recension senses Guld

Test: Tokara Director´s Reserve Red 2018

av senses.se

”Gud, vilken färg!” utbrister en av de tre jurymedlemmarna i testpanelen när vi häller upp det första glaset Tokara Director´s Reserve Red 2018. Det exklusiva vinet från Sydafrika anländer en gång per år i landstilldelad kvot på Systembolaget och i år var tilldelningen 3 600 flaskor (Artikelnummer 95969-01, beställningsvara). Från bergsområdet Stellenbosch så kommer detta vin, som kan beskrivas som kärleksbarnet till Atlantens kalla vindar och indiska oceanens värme, druvor som vuxit i torr mark med medelhavsmiljö. Året som gick var det torraste på 100 år i Sydafrika och ändå lyckas landet fortsätta ge oss viner som detta (som förvisso är buteljerat 2018). Med 14,5% alkoholhalt och så mycket smak på endast 2,2 gram socker, så påminner Tokara:n ibland om en riktigt bra Amarone.

Doften, direkt upphällt, är mogen, mustig och ”vuxen” med tydliga inslag av bär; dels skogsbär såsom björnbär men även körsbär. Smaken är mycket fyllig, med stor bärighet samt toner av choklad och kaffe och även en viss friskhet som påminner om mint eller eukalyptus. Den djupröda färgen kommer ifrån en klassisk Bordeaux-blend bestående av 69% cabernet sauvignon, 15% petit verdot, 8% merlot och 4% cabernet franc samt 4% malbec. Vinet är framställt på traditionell jäsning, först i ståltankar och träkar innan den slutliga lagringen på 54% nya ekfat (barrique) i 22 månader.

Vi testade det till en bit kött (oxfilé) medium rare, med en fetare pepparsås och det var mumma. ”Nästan ännu bättre med mat”, tyckte en i panelen. En väl-slagen bearnaise kan vi också tänka oss sitter alldeles utmärkt med vinets kraft och rika smakprofil. Detta är ett vin som tål att utmanas.

229 kronor får du betala för en flaska (om du kan få tag på en) och det är må vara mer än vad du normalt lägger på en flaska rött, men det är väl värt för ett vin av denna kaliber – även om detta kanske inte är något man dricker till genomsnittlig helgmiddag. Vinet passar utmärkt att lagra upp till 10 år, enligt tillverkaren.

Efterrätt då? Nja, säger vi där – det beror på efterrätten. Sötma gifter sig inte särskilt väl med Tokara, men vinets kvalitet skiner ändå igenom, så en ostbricka med feta och smakrika ostar är nog inte alls fel (kanske med en klick honung?). 

Jurymedlem 1: 10 poäng. ”Jättegott, jag är så nöjd.” Minus? Svårt att komma på något. Kanske priset? Men väl värt varje krona i min bok.”

Jurymedlem 2: 8 poäng. ”Ett vin med mycket kropp och karaktär. Lite för tung eftersmak för mig.” 

Jurymedlem 3: 9 poäng ”Fantastiskt vin att avnjuta till bra mat. Kanske dock inte hängar-vinet nr 1.” 

Nigab skickade varuprov för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende, med er konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.