Hem Teknik / PrylarBild Test: Twisted Minds TM32QHD165VA – Gaming Monitor
Silver

Test: Twisted Minds TM32QHD165VA – Gaming Monitor

av Henric Brandt

Vi har tidigare testat instegsmodellen Twisted Minds 27″ FHD och nu riktar vi blicken mot storebror Twisted Minds TM32QHD165VA, som är fem tum större och har en högre uppdateringsfrekvens på hela 165 Hz jämfört med lillebrors 100 Hz. Skärmen är snygg och stilren, och själva panelen känns gedigen och av bra kvalitet. När jag plockar upp foten till skärmen så inser jag att det inte finns någon möjlighet till justering. Du kan varken höja eller sänka, vinkla eller tilta. När du fäster stödet finns det en känsla av att det är lite “sladdrigt”, men det visar sig inte stämma när skärmen väl står upp.

Foto: Senses.se

När jag har kopplat in strömmen och anslutit datorn via HDMI finns det fyra ingångar på baksidan: två HDMI 2.1 och två DisplayPort v1.4. Dessa sitter infällda och en bit upp, så det är inga problem att dölja sladdarna i en fin samling ned på baksidan. Här finns även möjlighet att koppla in ljud, om du vill.

Foto: Senses.se

När allt är inkopplat är det dags att starta upp datorn. Jag kopplar in TM32QHD165VA som min sekundära skärm (mer om varför jag gör det kommer längre ned). Direkt stör det mig att det inte går att göra några fysiska justeringar på skärmen, och därmed kan jag inte ställa in den fysiskt exakt så som jag hade velat. Jag hittar ett mellanting som jag nöjer mig med. Skärmen upplevs först väldigt grådassig i jämförelse med min primära skärm (LG, 27tum, 4K, 60hz), och jag får återigen en känsla av att Twisted Minds-skärmen kanske inte håller måttet? Men den känslan går snabbt över när jag går in i menyerna och kan skräddarsy bilden så att den passar mig och att den matchar inställningarna på min primära skärm. Så varför vill jag inte ha TM32QHD165VA som min primära skärm, om nu bilden är bra?

Foto: Senses.se

Anledningen är att skärmen är väldigt stor med sina 32″, så upplösningen på 2560 x 1440 blir för låg i förhållande till storleken. Att till exempel läsa text, arbeta i Photoshop, InDesign eller liknande blir alldeles för pixligt för min smak. Det går givetvis, men det är inte alls lika behagligt som på min primära skärm som har 4K-upplösning.

Det bör dock nämnas att TM32QHD165VA från Twisted Minds är tänkt primärt som en gaming-skärm och har utvecklats för att vara just det, och här kommer den verkligen till sin rätt. Upplösningen 2560 x 1440 med HDR är helt klart tillräcklig för att få fram en helt fantastisk bild, och med 165 Hz kan du få ut hela 165 fps om mjukvaran och hårdvaran i datorn tillåter det. Fördelen är att du kan sänka upplösningen och därmed få ut mer FPS utan att för den sakens skull tumma på upplevelsen. Här blir upplevelsen en helt annan kontra min primära skärm, där jag inte kan få ut mer än 60fps. Jag börjar med att testa det kommande Witchfire och spelupplevelsen blir otroligt smooth.

Om spelet tillåter HDR fungerar detta på skärmen (du måste bara aktivera det först), och nu får du verkligen en fantastisk bildupplevelse. Färgerna är härliga och svärtan är djup och felfri. Detta gäller även om du använder skärmen för att titta på film.

Foto: Senses.se

Ett smolk i bägaren med TM32QHD165VA är att den är något ljussvagare än sina konkurrenter i liknande prisklass. Det är inte mycket, men Twisted Minds-skärmen ligger på 300 cd/m² medan andra ligger på runt 350-400 cd/m².

Foto: Senses.se

TM32QHD165VA är, som sagt, utvecklad för gaming och du kan därmed välja mellan fyra olika crosshairs som underlättar i First Person Shooter-spel. Personligen har jag aldrig känt att jag har behövt något sådant, men det är en kul detalj. Testade det i nedan på Witchfire, men tycker personligen att det varken gjorde till eller ifrån.

Foto: Senses.se

Sammanfattningsvis vill jag rekommendera TM32QHD165VA, trots skavankerna är det här en prisvärd gaming-skärm med många fördelar och få nackdelar. Att du inte kan justera skärmens position och att den är lite ljussvagare blir petitesser i sammanhanget, när du skjuter dig igenom horder av fiender i hög fps (utan screen tearing) och HDR. Att den är något för lågupplöst och för stor för att vara min primära skärm betyder inte att alla kommer ha samma upplevelse. Jag är van vid en mindre skärm med högre upplösning och då kände jag att det blev för stort och för lågupplöst, och därmed bytte jag tillbaka. Så som gaming-skärm är TM32QHD165VA helt klart ett prisvärt alternativ för att kunna avnjuta dina spel och filmer på.

Twisted Minds skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.