Hem Allmänt Test: Twisted Minds 27″ FHD

Test: Twisted Minds 27″ FHD

av senses.se

Twisted Minds är ett UAE-baserat företag vars inriktning är gaming-monitorer, stativ och ytterligare tillbehör, alla fokuserade mot gamingscenen. Twisted Minds vinkel är att på nytt definiera gaming-tilbehör och genom innovativa idéer också göra sina produkter mer prisvärda. Denna gång ska vi lägga händerna, och ögonen, på Twisted Minds 27″ FHD Montor (100 IPS). En skärm som Twisted Minds själva beskriver som ”en utmärkt första spelskärm eller som extra skärm till den befintliga riggen”. Ganska snabbt märker vi att det stämmer ganska bra om man tittar på detaljer som ingångar eller upplösning. Vårt första intryck blir att detta är en bra och enkel skärm i prisklassen. Häng med så går vi in på varför.

Från kartongen

Så snart vi har öppnat upp kartongen och har innehållet framför oss är det några delar som fångar vår blick direkt. Skärmen är nätt och stilren, för att vara en gamingskärm jämfört med exempelvis ASUS ROG STRIX XG27UQ. Inga ledlampor, utstickande loggor på baksidan eller på framsidan. Det enda som skvallrar från användarens håll är en TM-logga i mitten av skärmen. Den är så pass diskret att den utan problem skulle passa in i ett kontor, vilket vi anser är ett plus. Stativet monteras lätt och till det en elsladd samt en hdmi-kabel.

En HDMI och en VGA. Kontakterna är placerade olyckligt långt ner.
Foto: senses.se

Men enkelheten håller i sig. Du får endast två portar: HDMI och VGA (!). HDMI versionen är 1.4, en rent utsagt gammal standard som lanserades 2009, men ändå tillräcklig då skärmen är specificerad för FHD (Full HD 1080p alltså). Det som dock förvånar oss är att istället för en DisplayPort eller en extra HDMI-ingång välja det ännu mer ålderdomliga VGA. Visst, om man sitter på en äldre dator med ett äldre moderkort kan detta komma till nytta – men nästan ingen modern laptop från det sista decenniet inkluderar VGA. Så om du haft tanken att ena sladden går till din stationära dator och den andra till din laptop så blir det svårt. Ja, om du inte råkar ha en VGA-utgång förstås på en av dem.

Knapparna Twisted Minds 27FHD100IPS är smarta och bra snabbknappar
Foto: senses.se

Knapparna på högra nedre sidan har, förutom att styra menyn, också ett antal snabbfunktioner. Exempelvis växla mellan HDMI och VGA, ett antal förinställda skärmlägen och sist men inte minst kan du genom Twisted Minds GamePlus välja in ett av fyra Crosshair som stöd i FPS.

Crosshair inkluderat i skärmen på 27FHD100IPS
Foto: senses.se

I skärmen sitter även två högtalare, något som idag är ovanligt. Ljudet är inte det bästa, givetvis, men vad som är synd är att 3,5 mm-utgången inte verkar ha den mest påkostade inbyggda DAC. Ljudet är tunt och nästan helt utan bas vilket gör spelupplevelsen mindre njutbar (även om de allra flesta gamers sitter med en ordentlig hörlur idag, hade man ju kunnat skala av ännu mer på priset genom att skippa de inbyggda högtalarna helt)

Twisted Minds 27″ FHD 100 IPS – bilden

Specifikationerna för Twisted Minds 27FHD100IPS är 27” FullHD (1920×1080) med en uppdateringsfrekvens på 100Hz, en svarstid på 1 ms och IPS-panelteknik. Vad betyder då allt detta?

Vi börjar med IPS-paneltekniken, som på ett sätt omfamnar resten av värdena. En modern IPS-panel serverar hög kvalité när det gäller färgåtergivningen och gör så med en snabb svarstid på 1ms (enkelt uttryckt är svarstiden hur lång tid det tar för pixeln att ändra färg) men ger också goda förutsättningar för visningsvinklar. Det vill säga, som Twisted Minds själva beskriver det, att skärmen är ett utmärkt alternativ som en sekundär skärm vid sidan av din huvudskärm, exempelvis på ställd på höjden (du behöver dock ett eget stativ för att vinkla det). Det användningsområdet stämmer bra överens med ingångar och övrig prestanda.

Men även som huvudskärm fungerar Twisted Minds 27″ FHD ok. Vårt intryck är att färgerna tränger igenom tydligt och dynamiskt, skärpan är naturligtvis inte i världsklass men fullgod för priskategorin. FHD på 27” tangerar ändå gränserna innan pixlarna börjar synas, men det är skarpt nog.

Delar vi inte gillar med Twisted Minds 27 FHD

Bilden är det inget fel på, du utlovas FHD och det är vad du får. Men det är de andra detaljerna som vi inte riktigt kan sälla oss vid. Exempelvis sitter alla kontakter så långt ner på baksidan att de sticker ut utanför den nedre kanten. Således får du inga möjligheter att bunta ihop dem och försöka leda ned dem vid stativet för att kablaget lite snyggt. Du kan inte heller höja eller sänka skärmen, du kan inte ställa den på högkant och på det, som vi nämnt tidigare, så blir antalet utgångar klart hämmande.

Twisted Minds 27FHD100IPS stativ går dessvärre ej att sänka eller höja.
Foto: senses.se

Summering Twisted Minds 27 FHD 100 IPS

Innan vi lägger fram vår slutplädering vill påminna om att det Twisted Minds 27″ FHD påstår sig vara stämmer bra överens med det du faktiskt får. Det här är en första spelskärm, en sekundär skärm eller till och med en helt ok gaming-skärm för er med lite äldre datorer, eller mer modest budget som inte har ambitionen att köra 4K på allt. Men som samtidigt vill modernisera monitor-konceptet något för att exempelvis bli av med de där enorma ramarna som nuförtiden är ett minne blott.

Baksidan är stilren på Twisted Minds 27FHD100IPS
Foto: senses.se

Twisted Minds 27FHD100IPS är en enkel skärm som inte bjuder på speciellt många finesser förutom några få. Det största problemet vi ser med denna skärm är priset. 2 000 kronor är ändå ganska mycket för en skärm vars prestanda har funnits hos många skärmar under ett antal år. Och som nästan alla kostar allt från 500 till 1 000 kronor mindre idag. I prisklassen sticker en sak, responstiden på 1ms, ut. Den är bra men lägger du till några hundralappar eller till och med en tusenlapp så kan du få ner den till 0,5 ms (samtidigt kommer du ha väldigt, väldigt svårt att märka skillnaden). Men går du upp lite till i pris får du då också sannolikt fler ingångar, en modernare version av HDMI och andra delar som enkelt uttryckt gör livet lättare.

Så absolut, det här är en introskärm, men då önskar vi också ett pris som rimmar med det. Och det får vi inte.

Twisted Minds skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.