Hem Teknik / PrylarBild FPS och Hz – Hur hänger det ihop?

FPS och Hz – Hur hänger det ihop?

av senses.se

Låt oss snacka om något som verkligen påverkar vår spelupplevelse, men som kanske inte alla förstår helt och hållet: FPS och Hz. Vi har alla hört termerna, men vad betyder de egentligen och hur påverkar de hur vi upplever spel och videor? Luta dig tillbaka och låt oss förklara.

FPS – Frames Per Second, eller bildrutor per sekund

Så, låt oss börja med FPS. Det står för ”frames per second”, eller bildrutor per sekund på svenska, och det handlar om hur många bilder som visas på skärmen varje sekund när du spelar ett spel eller kollar på en video. Tänk på det som en flipbook (blädderblock); ju fler bilder per sekund, desto mjukare och mer realistisk blir animationen. Om din dator eller spelkonsol kan producera en hög FPS, får du en snabb och smidig bilduppdatering, vilket är precis vad vi vill ha när vi spelar, eller hur?

Hz – Hertz, frekvensen som skärmen uppdateras

Nu över till Hz. Det står för hertz och är som ni kanske minns från fysiken i skolan en måttenhet för frekvens. Inom spelvärlden pratar vi om Hz när det gäller skärmens (bildvisarens) uppdateringsfrekvens, alltså hur ofta skärmen uppdaterar bilden per sekund. En hög uppdateringsfrekvens, som 120 Hz, betyder att skärmen kan uppdatera bilden snabbare och ge en mjukare och mer realistisk bild än en skärm med låg uppdateringsfrekvens, såsom 60 Hz.

FPS och Hz – Hur de påverkar varandra

Okej, nu vet vi vad FPS och Hz är, men hur hänger de ihop? Jo, det är här det blir intressant. Båda påverkar hur snabbt och smidigt bilden uppdateras på skärmen, och för att få den bästa spelupplevelsen vill vi att både FPS och Hz ska vara så höga som möjligt.

Tänk på det så här: Om ditt spel kör med en hög FPS, men din skärm har en låg uppdateringsfrekvens (Hz), kommer du inte att kunna se alla bildrutor som genereras av spelet, eftersom skärmen helt enkelt inte kan hänga med. Det är som att ha en supersnabb bil men köra på en väg full av potthål – du kommer inte att kunna köra så snabbt som du vill.

Å andra sidan, om ditt spel kör med låg FPS men din bildkälla har en hög uppdateringsfrekvens, kommer du fortfarande att uppleva en hackig och långsam bilduppdatering. Det är som att ha en raketbränsle i en gammal skrothög – det spelar ingen roll hur bra bränslet är om bilen inte kan hantera det.

Slutsats

Så, vänner, det här är grejen: FPS och Hz är två viktiga faktorer som påverkar hur smidigt och realistiskt bilden uppdateras på din skärm när du spelar spel eller tittar på videor (film är lite annorlunda, det är material för en annan artikel). För att få den ultimata spelupplevelsen vill vi att både FPS och Hz ska vara så höga som möjligt. Och nu när du vet hur de hänger ihop kan du göra smarta val när det gäller att uppgradera din dator, spelkonsol och skärm.

Lycka till och ha så kul!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.