Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehörMöss Test: Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition
ROG Harpe Ace lila Silver

Test: Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition

av senses.se

Samarbeten mellan olika varumärken är en trend som exploderade för några år sedan och som fortfarande verkar hålla i sig. I teorin är det inte en dålig idé där två företag kan dra nytta av varandras respektive kundgrupper eller där ett exklusivt varumärke görs tillgängligt för en bredare massa. Dock är det numera många av dessa oäkta föreningar som resulterar i en och annan vidunderlig bastard, som när lyxmärket Balenciaga tyckte det var en bra idé att slå ihop sig med sommarstugefavoriten Crocs… Detta kärleksbarn kan på egen risk ses här.

Idag ska vi dock titta på ett varumärkessamarbete som borde ha större chanser att få friska barn. Nämligen gamingmusen Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition (för enkelhetens skull kallar vi den Harpe Ace hädanefter). Asus behöver säkerligen ingen närmare introduktion för våra läsare, men Aimlabs kanske inte är lika känt. Aimlabs är en programvara helt avsedd för PC-gamers som vill testa och öva upp sin musprecision och -hastighet.

ROG Harpe Ace sida
Foto: Senses.se

Design

Vi trodde först att vi hade fått en tom kartong när Harpe Ace dök upp på redaktionen, den var orimligt lätt. Den surrealistiska känslan höll i sig när vi sedan plockade upp musen för första gången – den väger så lite att man instinktivt vill knyckla ihop den som om den vore gjord av kartong. Detta går dock inte för Harpe Ace är mycket rigid, hur hårt man än trycker är det ytterst lite den flexar.

ROG Harpe Ace
Foto: Senses.se

En bidragande faktor till den låga vikten är enligt Asus själva materialet Harpe Ace är tillverkad av. Asus kallar det för biobaserat nylon, men mer än så får vi inte veta. Hur materialet känns i handen är svårt att beskriva men om ni någon gång hållit i bestick tillverkat av miljövänlig plast så har ni nog ett hum om hur detta material känns. Materialet har en ytfinish som inte är helt slät, den har snarare en mycket fin, ruggad textur. Detta erbjuder ett mycket bättre grepp än många konkurrenter, även efter några timmars svettiga spelsessioner. Som ni ser på närbilden ser ytan nästan ut som ett äggskal under lupp. Det medföljer grepptejp för er som vill ha än mer grepp, något som vi aldrig upplevde att vi behövde.

ROG Harpe Ace närbild

Själva formen på Harpe Ace är inte så anmärkningsvärd, den påminner om många andra symmetriska möss där ute. Trots symmetrin är den inte helt ambidextriös i och med de två turkosa tumknapparna på vänster sida. Det klickbara scrollhjulet kan du ändra bakgrundsbelysningen på i alla färger du kan tänka dig via programvaran Armoury Crate. På undersidan finns det knappar för ihopparning, DPI och val av uppkopplingsalternativ. Under redaktionens tester tyckte vi Harpe Ace lämpade sig bäst för antingen Claw eller Palm grip, även om de flesta greppstilar funkade helt okej.

Foto: Senses.se

Funktioner

Harpe Ace kommer fullproppad med funktioner, där den optiska sensorn med en DPI (Dots per inch) på hela 36 000 är huvudnumret. En galet hög siffra som medför en riktigt bra precision – med andra ord kommer dina faktiska handrörelser representeras mycket väl in-game. Detta är något som vi också personligen kunde uppleva när vi ställde Harpe Ace mot en konkurrent i Aimlabs tester (mer om det senare). Utöver den imponerande sensorn har Asus lyckats trycka in tre sorters uppkopplingsalternativ: USB, 2.4 GHz samt blåtand. För att sätta denna bedrift i perspektiv kan vi se till den mycket populära konkurrenten Logitech G PRO X Superlight som inte har blåtand och dessutom väger mer.

ROG Harpe Ace sida
Foto: Senses.se

Mjukvara

Om en mus har Aimlabs i namnet är det ju nästintill brottsligt att inte provköra den i just Aimlabs. Vi börjar med att köra några olika övningar och tester för att se hur väl Harpe Ace presterar jämfört med Razer Basilisk X Hyperspeed. Detta högst ovetenskapliga experiment gav en knapp, nästan omätbar fördel till Harpe Ace. Om vi även har i åtanke att vi har många fler speltimmar med Razers mus under bäldet blir det dock en lite klarare seger för Asus – lite mer tid med Harpe Ace skulle garanterat leda till en tydligare vinst.

Skärmdump Aimlabs
Foto: Senses.se

Sedan kör vi igång några av Aimlabs inbyggda tester som är till för att lista ut vilka inställningar som passar bäst till just din spelstil. Ganska roliga tester som ger resultat som mer eller mindre stämmer överens med våra egna uppfattningar sedan tidigare. Alltid skönt att få ”bekräftat” att man kör på rätt inställningar. Dessa tester kanske är mer användbara för nybörjare som inte har en aning om hur de ska ställa in allt. Att man sedan efter avslutat test kan trycka på en knapp så ändras musens inställningar efter Aimlabs rekommendationer är dock en mycket välkommen funktion.

  • aimlabs results

Slutsats

Så var samarbetet mellan Asus och Aimlabs ett lyckat äktenskap med framgångsrik avkomma eller var Harpe Ace det oäkta resultatet av en serie dåliga beslut? Har ni läst såhär långt kan ni ju ana att vi är mycket nöjda med Harpe Ace – den gör allt en gamingmus i premiumklassen ska göra samtidigt som den är bland de lättaste mössen på marknaden. Att den dessutom både är snygg, stilren och kontorsvänlig i sitt utseende är bara grädde på moset! Redaktionen kan inte annat än starkt rekommendera Harpe Ace och önska Asus och Aimlabs ett långt och fortsatt lyckligt äktenskap.

Asus skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.