Test: Logitech MX Vertical

av senses.se

Vi har varit imponerade av de produkter vi har testat från Logitechs Master-serie MX. Det har funnits en självklarhet, en elegans och en tyngd som alla gemensamt bidragit till premiumkänslan. Men det har inte heller bara varit yta utan dessa produkter har också levererat på den tekniska sidan framför allt med Logi Options+ och Logi Flow. Med Logitech MX Vertical adderas ergonomin till serien.

Övergripande

Logitech MX Vertical är inget annat än en skönhet. Suggestiva linjer med en expressionistisk anda. Ett litet konstverk om man vill dra det så långt. Handen får jobba i 57 graders vinkel vilket hjälper muskler och senor i armbågen att slappna av. Det blir så pass tydligt när man vinklar upp handen att du som läsare själv kan lägga en hand på armbågen medan du ändrar position och känna skillnaden. Logitech Vertical är tänkt för större händer medan släktingen Lift vänder sig mot mindre händer. Batteritiden ska räcka 4 månader men skulle det ta slut får du tre timmar efter en minuts snabbladdning.

Logitech Vertical är betydligt lättare än MX Master 3S och initialt blir vi lite besvikna då viss del av premiumkänslan försvinner. Vi gissar dock på att Logitech siktar på att göra en så lätt mus som möjligt för att även genom det minska ansträngningen på armbågen. Men dessvärre har Logitech Vertical andra egenskaper som gör att vi inte helt anser att den platsar i MX-serien. Vi återkommer till det lite längre ner.

Känslan med Logitech MX Vertical

Har du problem med musarm är det en god idé att använda dig av en ergonomisk mus i stil med MX Vertical. Det krävs möjligen lite vana innan du blir snitsig men det avlastar armbågen på ett effektivt sätt. Med hjälp av en knapp på ovansidan kan du växla mellan två egenvalda lägen av känslighet. Vi väljer att använda begreppet känslighet eftersom du får ställa in värdet i procent, inte dpi (vilket det egentligen är). Allteftersom du blir duktigare på att använda den hamnar känsligheten ganska högt (i vårt fall 85%) och mycket små rörelser behövs för att styra muspilen. I förlängningen gör det att du rör armen mindre och sparar armbågen.

Logitech MX Vertical
Foto: senses.se

Logitech MX Vertical platsar dock inte helt i MX-serien

Det var inte bara genom vikten som MX Master 3S skapade premiumkänslan utan även genom det dämpade klickljudet och scrollhjulet som uteslutande var i metall. Även MagSpeed SmartShift, det vill säga den teknik som låter scrollhjulet rulla fritt tills du stoppar det och först då klickar spärren tillbaka, var en stor bidragande faktor. Dessvärre uppvisar MX Vertical varken det första, det andra eller det tredje. Den känns plastig och ger inte alls samma känsla vid användning.

Vidare använder Logitech MX Vertical Logi Unifying för synkronisering i Logi Flow till skillnad från MX Mechanical, MX Keys S, MX Master 3S eller MX ANYWHERE 3S (den sistnämnda inkluderar visserligen inte en Logi Bolt mottagare). Beroende på dina behov att växla mellan tre datorer kan detta bli ett problem.

Vi målar upp ett exempel. Ponera att du har en dator med bluetooth-uppkoppling och två utan. Då krävs det antingen två Logi Bolt eller två Unifying-mottagare för att fullt ut kunna använda dig av Logi Flow. Sitter du då på ett MX Keys S har du en Logi Bolt, men med MX Vertical får du en Unifying-mottagare. Således kan du inte växla mellan dessa tre datorer som det är tänkt utan att köpa till mottagare för båda två.

Sista delen som MX Vertical är ensam med, av de vi har provat hittills, är att du kan styra den med sladden. Vilket faktiskt hade löst ovan problematik. MEN, då fungerar av någon anledning inte Logi Flow.

Kort om Logi Options+, Logi Flow och gester

Om du vil ha en mer utförlig beskrivning om båda dessa hittar du det här.

Med Logi Options+ kan du, förutom att välja mellan en hyfsat uttömmande rad av förtänkta alternativ, även välja in kortkommandon som Ctrl+C eller genväg för emojis. Det är också i Logi Options+ du ställer in datormusens funktioner för Logi FLOW och Gester.

Logi Flow möjliggör för användaren att växla mellan tre olika datorer sömlöst oavsett operativsystem. Ungefär som när du drar musen mellan en laptop och en stationär skärm fast här är det olika datorer. Minst sagt imponerande men tanke på att det ingår kostnadsfritt och fungerar genom ditt egna nätverk.

Om du inte är intresserad av att använda knappen på ovansidan för att ändra dpi kan du istället dedikera den till olika former av gester. Här finns kraftig potential för att effektivisera ditt arbetsflöde när du väl lärt dig hur du kan växla mellan mappar, vyer, arrangera fönster och maximera eller minimera. Det tar ett litet tag att vänja sig, men sedan går det snabbt och smidigt.

Logitech MX Vertical
Foto: senses.se

Kontentan Logitech MX Vertical

Ur en ergonomisk synpunkt är MX Vertical riktigt trevlig. Vi gillar dess linjer och dess tilltagna storlek som gör att större händer avslappnat vilar mot greppet. Men vi kan inte släppa känslan av den känns en gnutta budget i jämförelse. Redan från början saknade vi de premiumdetaljer vi fick uppleva med MX Master 3S. Vi tycker även att det är lite irriterande att den inte använder Logi Bolt och vi kan inte förstå varför Logi Flow inte fungerar när den styrs genom sladden. Sammantaget känns inte MX Vertical lika prisvärd och 1 100 kronor känns en gnutta högt.

Men det ska inte missuppfattas, Logitech MX Vertical är en mycket kompetent datormus, den platsar bara inte helt i den mycket lyckade MX-serien. Men vi hoppas på att en uppföljare kommer inom kort som fixar till de bitar som saknas för då blir detta en juvel. Formen är på plats, mjukvaran är briljant och konceptet fungerar, dags att räta upp detaljerna.

Logitech skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.