Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Logitech MX Mechanical
Silver

Test: Logitech MX Mechanical

av senses.se

Paketet känns först för tungt för att vara ett tangentbord, men när vi öppnar förstår vi varför. Innehållet osar kvalitet, gediget bygge och tangentbordet väger strax över 800 gram. Logitech erbjuder med MX Mechanical ett mekaniskt tangentbord som erbjuder spelaren sitt, men även platsar i kontorsmiljön. MX Mechanical är fyllt av finesser och finurliga lösningar men när det paras ihop med datormusen Logitech MX Master 3S glimrar det till lite extra.

Överblick – Logitech MX Mechanical

Trådlöst, två storlekar (110 respektive 85 tangenter) och tre typer av val för vilket klickljud du önskar vid nedtryck. Tangenterna svävar ovanför borstat aluminium i färgen grafitgrå.

Logitech MX Mechanicals olika klickljudstyper.
Foto: Logitech

När det gäller tangentuppsättningen på fn-tangenterna så fylls dessa av ett gäng specialknappar så som snabbåtkomst till emojis (där även alla symboler i exempelvis Word kan nås smidigt), skärmklippsverktyg eller play/paus för att nämna några.

För dig som inte är intresserad av en modifierad Fn-rad kan du enkelt, per tillfälle eller kontinuerligt, välja den klassiska uppsättningen. Ovanför Home-tangentsgruppen finner du ytterligare tre specialtangenter som tillåter dig att arbeta mot tre olika enheter med en enkel knapptryckning. Denna funktion kommer vi beskriva mer i detalj när vi går in på Logi FLOW.

Längst till höger, på översta raden, får du ytterligare fyra tangenter med specialfunktioner. Det som är gemensamt för alla dessa tangenter, enhetsväxlingsknapparna undantaget, är att samtliga går att modifiera för andra alternativ och kortkommandon.

Bakgrundsupplysningen av Logitech MX Mechanical har ett antal snygga och på riktigt praktiska funktioner. Det ska dock nämnas att MX Mechanical på inga sätt erbjuder användaren att kunna få tangentbordet att blinka och lysa på bästa RGB LED-cirkus-gaming-manér med alla tänkbara färger och mönster. Nej, här kommer snarare begrepp som stilrent, smakfullt och återhållsamt väl till pass.

Logitech MX Mechanicals bakgrundesupplysning
Foto: senses.se

Framför allt imponerar funktionen att tangentbordet tänder upp så snart du hovrar ovanför det med händerna. Det är effektfullt och faktiskt användbart, framför allt om du sitter mörkt och stirrar in i en upplyst skärm och sedan ska försöka hitta rätt tangent, till skillnad från många tangentbord som tänder upp först när du trycker ned en tangent. Som du sedan måste radera. Sensorerna mäter hur pass upplyst den kringliggande miljön är och anpassar sedan ljusstyrkan vilket hjälper till att spara batteri dagtid eller i ljusa miljöer.
Känner du dock att du vill ha lite mer underhållning finns ett antal alternativ. Exempelvis kan du aktivera en släpeffekt där ljuset hänger kvar kort efter att du tryckt ned en tangent. Snyggt och läckert.

Den mekaniska upplevelsen

Det är något precist med att skriva på ett mekaniskt skrivbord och samtidigt kan du träffa lite snett men lyckas ändå. Ljudet ger dig både en trevlig harmonisk återkoppling av effektivitet, men också samma tillfredställelse som en äldre telefon gav då du kraftfullt slängde den i klykan. Man kan härligt poängtera när ett stycke är klart med ett kraftfullt Enter.

Logitech marknadsför tangentbordet som passande både till kontoret som till speldatorn. MX Mechanical är sannerligen en arbetshäst som både till utseende och förmåga tveklöst löser kontorets utmaningar. Likaså passar det väl till spel genom sin tydliga återkoppling vid varje nedtryckning. Givet att det är mekaniskt medföljer dock en ljudnivå som kanske inte alltid, beroende på kontext, är lämpad för ett kontor.

Logitech MX Mechanicals tre enhetsbytar-tangenter i fokus.
Foto: senses.se

Logi Options+ och Logi FLOW

Vi nämnde tidigare att den översta radens tangenter, enhetsväxlingsknapparna undantagna, har förmågan till modifiering. Med modifiering menar vi att med näst intill fullkomlig frihet välja vad som ska hända. Och det är i Logi Options+ det händer.

Logi Options+

Förutom en hyfsat uttömmande rad av alternativ kan du även välja in kortkommandon som Ctrl+C eller Logi Smart Actions. Smart Action är en form av makron där du kan med alla möjliga parametrar kan få datorn att göra vad som helst.

Exempelbild från Logi Options+.
Foto: Logitech

Vi provade att låta Smart Actions dedicera en tangent, starta browsern Brave, öppna en ny flik med Ctrl+T, skriva www.senses.se, trycka Enter och med två sekunders fördröjning lägga applikationen längst fram. En enkel manöver men som visar ungefär vad du kan göra.

En annan detalj med MX Mechanical är att tangentbordet är en Windows/macOS-hybrid vilket visar sig synnerligen användbart om du vill arbeta i flera plattformar samtidigt, vilket du kan. Och då är det i Logi FLOW det händer.

Logi FLOW

När vi skriver mellan plattformar menar vi exempelvis mellan en PC och en annan PC eller en Mac. Vi har tidigare sett en liknande funktion i macOS-världen och i tredjeparts program som Synergi, men här får du det serverat direkt med tangentbordet.

Det var enkelt att installera, allt som krävs är Logi Options+ på båda enheterna och att dessa är synkade till varandra. Och för det krävs att de är uppkopplade på samma nätverk. Vi provade mellan en WiFi-uppkopplad MacBook och ethernet-kablad stationär PC och det tog oss någon minut att få igång det hela.

Denna funktion blir än mer imponerade vid användning av Logitech MX Master 3S. Tangentbordet följer då automatiskt med när datormusen växlar enhet. Det man enklast kan jämföra det med är när du ställer in multipla datorskärmar. Du visar systemet hur dessa är placerade och musen rör sig sedan mellan dessa som du instruerat. På samma sätt placerar du dina olika enheter och vips hoppar du från skärm till skärm.

Vi vill också poängtera att detta inte är någon betaltjänst, molntjänst eller tilläggsprogram, utan helt enkelt är inkluderat i Logitechs programvara som du ändå behöver för att modifiera ditt tangentbord.

Kontentan – Logitech MX Mechanical

Logitechs MX Mechanical är en elegant arbetshäst och lyckad variant av ett mekaniskt tangentbord som inte enbart inriktar sig mot spelvärlden. Dess funktioner är lättillgängliga, smarta och pedagogiska. Flexibiliteten är imponerande och inte minst förmågan att växla och fungera i fler operativsystem samtidigt.

Logitech MX Mechanical från sidan som visar glappet.
Foto: senses.se

Det exemplar vi fick av Logitech var dock inte utan anmärkning. Den tunga aluminiumplattan var böjd och genom det vinglade hela tangentbordet. Det blev något bättre när 8-gradersbenen var infällda men problemet kvarstod. Vi påtalade detta för Logitech och fick tangentbordet ersatt vilket för oss var en viktig del. Då vi endast kan göra en bedömning på det vi har framför oss skulle det annars ha blivit ett lågt betyg. Det nya exemplaret var precis som vi förväntade oss, rakt och stabilt.

Så frånsett detta, vilket vi får anse som en olycklig slump, anser vi Logitech MX Mechanical vara ett riktigt kvalitetstangentbord som får högt betyg i flexibilitet, känsla och kapacitet.

Logitech skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.