Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: SliderMouse Pro Wireless – Contour Design

Test: SliderMouse Pro Wireless – Contour Design

av Henric Brandt

I början av den här veckan så recenserade jag Balance Keyboard BK Wireless, som också kommer från det danska företaget Contour Design. Dagens test är av SliderMouse Pro Wireless som är utvecklad för att passa perfekt med ovanstående tangentbord.

Så vad är då en Slidermouse? Som jag nämnde i recensionen av tangentbordet så har Contour Design jobbat med ergonomiska-lösningar av tangentbord och möss i snart 30 år och Slidermouse är utvecklad som ett alternativt sätt att använda datormusen som därmed ska minska risken för till exempel ”mus-arm”.

Foto: Senses.se - SliderMouse Pro Wireless - Contour Design - Handgreppet.
Foto: Senses.se

Direkt när jag lyfter tingesten ur asken så inser jag att det här är precis som tangentbordet en väldigt gedigen produkt med hög kvalitet. Den har en väldigt trevlig tyngd som gör att den ligger kvar på bordet utan att glida runt. Det medföljer två höjnings-moduler till tangentbordet om du behöver höja upp det för att få rätt höjd. Jag behövde det inte och ställer ihop produkterna såsom på bilden ovan.

SliderMouse Pro Wireless går att koppla till din PC eller Mac på tre olika sätt: Antingen trådlöst med Bluetooth eller med 2,4GHz dongeln (som är samma som den till tangentbordet, så du klarar dig på bara en dongle). Det går även att koppla in Slidermouse med sladd. På min Mac fungerade det direkt med både dongeln och Bluetooth, men på min PC fick jag köra med sladd för det fungerade inte trådlöst med dongeln av någon anledning?

Foto: Senses.se - SliderMouse Pro Wireless - Contour Design - Närbild knappar.

Allt som finns på en vanlig dator-mus är representerat på Slidermouse. Du har scroll-hjul, sex olika programmerbara knappar med fem nivåer av klickmotstånd. Sensivitetsomkoppling i realtid där du med ett enkelt knapptryck kan ändra mellan 600/800/1000/1200/1400/1600/1800/2000/2400/2800 dpi. Så om du använder det i en situation där du behöver växla mellan högre och lägre känslighet så kan du ändra när du vill och hur du vill. En diod visar vilken inställning du har. Alla knappar sitter lätt tillgängliga och du styr muspekaren över skärmen med fingrarna ungefär som på en touchpad. Det jag verkligen gillar är att det är en mekanisk-lösning och inte touch vilket leder till att produkten håller längre och inte tappar information mellan input och output.

Foto: Senses.se - SliderMouse Pro Wireless - Contour Design - Närbild sidoknappar.

Jag testade SliderMouse Pro Wireless i tre olika scenarion. Jag använde den för bildbehandling i Photoshop, klippning i Premier Pro och så spelade jag The Last of Us Part I. Jag förstår helt klart intellektuellt varför SliderMouse Pro Wireless är en bra idé, för nu blir allt en centrerad upplevelse då du inte behöver flytta armen för att att glida över skärmen med muspekaren. Problemet är bara att även om jag kan ställa in känsligheten så är det lögn i helsike att få den precision som jag är van med.

Lättast var det att jobba i Premier Pro då jag är van att sitta med en touchpad på en laptop och jobba och det här påminner en del om det. I Photoshop blev jag mest frustrerad för jag kunde aldrig kunde få ett arbetsflöde som inte byggde på att jag hela tiden ändrade inställningen för att jag antingen inte rörde pekaren alls eller så for den ur bild innan jag ens hann att se den. Värst var det att försöka spela spel med SliderMouse Pro Wireless, allt var så bakvänt och ovant så att jag inte ens lyckades med den enklaste konfrontationen med fienden.

Det är ganska tydligt att Slidermouse Pro är framtagen med kontor och administrativt arbete i åtanke. För dig som jobbar med att slå i databaser eller kanske sitter i någon slags kundtjänst eller annan admin så är detta nog bra avlastning på armbågen mot en vanlig mus, när du väl vant dig.

Några tappra försök senare så flyttade jag bort SliderMouse Pro Wireless och gick tillbaka till den gamla hederliga datormusen som har sett mer eller mindre likadan ut sedan den uppfanns för snart 60 år sedan. Jag själv har använt datormus sen 1985 då vi fick hem vår Atari 1040 STE…

Så snart fyrtio år av vana är svår att vänja av sig med och när jag inte direkt har upplevt problemen med datormusen så ser jag personligen ingen anledning att lära om mig. För det är helt klart en inlärningskurva innan man kan använda SliderMouse Pro Wireless lika enkelt och effektivt så som du är van med. För dig som vill ha mer en rullstång så finns också RollerMouse Pro att tillgå, som är på pricken lik denna så när som på rull-delen.

Foto: Senses.se - SliderMouse Pro Wireless - Contour Design - Sladd inkoppling.

Sammanfattningsvis så är det ingen som helst diskussion att SliderMouse Pro Wireless är en mycket bra produkt. Den har massor av ergonomiska fördelar och lär man sig att använda den är den helt klart ett vettigt alternativ som minskar stora rörelser och slitage på leder. Men…

Det här är en rejält dyr produkt och har du som jag varken tid eller intresse av att vänja av dig med något som fungerat i snart fyra decennier så blir det svårt att motivera inköp för gemene användare.

Contour Design skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.