Hem MobilAndroid Test: Xiaomi Mi Note 10 – utmanaren
Xiaomi Mi note 10 recension Guld

Test: Xiaomi Mi Note 10 – utmanaren

av Christian Magdu

Jag konverterades över till Apple 2006. PC hade vid det laget successivt blivit sämre och sämre och Windows XP kändes som toppen på en era där det sen snabbt gick utför. 2010 köpte jag den tredje iPhone-modellen som släpptes, 3GS och sen dess har jag troget kört iOS och Mac OS som ekosystem och fått med mig många på tåget. Smidigt, pålitligt och ganska dyrt har varit min upplevelse. Men det har alltid fungerat bra. I alla fall till sista åren.

Någonstans i mitten på 10-talet så testade jag Android några månader. Då via någon mellan-modell från Samsung, som fick verka surrogat. Upplevelsen var horribel, milt uttryckt. Fult användargränssnitt, kaotiskt vilda-västern app-butik från Google, där varje känd app flankerades av 5-10 mer eller mindre välvilliga tredjepartsappar som såg exakt likadana ut i ikoner och var så lätta att installera av misstag, om man inte läste tillverkarens namn noggrant. Obefintlig säkerhet då appar kunde installeras och fick fri tillgång till minnet (som på Windows). Bökiga uppdateringar, som ofta gjorde mer röra än nytta. Där och då tyckte jag Apples ordnade system och premium-känsla kändes värt varenda krona.

Snabbspola ett par år till 2019. Apple dominerar fortfarande i Västeuropa (Östeuropa är de utanför topp fem idag på mobilsidan) och i takt med att Cupertinos prissättning skjuter i höjden, så försämras kvaliteten (butterfly-tangentord någon?) samtidigt som mjukvaran sakta sjunker också (Mac OS Catalina..?) så ökar trycket och konkurrensen från Asien. Kinesiska tillverkaren Xiaomi lanserade nyligen en officiell, nordisk närvaro med pompa och ståt för några veckor sen i Stockholm. Företaget är störst på IOT (Internet of things) i världen och har närmare 2 000 produkter i sitt sortiment, från mobiltelefoner, till robotdammsugare, säkerhetskameror, tvättmaskiner och smarta väskor. Man använder också innovation och kvalitet som huvudledord och har charmat konsumtionskritiker med policyn att inte ta ut mer än 5% vinst på hårdvarusidan (även om vinst-begreppet såklart är mer komplicerat än så, något vi sett på vinst-tak-i-välfärden/skolan-debatten). Till skillnad mot kinesiska konkurrenten Huawei har de heller inte drabbats av sanktioner på samma sätt (dessa är nu på gång bort) och tvärtemot andra, asiatiska märken som Samsung, HTC mfl så har man heller inte dragits med i den kraftiga prisökning som Apples aggressiva karusell bidragit till (där är inte bara Apples flaggskeppsmodeller som är dyra idag). Xiaomi har därför ett gyllen läge att snabbt ta marknadsandelar även här – om produkterna håller måttet? Vi testar!

En ny era av Android

Ingen kan i längden överleva på en hårt konkurrensutsatt marknad. När dagens betraktelse – Xiaomi Mi Note 10, en slags övre mellansegments-lur man trycker hårt på vid nordiska lanseringen – damp ned på redaktionen tänkte jag “låt se vad som hänt sista 5-6 åren med Android”. Skillnaden är som natt och dag och i princip kan jag konstatera att olikheterna mellan Android och iOS är i stort sett obefintligt i allt av värde, med små plus och minus på båda sidor. Android 9 (som i dagarna uppgraderas till 10) innehåller de facto samma menyer, upplägg, funktioner (nåja) och en helt ny Google Play Store, som både kontrollerar och kurerar appar på ett helt annat sätt än förr. Borta är vilda västern-kaoset och vid snabb anblick så är det som sagt nästan ingen skillnad alls på de två konkurrenterna, som med åren “lånat” inspiration av varandra. Även säkerheten har ökat och appar scannas inför installation för att motverka trojaner och skadlig programkod som kan döljas av illvilliga app-utvecklare (du bör dock ändå vara noggrann med vad du väljer att installera på Android, särskilt om det är utanför officiella butiken). Det finns till och med en funktion nu att föra över dina appar och inställningar från konkurrerande format (iOS till Android och vice versa) för att göra tröskeln att byta så låg som möjligt – åt båda hållen.

Mi Note 10
Foto: Xiaomi

Ironiskt nog har Windows 10 och Mac OS X (15) också närmat sig varandra, på gott och ont (en har blivit bättre och den andra sämre), men det resonemanget lämnar vi till en annan gång.

Xiaomi Mi Note 10 – i ett nötskal

Xiaomi har, likt konkurrenterna, lagt sin egen touch på Googles Android OS och kallar det MIUI, version 11. Menyerna är tydliga och sökfunktionen är överlägsen iOS – vill du ändra något med “sim” (exempelvis ta bort den störande SIM-koden), sök bara på “sim” så får du upp begränsade resultat på nolltid. Ändra någon annan inställning? Sök på ordet eller orden. Ingen kan smarta sökfunktioner som Google.

MIUI 11
MIUI 11 ovanpå Android OS. Foto: Xiaomi

För en iOS-användare tar det inte många minuter att komma in i allt. Svepningar upp och nedifrån gör samma sak som på iPhone och ikoner flyttas runt och appar tas bort eller installeras på exakt samma sätt (fast här via Play Store då, istället för App Store). Mi Note 10 ligger bra i handen, den är lika hög, men inte riktigt lika bred som en iPhone 11 Pro Max (6,5″ mot 6,8″ diagonalt) och den fula flärpen på selfie-kameran kan trollas bort med smart hantering av inramningen (som helt sonika kapar av en rad, eftersom du sällan tittar på de sista pixlarna i översta kanten ändå). Tekniken i skärmen är 1080p AMOLED med 396ppi pixeltäthet, vilket gör den till ett lyft mot de LCD-skärmar som sitter i alla Apples vanliga telefoner, förutom flaggskeppen. Modellen stöder både fingeravtrycksläsning (direkt på skärmen, vilket innebär att du inte kan använda vilket skärmskydd som helst om du vill ha det aktivt – samtidigt klarar du dig långt på Gorilla 5-glaset som Mi Note 10 kommer med) och ansiktsigenkänning, som båda funkar i princip lika bra som hos Apple (ansiktsavläsningen är dock något långsammare). En liten, men uppskattad, gest är att Xiaomi skickar med ett genomskinligt silikonskal till mobilen i paketet. Kostar dem ett par kronor, men gör direkt telefonen mindre hal och något bättre skyddad för dig som konsument.

Apples iOS känns fortfarande som ett mer strömlinjeformat och “cleanare” system som passar plug-and-play-användare bättre då det bara funkar och är stabilt (för det mesta). Men för funktions- och finess-älskaren som vill anpassa allt, så springer Android cirklar omkring iOS. Här kan du i princip ställa in precis allt (om du vill) – från egna, grafiska grässnitt med val av storlek och form på ikoner, till att kunna välja fritt vilken ljud-kodek du vill tvinga mobilen att använda (ett otroligt användbart redskap för oss som älskar hörlurar med bästa ljud, exempelvis Panasonic RP-HD605N som stöder högupplösta, loss less, algoritmer för trådlös överföring som LDAC och aptX HD) och friheten att kunna flytta filer som du önskar samt – givetvis – snabbladdning via USB-C där Xiaomi skickar med en rejäl laddare på 30W, nästan dubbelt så kraftfull som Apples exklusiva Pro Max-variant på 18W. Lägg ovanpå det två SIM-kortplatser med schemaläggning (så att du slipper bära med dig två mobiler, en privat och en för jobbet, och slipper komma ihåg att slå på och av det) så samlar Mi Note 10 snabbt på sig många pluspoäng i protokollet.

Perfekta kompanjon för källor som stöder aptX HD och LDAC. Foto: Panasonic

180 MP uppdelat på fem kameror

Vad Mi Note 10 har som ingen annan konkurrent erbjuder är hela fem (!) kameror på baksidan, som sträcker sig upp till 108 MP och tillsammans spänner över 180 Mega Pixel (180 miljoner punkter). Apple tycker vi klarar oss bra med 12 MP upplösning, men tack vare ett samarbete med Samsung så kan man säga att Xiaomi helt ritar om kartan för de som har behov av monster-detaljer som är så extrema att du kan skriva ut banderoller på byggnader med dom (4,5 meter).

Huvudkameran är en vidvinkelkamera på 108 MP, medan ena zoom-kameran kör 12MP på 2x, andra 5MP på 5x och en 20 MP ultra-wide-kamera som rundas av med en 2MP kamera för macro-fotografering (för extrema närbilder).

Negroni iPhone 11 Pro Max
iPhone 11 Pro MAX (iOS 13.2) (klicka för större version). Foto: senses.se
Negroni Xiaomi Mi Note 10
Mi Note 10 (MIUI 11, Android 9) (klicka för större version). Foto: senses.se

Resultatet är riktigt bra. Förutom grym skärpa (som väntat) och levande färger får vi en tidigare oöverträffad detaljrikedom. I standardläget får du 27MP som räcker till och blir över, men kör du i 108 MP-läget är det i det närmaste förbluffande hur mycket detalj du kan zooma in – det påminner i princip om en teleskop-kikare! Plötsligt kan du skapa enormt högkvalitativa bilder genom att klippa ut en del av en master-bild. Selfie-kameran presterar också bra, med sina massiva 32 MP och kan köra porträtt-läge (bokeh), men tänk på att mobiler som är stora på den kinesiska marknaden kommer med skönhetsfilter påslagna som standard, så se till att stänga av allt sånt om du inte vill se nyfödd / botoxad ut till oigenkännlighet.

Stockholm by night Mi Note 10
Nattläget imponerar (klicka för större versioner). Foto: senses.se
Nattläge Mi Note 10
Foto: senses.se

I takt med att ny programvara för kameran släpps (någon har redan anpassat Googles grymma Pixel-programvara, GCAM till Mi Note 10) kommer AI-funktioner som att i efterhand ljusa upp dunkla bilder implementeras. Som helhet, i fråga om prestanda och yttersta bildkvalitet slår Apples iPhone 11 och Huawei Mate Pro 30 denna modell på fingrarna. Men redan nu är detta en kamera som heter duga, så framtiden är mycket spännande. Mi Note 10 erbjuder överlägsen upplösning och kommande programvaror kan snabbt förflytta positionerna på prispallen, men är såklart svårt att spekulera om i nuläget. Uppdaterar artikeln när nya programvaror kommer.

Mi Note 10 HDR
Ljusinslag hanteras väl av HDR. Foto: senses.se
Höst utomhus brygga Mi Note 10
Foto: senses.se

Xiaomi Mi Note 10 – pris / prestanda

Mi Note 10 kostar 5 990 kr med 128GB ut till kund idag. Just nu ingår aktivitetsarmbandet Mi Band 4 på köpet (värde cirka 400 kronor). Detta är extremt konkurrenskraftigt. Trots att det finns en modell som är ännu större (Mi Note 10 Pro) och kostar tusenlappen över denna, så kan Mi Note 10 ändå jämföra sig med toppmodeller från Samsung (Galaxy), Huawei Mate Pro och inte minst Apples iPhone 11 (och faktiskt även iPhone 11 Pro MAX). Man erbjuder ett OS som är i princip lika bra, kanske mindre “plug-and-play” men å andra sidan mer mångsidigt för den som vill göra egna ändringar. Samtidigt som man också inkluderar AMOLED-skärm med HDR som toppar på nästan 600 nits (förvisso inte dynamisk HDR, Dolby Vision), och en Penta-kamera med oändligt mycket högre upplösning – som kanske saknar iPhones absoluta udd och AI – men som med tiden och programvaror nog kommer krypa allt närmare, om den inte till och med kommer att gå om.

Mi Note 10 Snapdragon 730
Foto: Xiaomi

Det Mi Note 10 måste göra avkall på är processorn. Snapdragon 730G med 6GB är Xiaomis val och det är en bra processor, som presterar över förväntan i spel, men såklart inte lika pigg som Snapdragon 855 och 855 Plus som trots allt sitter i företagets billigare modeller, såsom Mi 9T Pro (Redmi K20 Pro) som kostar cirka 4 500 kr. Och 730 ligger följaktligen en bra bit efter Apples Bionic A12 i fråga om rå styrka. Det här påverkar såklart den allmänna upplevelsen något negativt, men förutom i benchmark-siffror så kommer detta inte göra någon jätteskillnad för den vardagliga användaren av appar. Man kan se det som priset man får betala för den extravaganta kameran.

En liten besvikelse är också att Mi Note 10 inte stöder microSD-kort för att enkelt och billigt expandera lagringsminnet, utan precis som hos Apple måste du tänka dig för vilken uppsättning du väljer eftersom det sen är den du sitter fast med. Nu räcker förvisso 128GB ganska långt för de flesta, men tänk vad grymt om man kunde petat in det dubbla för 170 kr? Å andra sidan är det långt ifrån alla Android-modeller som stöder microSD idag och priset för en sådan anslutning brukar vara avkall på den extra SIM-platsen.

AMOLED-skärm med 2340 x 1080 upplösning. Foto: Xiaomi

Mi Note 10 erbjuder fortfarande en 3,5mm-ingång för hörlurar, vilket kanske inte är avgörande idag, men ändå ett trevligt alternativ att ha och backup när batteriet i de trådlösa lurarna tar slut. En annan cool grej är att Mi Note 10 stöder IR (infrarött), något som gör att du enkelt kan skapa en egen multifjärr av den med hjälp av programvara. Mi Remote Controller heter Xiaomis egna programvara som är gratis och fungerar bra.

Summering – Mi Note 10

Xiaomis entré på den nordiska marknaden har potentialen att innebära ett paradigmskifte. Här har vi en tillverkare av mobiltelefoner som spänner i princip hela spektrat spjutspets-funktioner och unika finesser, samtidigt som de kostar en bråkdel av konkurrensen. Apples branta prishöjningar år efter år har dragit med sig konkurrensen och idag ligger en “premium”-telefon på mellan 10 och 17 tusen kronor, oavsett om du väljer en telefon från det amerikanska märket (som också tillverkas i Kina) eller en Samsung eller Huawei. I denna takt är det sannolikt att nästa Apple-modell med Pro i namnet och 256/512GB kommer att kosta i närheten av 20 000 kr (iPhone Pro MAX 256GB ligger redan på 16 500 kr idag). Samtidigt som kvaliteten i hård- och mjukvara sjunker hos den amerikanska jätten. Detta är i längden oförsvarligt. Apple må ännu ha udden i overall prestanda, kvalitetskänsla och premium-framtoning, men det går inte att motivera prislappar på dubbla till trippla priset mot exempelvis Xiaomi Mi Note 10, som dessutom slår Apple i vissa avseenden.

Foto: Xiaomi

Mi Note 10 må kännas något plastigare och lite mindre “exklusiv” än Apples flaggskepp, men detta är extremt mycket telefon för pengarna och kanske den mobilkamera som ger dig allra mest frihet, prestanda och flexibilitet i dagsläget. Är prestanda viktigare än kameran för dig, så kan Mi 9T Pro kanske vara ett ännu bättre och billigare val, men för alla som vill ha ett iPhone-alternativ som är seriöst och kostar 30-60 % mindre så är Xiaomi Mi Note 10 oslagbart. Och för första gången börjar jag känna mig mentalt och praktiskt trygg med att göra flytten över till Android framöver – en flytt som innebär fler valmöjligheter och ekonomisk förutsättning att uppgradera oftare istället.

Välkomna in i matchen, Xiaomi, er närvaro lär påverka den svenska mobilmarknaden till det bättre då konkurrens är nyttigt för såväl innovation som prissättning. Självklart blir Mi Note 10 ny referens i Android-segmentet här på redaktionen.

Här köper du Xiaomi Mi Note 10 till bästa pris och stöder samtidigt senes.se.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.