Hem DryckVin Utveckla smaken på din champagne – tips från Vve Fourny & Fils
Vve Fourny champagne test

Utveckla smaken på din champagne – tips från Vve Fourny & Fils

av senses.se

Häromveckan satt vi på champagneprovning med Charles-Henry Fourny, en av två söner som idag driver champagne-märket och familjeföretaget Veuve Fourny & Fils i byn Vertus som har Premier Cru-status. Märket är känt för sina smakrika och prisvärda champagner och deras stora fjäder i hatten är att Nobelmiddagen valde dom som officiell champagne 2011.

Bröderna Emmanuel och Charles Fourny. Pressbild: Nigab

Charles presenterade fem olika champagner i olika prisklasser mellan 329-539 kr, de flesta i beställningssortimentet på Systembolaget idag. Hur mycket vi än kan uppskatta ett glas Cava eller en bra Prosecco så finns det ändå något speciellt med champagne. Och det är inte bara priset eller känslan av lyx – även om den såklart säkert skulle spela in under ett blindtest. Det är framförallt den distinkta stilen av ”dubbel” smakupplevelse, där bubblorna och sötman är det första som träffar tungan och gommen och efter det kommer sältan och mineraliteten, som gör en sugen på något gott att ha som tilltugg eller kanske ett glas till.

På tal om glas tyckte Charles att vi skulle prova att servera champagne i Lehmann-glas, som påminner mer om vinglas än om de klassiska, smala, kon-formade glas man ofta får på tillställningar. Detta öppnar upp champagnen efter den hällts upp i glaset och ger den lite mer ”kropp”.

Ett annat hett tips – som vi provat och vill dela med oss av, kring hur du kan utveckla smaken på din champagne, är att du öppnar en flaska och häller upp litegrann (ett glas till exempel). Sen försluter du den med en bra stopper och ställer in den i kylen i 2-3 dagar. Oxideringen som startar kan göra att champagnen utvecklas och ”mognar” snabbt, utan att tappa sina bubblor eller fräschör. Undvik att ha den i kylskåpsdörren som öppnas och sluts om igen, utan eventuellt får du stuva om bland glasskivorna i kylen för att få plats med flaskan stående.

Testa att låta din öppnade champagne utvecklas i några dagar i kylen (med en bra stopper, förstås!). Foto: senses.se

Vve Fourny är inte lika kända och har inte samma marknadsföringsmuskler som de stora champagne-märkena, så de försöker konkurrera på mycket smak för priset och ett gediget hantverk. Alla champagner görs på första pressningen av druvorna (endast, resten säljs vidare) och man försöker hålla sig till ett slags natur-tänk, där andelen socker över tid minskat, delvis på grund av den naturliga sockerhalt som ökat i druvorna på grund av klimatändringarna.

Vi fastnade speciellt för Vve Fourny Grand Reserve Brut Premier Cru (329 kr, artnr 74389) som lagrats på ekfat och är gjord på 80% Chardoanny och 20% Pinot Noir, något som ger en oerhört fin och välsmakande mix och balans.

En annan favorit var Vve Fourny Cuvée ”R” Extra Brut (489 kr, artnr 72095) som är gjord till minne av bröderna far Roger, som gick bort tidigt under deras uppväxt. Denna champagne – som även kan kallas ”Grand Terroir” – är gjord på druvor från 100% kalksten. Lagrad bio månader på ekfat från Bourgogne och sen fyra år i husets källare så kändes den både mjuk, len och samtidigt smakrik och vi tycker en tryffel eller lagrad ost går som hand i handske med den.

Vissa anser att champagner lagrade på fat kan vara en mindre bra kombination med skaldjur, då lagringen riskerar att krocka med umami-smaken och ta fram de metalliska tonerna. Om detta tvistar de lärde och blir till var och en att avgöra genom test. Men annars kan vi verkligen rekommendera en mer traditionell Blanc de Blancs Brut Nature från Vve Foruny som just nu är inne på åren 2016-2018 och känns prisvärd för 349 kr (artnr 77899).

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.