Hem MobiliOS Test: Apples nya iPhone 8 + iPhone X
iPhone 8 iPhone X recension

Test: Apples nya iPhone 8 + iPhone X

av Christian Magdu
iPhone 8 plus vs iPhone x
Vilken tycker du vid första anblick ser lyxigast ut? Foto: senses.se

I år är det tio år sedan Apple revolutionerade smartphone-branschen. 2007 anlände Apple iPhone, ytterligare en i raden geniala – och ifrågasatta – produkter uppstyrda av dåvarande VD:n och grundaren Steve Jobs. En manick som idag blivit så självklar och kopierad av andra tillverkare att många av er läsare säkert inte ens kan erinra er en tid då mobiltelefoner inte var små datorer med pekskärmar (Philips Fizz någon?). Mycket har hänt sen dess. Steve Jobs lämnade jordelivet hastigt och tragiskt 2011 och Apple har genom åren fortsatt utveckla och hålla fast vid sitt eget iOS (iPhone OS) medan konkurrensen mest förlitat sig på Googles öppna Android OS (Windows Phone är glömt och begravet). Prestandamässigt har Apple toppat ligan i stort sett varje generation, men det har även reflekterats i prislappen, samtidigt som man efter Jobs död halkat efter på tekniska funktioner och innovationer. Vissa (självklara) egenskaper har och fortsätter implementeras flera år efter konkurrenterna, samtidigt som Samsung och de asiatiska märkena tagit allt fler marknadsandelar genom lägre priser. Hur står sig då årets modell(er), iPhone 8 och snordyra premium-luren iPhone X i konkurrensen och vad motiverar ett eventuellt köp? Häng med så får ni svaret!

jobs iphone
Minns du hur små de första iPhone-modellerna faktiskt var? Foto: Matthew Yohe [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

iPhone 8 (Plus)
Det var många som rynkade lite på näsan åt att Apple införde ”plus”-storlekar på sina iPhones. Trenden med större skärmar började för cirka tre-fyra år sedan då man gick från 4,7″ till 5,5″ eller nästan 6″, vilket är betydligt mer yta på diagonalen, men också en klart större telefon. Dessa lurar fick snart namnet ”Phablet” (från Phone + Tablet (pekplatta)) men de visade sig snart fylla en mycket viktig funktion. På en skärm med nästan 6″ så blir behovet av en iPad (mini) och andra pekplattor mycket mindre, vilket kan vara en anledning till att Apple inte annonserat ut någon ny modell av iPad Mini. 5,5″, som blev formatet Apple valde till sina plus-modeller, lever vidare i iPhone 8 Plus.

iPhone 8 Plus
Iphone 8 Plus. Foto: Apple

För dig som är ovan vid att köra Plus så kan den extra storleken och vikten ta några dagar att vänja sig vid. Men tro oss när vi säger att efter att ha läst webbsidor och sett videor på en 5,5″ skärm så kommer du aldrig någonsin att vilja gå tillbaka till en mindre skärm igen (minns du hur liten den första iPhone-skärmen faktiskt var?). Den större storleken och tyngden gör att sms-skrivande med enhandsfattning blir svårare, men det är en vanesak och när du väl vant dig skriva med två tummar så kommer du att se hur mycket snabbare det faktiskt är (med rättstavningskontrollen påslagen).

Vad är nytt i iPhone 8?
iPhone 8 är egentligen en ganska rak uppgradering från förra årets modell, iPhone 7, som i sin tur var en enklare uppgradering av iPhone 6S. Det är inte frågan om några enorma hopp, men här finns ändå ett par saker som är väl värda att spana in. Först och främst är iPhone 8 rejält mycket snabbare (25-80% snabbare) än iPhone 7, tack vare Apples nya, sexkärniga A11 Bionic-processor. Detta fartmonster har ännu inte börjat utnyttjas fullt ut, men i benchmark-tester presterar det nästan lika bra som en 13″ Macbook Pro och hela 50% bättre än närmaste konkurrenten Samsung Galaxy S8. Man skiljer på prestanda i singel core (en kärna, där mätningen visar 4 214 – snabbast av alla Apple-telefoner idag) och multi core (flera processorkärnor på en gång, där resultatet är 10 125 – återigen snabbast) men iPhone 8 är snabbare än alla konkurrenter i båda fallen. I och med senaste iOS 11 så dumpar Apple också allt stöd för 32-bitarsprogram, vilket innebär att alla program måste vara 64-bit och således kan utnyttja multicore för bästa prestanda. A11 pulvriseras helt enkelt allt motstånd i skrivande stund, i alla fall i teoretisk prestanda.

iPhone 8 Plus vad finns i lådan
Foto: senses.se

iPhone 8 har också fått en rygg i glas, vilket är del av att den nu stöder trådlös laddning (Qi). Istället för att koppla in den i en lightningkontakt-laddare i väggen kan du lägga den på valfri, kompatibel Qi-platta och ladda på så vis – något som går lite långsammare, men endast marginellt. Detta har konkurrensen gjort länge och det är välkommet att Apple äntligen tar steget in i Qi-världen och även öppnar upp för billiga tredjeplatstillverkare, bland annat IKEA (tester kommer framöver). Du kan ladda även med skal på, så länge detta inte är gjort av metall (då det blockerar strömöverföringen).

Precis som på iPhone 7 så finns här inget analogt 3,5mm-jack längre, så det är trådlösa hörlurar som gäller (du får dock med en 3,5mm-konverter, som inte är helt glapp-fri). Därför är Apple EarPods denna gång utrustade med lightningkontakt, vilket har den trevliga fördelen att ljudöverföringen blir helt digital.

Kameran har också förbättrats på flera punkter. Upplösningen är fortfarande 12 MP (på var och en av de två linserna) medan FaceTime-kameran har fått ökad upplösning från 5 till 7 MP. Upplösningen i sig säger ju dock väldigt lite om hur en kameras optik presterar, de flesta klarar sig på mycket lägre upplösning. En massa megapixlar är egentligen bara till för den som vill trycka massiva banderoller eller zooma in på utvalda delar av en bild. iPhone 8 har en dual sensor-kamera på baksidan med double portrait mode, en teknisk finess som gör att du kan ändra ljussättning på en bild efter du har tagit den (Portrait mode, fortfarande i beta). Det är sjukt imponerande och skvallrar om hur enormt kraftull A11-processorn är.

portrait mode iphone 8
Portrait mode låter dig ändra ljussättningen i efterhand. Foto: Apple

iPhone 8 Plus behåller samma batteri på 2675 mhA, som då också presterar således ungefär samma batteritid som iPhone 7 (detsamma gäller standard-modellen). Plus-modellerna tappar pyttelite prestanda i och med att de har mer yta (skärm) att belysa och måla upp.

Skärmen har fått en funktion som kallas True Tone, som infördes på iPad Pro och återger färger mycket bättre än tidigare, tack vare att den anpassar sig till ljuset i omkring dig. Det är dock fortfarande ”bara” Full HD-upplösning, vilket är lite av en besvikelse då flera konkurrenter börjat ge oss skärmar i närheten av 2K (dubbelt så hög upplösning som Full HD). Man kan såklart argumentera att det är grymt svårt att skillnad på 1080p och 1440p på en 5.5″ skärm, vilket är helt sant, men det är ändå synd då kapaciteten i hårdvaran absolut finns där. iPhone 8 Plus fortsätter med Apples LCD-skärm, som är mycket bra, men får alltså inte det hetaste – OLED – som är snäppet vassare, mer ljusstarkt och sitter i storebrorsan, iPhone X (se test nedan).

iPhone 8 true tone
True tone är ett lyft för färgåtergivningen. Foto: Apple

När vi ändå snackar färger så är det få saker som gjort lika mycket för mer realistiska färger och ljuskällor än HDR (high dynamic range). Sen ett tag tillbaka kan iPhones kamera ta bilder med HDR och iPhone 8 har visst stöd för att visa HDR, men tyvärr inte Mobile HDR. Mobile HDR är ytterligare en version på HDR (de stora är HDR10 (Ultra HD Premium) samt Dolby Vision och återfinns främst på TV-apparter) och används av stora content-skapare såsom Netflix för att ge dig en överlägset ljus och färggrann bild även på mobil (Mobile HDR stöds dock av iPhone X).

AR (augumented reality) stöds på flera iPhone-modeller sen iOS 11-uppdateringen och frågan är om detta ”fattigmans-VR” kommer att bli någon större hit. Sure, Pokémon GO har visat på formatets enorma potential, men än så länge är det skralt med riktigt intressanta titlar och formatet riskerar att bli en gimmick likt Xbox:s numera nedlagda Kinect. Det som dock är spännande med AR är att det öppnar upp för vettiga användningsområden såsom IKEAs grymma inrednings-app.

ikea place
Du måste testa IKEAs inrednings-app Place (gratis att ladda ned på App Store).

Vad saknar vi i iPhone 8?
Först och främst – avsaknaden av vattentäthet. Ja, iPhone 8 är förvisso IP67-klassad, vilket innebär att den i labb har klarat 30 minuter nedsänkt i 1 meter vatten – men den är inte gjord för det och Apple säger inte att den är vattentät. Så med andra ord kan du riskera att få den utdömd om du använder den under vatten och får skador (fast den teoretiskt ska klara det). Här ligger Apple hopplöst efter konkurrensen. såsom Samsung Galaxy S8 som redan har IP68 (100% vattentät) och detta är den enskilt, viktigaste uppdateringen vi väntat på – år, efter år, efter år…

iPhone x vattentät
Foto: Apple

Nackdel nummer två är att iPhone 8 förvisso klarar fast-charge (50% laddning från urladdad på endast  30 min, något många konkurrenter återigen haft länge) men Apple skickar inte med en sån laddare och kabel, utan det kostar ca 500 kr extra. Dumsnålt, rent ut sagt. Vi kommer dock med tips på snabbladdare framöver som är lika bra och mycket billigare än Apples egna, så spara slantarna så länge.

Apple är kända för att vara konservativa och sällan ändra på vinnande koncept. Men iPhone 8 Plus är nästan på pricken lik designen i de tre sista generationernas Plus-lurar från Cupertino-tillverkaren. Visst, det är ju inget fel i sig, men man kanske kan tänka lite utanför boxen, särskilt som man kallar detta iPhone 8 och inte iPhone 7S (som många förväntade sig)?

Summa summarum iPhone 8: Det är vanligt att nya Apple-produkter bokas upp och säljer slut snabbt  vid release och sen har lång väntetid. iPhone 8 är faktiskt ett undantag från den regeln. I skrivande stund finns det relativt god tillgång på iPhone 8-lurar, förmodligen för att många sparar sig till iPhone X, som är ett betydligt större hopp utvecklingsmässigt. Och visst, äger du en iPhone 7 är uppgradering till iPhone 8 knappast ett måste (men ändå ett påtagligt lyft på flera sätt). Det fina i kråksången är dock att du kan få riktigt bra pris på iPhone 8 idag om du förhandlar med teleoperatörerna och binder dig. Vid en rundringning lyckades vi får ned en iPhone 8 Plus till halva priset mot en iPhone X – en bragd med tanke på att iPhone X må vara en bättre telefon, men absolut inte dubbelt så bra. Så har du en lur som är två år eller äldre och ändå tänkte förnya abonnemang så är iPhone 8 Plus verkligen inget dåligt val alls, utan tvärtom den troligtvis bästa och mest prisvärda smartphone du kan få för pengarna idag.

Totalbetyg iPhone 8 Plus: 8 av 10

iPhone X
iPhone X (som uttalas ”iPhone tio”) är både en hommage till iPhones tioåriga historia såväl som en seriös ansats att ta iPhone-konceptet vidare in i framtiden. Mycket är sig likt, men en hel del är också nytt. Stora frågan är om det räcker för att motivera den astronomiska prislappen på mellan 11 – 13 000 kronor?

Vad är nytt i iPhone X?
Till att börja med är iPhone X en otroligt snygg smartphone, med en pekskärm som täcker nästan hela framsidan och mäter sköna 5,8″ tillsammans med en lika läcker och glasprydd rygg som ska tillgängliggöra trådlös laddning. Telefonen kommer endast i denna ”Plus”-storlek och utförandena 64 respektive 256 GB. Det senare alternativet är lika stort som en standard SSD-hårddisk på en bärbar dator och lite over-kill om du frågar oss, men vill du filma i 4K med 60fps så tar det upp 2.11 GB per minut och då blir ju kapaciteten nödvändig.

iPhone X
Marknadens läckraste smartphone? Vi tycker det.

OLED är bildtekniken som alla talar om nu. Den har en förmåga att återge färger mer realistiskt än den förut rådande LCD-tekniken och kan släcka ned enskilda pixlar, vilket innebär att den påminner om den gamla plasma-tekniken i tv-apparater. OLED-skärmen i iPhone X är ett mästerverk. Stor, extremt ljusstark för en mobilskärm (625 nits) och med fantastiska färger – samma True Tone och automatiska anpassning efter ljus som iPhone 8, men med OLEDs överlägsna återgivning. Betraktningsvinkeln är också bredare, vilket kanske mest spelar roll om man ska ha den som bildkälla, men samtidigt är det imponerande hur ljus och skarp den är även i direkt solljus.

iPhone x vad finns i lådan
Att Apple skickar med den antika 5V-laddaren och ingen USB-C-Lightningkabel är uselt, med tanke på priset. Foto: senses.se

Rent teoretiskt har OLED, precis som plasma, en viss risk för inbränning men Apple säger sig ha tänkt på detta och en telefon är ju sällan så statisk i sitt bildvisande som en tv kan vara (tänk kanal-loggorna som skapat många sorger förr), om inte annat så släcker den jul ned sig när du inte tittar på den. De flesta OLED-skärmar har automatiskt underhåll av pixlarna när skärmen är släckt, men vi har inte kunnat få bekräftelse av Apple att så är fallet med iPhone X (eller om det ens behövs).

true tone OLED
OLED gör True Tone ännu bättre. Foto: Apple

Upplösningen på skärmen, som alltså följer trenden med att i princip eliminera glasbågen runt displayen, är tacknämliga 2436 x 1125 pixel. Inte riktigt 2K, men i alla fall mer än ”bara” Full HD vilket gjort att den fått namnet Super Retina HD med 458 ppi (pixel per inch), bäst täthet hittills. Den extra upplösningen, kombinerad med OLEDs överlägsna färgåtergivning gör surfandet och filmtittandet snyggare och behagligare än någonsin förr; vi snackar riktigt ögongodis. Det finns en svart vik (”flärp”) som sticker ned från displayens övre del som huserar Face ID-kameran och den förstör tyvärr lite av det rena intrycket på den enorma skärmytan. Men det är i praktiken inte något som stör jättemycket när man väl använder telefonen till att titta på film eller spela, till exempel.

iPhone x skärm
Sjukt mycket skärmyta. Foto: Apple

Eftersom ration (förhållandet mellan längd och bredd) på iPhone X-skärmen är 18:9 (mer långsmal än Apples Plus-modeller), så blir den lite bredare än 16:9, som är standarden för film idag. Det gör att man får svarta ”sorgkanter” (letterbox) ovan och under bilden, annars skulle alternativet vara att kapa av kanterna, vilket vi ju verkligen inte vill (vi får rysliga minnen av 90-talets Pan & Scan för 4:3-tv-apparater). Glädjande nog stöder iPhone X också standarden Mobile HDR, som är en del av Ultra HD Premium-satsningen för HDR för mobiltelefoner.

mobile hdr netflix
Netflix Iron Fist är en av de första serierna du kan streama i Mobile HDR.

iPhone X har helt tagit bort hemknappen, vilket innebär en rätt stor omställning till hur man vant sig vid att använda iPhone i tio års tid. Touch ID (fingertrycksavläsaren) är således borta och ersatt med Face ID, en specialkamera som genom infrarött ljus läser av 30 000 punkter i ditt ansikte, som sen blir själva nyckeln. Sci-Fi? Absolut, och det funkar otroligt bra! Du ”lär” telefonen ditt ansikte genom att rotera det ett varv i inställningarna och sen är det bara att köra i vind med ett lås som gör fel en gång på miljonen (mot Touch ID som felar en gång på 50 000). Face ID kan inte luras av masker, utskrifter (som konkurrenternas ansikts-ID gick på) – inte ens enäggstvillingars ansikte eller att någon håller upp telefonen mot ditt fejs när du sover funkar. Det är helt enkelt en kusligt bra och cool funktion, som dessutom har maskininlärning för om du skulle odla skägg osv. Observera att du i nuläget endast kan koppla ett Face ID-ansikte per iPhone X, så det är ju en nackdel mot Touch ID där du kunde registrera flera fingrar eller andras (så att du till exempel kommer in på dina barns enheter).

Att hemknappen saknas gör också att funktioner får nya grepp och genvägar – om du drar uppåt och håller kvar fingret så får du upp alla öppna appar (istället för dubbelklicka på hemknappen) och nu kan du även swipe:a höger och vänster för att gå till nästa app, något som känns självklart intuitivt. Kontrollcenter når du nu genom att swipe:a nedåt, något som tar en stund att lära om efter att man tvärtom swipe:at uppåt i många år.

face id
Glöm Touch ID, nu är det Face ID som gäller. Foto: Apple

Face ID är förresten inte bara coolt och säkert. Det fyller en annan vettig funktion också. Eftersom iPhone X känner igen ditt ansikte så vet den när du tittar på den. Därför är alla notiser automatiskt privata (den puffar om att exempelvis att ett sms från kontakt X kommer in, men inte exakt vad det står i det). Om telefonen känner av att du tittar på den så visas notiserna i sin helhet. Smart! Likaså sänker telefonen automatiskt notifikationsljud – för exempelvis sms – när den känner att du ändå håller på med den den. Detta kan tyckas som små finesser, men det gör hela telefonen så mycket mer ”smart” och användarvänlig. Tittar du bort kan telefonen själv släcka ned skärmen för att spara batteri. Man kan givetvis även väcka telefonen med wake/power-knappen (som sitter på sidan) och även låsa upp den med PIN-kod, ifall Face ID skulle börja bugga eller om man utfört omfattande plastikkirurgi i plytet. Face ID går också att aktivera eller avaktivera för enskilda appar.

Kamerorna på fram- och baksidan är liknande på iPhone X som de är på iPhone 8 Plus – men inte helt. Upplösningen är fortfarande 7 MP framåt och dubbla 12 MP-kameror bakåt med 1,8 respektive 2,4 bländare, men iPhone X har även större bländare på tele-linsen (2,4 mot 2,8) och bildstabilisator på båda linserna vilket såklart är positivt. Kvaliteten är suverän, återigen ett lyft från förra generationens iPhone 7 Plus och bildstabilisatorn fungerar lika bra som alltid. Vidare så kan A11-chippet göra fantastiska saker med bilderna i efterhand, bland annat räkna ut annorlunda, teoretiska ljussättningar som du kan ändra sömlöst mellan (denna funktion är fortfarande i beta i skrivande stund, men kommer alltså bara att bli bättre).

iPhone x kamera
Foto: Apple

Vi har inte lagt någon jättetid under den gångna veckan på att testa Animojis då vi – utan att vara spydiga – inte ser någon stor användning för funktionen annat än för barn. Men visst kan det väl vara kul att spexa till det med en animerad figur som du kan spela in dig själv pratandes som och sen skicka som videofil. Kanske säkrast att installera alkolås på den funktionen när vi tänker efter…

Animoji
Animoji – för Snapchat-generationen. Foto: Apple

Likt iPhone 8 så kan du ladda iPhone X trådlöst, via plattor som stöder Qi (en bred standard du finner hos många tillverkare idag, bland annat i IKEAs möbler) och det fungerar även med skal på (utom ifall detta mot förmodan skulle vara i metall). Batteriet i iPhone X är 2 716 mhA, något större kapacitet än iPhone 8 Plus alltså och ska ge två timmar längre batteritid än iPhone 7 och 8. Eftersom trådlös laddning funnits på exempelvis Google Nexus sen 2012 så är det lite synd att Apple väntat så länge med att hoppa på tåget och då samtidigt inte stöder båda standarderna, Qi och PMA, vilket ytterligare hade ökat valfriheten för tillbehör. Det som däremot är direkt upprörande är att inte ens en premium-telefon som iPhone X får Apples snabbladdare eller USB-C-till-Lightning-kabel inkluderad. Dessa två tillbehör måste du köpa till separat för cirka 700 kr extra. Uselt! Vi kommer snart med smarta alternativ på tredjepartsprodukter som kostar mindre framöver.

Och slutligen, precis som iPhone 8 så har iPhone X en A11 Bionic Processor som sopar mattan med konkurrensen i benchmark-tester, men som ännu inte börjat utnyttjas fullt ut av program och spel då många är gjorda för att fungera flera iPhone-generationer bakåt. iPhone X presterar aningens lägre än iPhone 8 Plus (4 200 och 9 963 i Geekbench, singel respektive multi core) men det är frågan om små skillnader på teoretiska mätningar. Det är ändå lovande att A11-processorn i princip har samma prestanda som en bärbar Macbook Pro, som kostar nästan dubbelt så mycket. Vi ser fram emot att spela kommande stortiteln Sky på den.

Vad saknar vi hos iPhone X?
Förutom det vi redan påpekat – snabbladdare och USB-C-Lightningkontakt – som absolut borde ingå i en så här dyr produkt, så är det samma klagomål som på iPhone 8: Apple har fortfarande inte gjort sina telefoner vattentäta. IP67 anger förvisso att den ska klara att vara nedsänkt i 1 meter vatten i 30 minuter, men då detta endast är testat i labbförhållanden så är det inget som täcks av garantin och skulle ge dig en ny telefon om du provar och får eventuella vattenskador. Kanske hör det till saken att just vattenskador är en av Apples stora inkomstkällor hos iPhone-användare som tappat sin telefon i… just det, toan. Förhoppningsvis är detta ett lager av extra skydd så att många slipper det traumat framöver, men om du aktivt väljer att bada med telefonen så gör du det på helt egen risk (och om du gjort det kan du väl berätta hur det gick? Vi får inte prova det med våra test-exemplar…).

Vi behöver också vänta lite på att appar dynamiskt ska anpassa sig till iPhone X mer långsmala höjd, något som inte är deal breaker på något sätt idag men ger onödiga sorgkanter och ibland rent av fult resultat i vissa, icke-optimerade appar. En funktion att dra en svart kant i linje med den svarta fliken (”flärpen”) vore också trevligt och lätt gjort, samtidigt som det kanske skulle ge snyggare presentation (kom igen, OLED är kung på svärta).

iPhone x vattentät
iPhone X ”tål vatten”, men är inte vattentät. Tyvärr.

Summering iPhone X: Förutom två, relativt små, irritationsmoment (som nämns ovan) så är iPhone X en rent ut sagt fantastisk smartphone, med stor sannolikhet framtiden för hela iPhone-produktlinjen. Den är ett stort lyft på de flesta fronter och har en prislapp därefter. Har du råd så rekommenderar vi dig verkligen att införskaffa en, även om du skulle gå från iPhone 7 – skillnaden är påtaglig. Intresset för produkten är, som väntat enormt, och leveranstiden likaså. Du som inte förbokade inom de första 15 minuterna den 27 oktober kan vid denna artikels pressläggning med lite tur kanske ha den innan jul – men inte säkert. Det är såklart också mycket hype och nyhetens behag samt säkerligen en del ”lyxegenskaper” du inte måste ha – iPhone 8 presterar ju i princip lika bra och kan bli din idag för halva priset. Men det kostar som bekant att ligga på topp och det är svårt att se hur mycket mer på topp man kan vara idag än att inneha en iPhone X. Sälj en njure, panta klockan och skippa juklapparna i år – du kommer att vilja ha en!

Totalbetyg iPhone X: 9 av 10

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.