Hem Teknik / PrylarBild Test: Dell P2720DC (monitor)
Dell P2720DC recension Guld

Test: Dell P2720DC (monitor)

av senses.se

Att ha en bra arbetsmonitor, ihop med en schysst webbkamera, i dessa dagar är i princip ett måste. För även om covid-19-vaccinationen går framåt i Sverige (om än lååååångsamt) så lär hemarbete bli en betydande del av normen framöver för de flesta av oss. Kanske inte på heltid, men i alla fall halvtid eller däromkring. Företag har upptäckt fördelen med att människor kan jobba hemma (mindre dyra lokalytor i dyra stadskärnor, mindre städning av dessa etc) och även om de flesta av oss nu önskar sig större boende, så finns också stora tidsvinster med att slippa pendla till ett jobb.

Dell P2720DC recension
Foto: Dell

Amerikanska Dell är nog mest kända för sina datorer, men märket har alltid varit poppis för sina skärmar här på redaktionen (kanske för att vi länge delade kontor med ett gäng grafiska designers…). Vi har haft Dell-modeller som referenser genom åren och även om Dell Ultrasharp U2719DC var en bra monitor, var den aningen dyr för vad den faktiskt erbjöd mot andra konkurrenter. Därför blev vi nyfikna när Dell P2720DC dök upp, med USB-C-anslutning, Power Delivery och en prislapp strax under 4 000 kr.

Designen är klassisk Dell: stilren, med tunna kanter och propert, utseende – typiskt vad du skulle förvänta dig finna på ett modernt kontor. Du sätter enkelt ihop skärmens fot och kan sedan anpassa höjden och vinkeln mycket enkelt och precist, vilket är suveränt i rum där du kan ha problem med solljus eller vill anpassa din webbkameras bildutsnitt – så du slipper se ut som du tittar rakt ned i tangentbordet och istället försöka rikta blicken mot den du talar med och skapa bättre kontakt.

Dell P2720DC ställbar
Dell P2720DC är utomordentligt ställbar och rörlig. Foto: Dell

En av de stora säljargumenten för Dell P2720DC är att du enkelt kan parkoppla (“daisy chain”) två monitorer via en enda kabel. För de flesta av oss som arbetar med många fönster öppna, webb, mail, excel-blad och Spotify är detta guld. Även gamers älskar det, då man till exempel kan köra spelet på ena skärmen och Discord eller annan chatt på andra.

Dell P2720DC parkopplad daisy chain
Parkopplingen är superenkel (paret behöver inte vara en annan Dell-monitor). Foto: Dell

Dell P2720DC är alltså en 27″, LED-bakgrundsbelyst LCD-panel som har QHD-upplösning, vilket i praktiken innebär 1440p (2560×1440), den vanligaste upplösningen för monitorer i denna prisklass och mer än tillräckligt för de flesta som arbetar – men såklart inte lika skarpt som 4K (vi har en ny referens i den upplösningen, som kostar betydligt mer och som vi publicerar test av inom kort). Bildskärmstekniken är av IPS-typ, en teknik som tenderar att ge bäst färger, men också lägst bilduppdatering, sällan över 75Hz. Detta stämmer väl in på P2720DC, färgerna är utsökta men refresh-raten stannar på 60 Hz, vilket alltså inte gör den optimal för spel som gärna vill ha 144 Hz för att blomma ut fullt.

Genial USB-C

Eftersom skärmen har PD (power delivery) betyder det att du klarar dig på bara en enda kabel om du har en modern datorn (förutom strömkabeln som ska kopplas från monitorn in i väggen) – en USB-C-kabel. PD ger 65W och den för över både bild och laddar din laptop samtidigt, något som är oerhört smidigt, särskilt om du tar laptopen med dig från arbetsplatsen.

Det finns även två DisplayPort-anslutningar (en 1.2 och den andra för parkopplingen till en annan monitor) och en HDMI 2.0 för att koppla in de flesta enheter. Eftersom skärmen, som väntat i prisklassen, saknar HDM 2.1 kan du köra moderna konsoler som PS5 och Xbox Series X på den, men då utan nymodigheter som VRR och 120fps. Det finns gott om USB-portar också, fyra stycken totalt, två med version 3.0 och två med 2.0. Vi brukar klaga på Panasonic att deras anslutningar sitter på baksidan av OLED-tv-apparaterna mot väggen – här sitter alla anslutningar (utom USB) på klassiskt manér bakom och nedåt-pekande, vilket blir ett visst meck när man ska koppla in nya kablar – att ha anslutningar på baksidan utåt är kanske “fulare” men väldigt mycket mer praktiskt i detta fall, då monitorn förmodligen oftast står mot en vägg i alla fall.

Dell P2720DC baksida anslutningar
Skärmen har de flesta anslutningar du kan tänkas behövas (klicka för större bild). Foto: Dell

Bilden Dell P2720DC

Så till det viktigaste då: hur är bilden i Dell P2720DC? Kort uttryckt – mycket bra. Skärmen stöder inte HDR så den totala ljusstyrkan stannar i praktiken på runt 250 cd/m2, vilket är helt OK för en arbetsmonitor, men inte optimalt för att se moderna (4K) UHD HDR-filmer i bäst kvalitet. Rent färgmässigt är monitorn en fullträff vad gäller sRGB (nästan 100% täckning), dryga 78% av Adobe RGB samt runt 83% DCI-P3, som är det modernare systemet för digitala återgivningar. Som helhet mäter monitorn alltså mycket bra över hela linjen, även om ljusstyrkan gärna hade fått vara lite högre.

Om vi ställer Dell P2720DC bredvid vår gamla kontorsreferens BenQ277HDR så ser det ut så här:

Dell P2720DC vs BenQHDR277 bildjämförelse kontor monitor
Dell P2720DC (vä) mot BenQ277HDR (hö) (klicka för större bild). Foto: senses.se

Skillnaden är inte påtaglig men den finns där; båda skärmarna presterar fina färger, men Dell:en får övertaget i lystern på grund av högre upplösning och bättre posterisering (övergångar mellan färgnyanser i detaljer). Sen är P2720DC också något dyrare än BenQ277HDR, som däremot har en begränsad HDR-support vilket å sin sida ger lite mer skjuts åt ljusstyrkan. P2720DC har å andra sidan ett bra antireflex-filter som gör att bilden påverkas marginellt av ljus från solen, vilket vissa fönster kan ha problem med.

Eftersom detta är en monitor som tydligt riktar sig mot arbete och kontor så finns inga inbyggda högtalare i den, men det löser du ju enkelt via din dator – förslagsvis genom en bluetooth-högtalare eller, för dig som prioriterar grymt och kompakt ljud, en bra mobilhögtalare.

Summering Dell P2720DC

Vi blev glatt överraskade av Dell P2720DC. För priset på strax under 4 000 kr får du en schysst och riktigt smart monitor för arbete. Levande färger, bra ergonomi och utmärkt USB-C-anslutning för både bild och laddning samtidigt gör att denna blir ny referens för kontorsmonitorer här på senses-redaktionen.

Nu hoppas vi på lite mer ljusstyrka och kanske HDR hos efterföljaren?

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.