Hem Teknik / PrylarBild Test: Dell UltraSharp U2719DC monitor
Dell U2719DC test senses Silver

Test: Dell UltraSharp U2719DC monitor

av senses.se

För drygt åtta år sedan delade vi på senses.se kontor med ett par grafiska designers. De jobbade mycket mot tryckprodukter och filmproduktion (något Christian och Henric på kontoret också gör) och därför var korrekt färgåtergivning och behaglig arbetsskärm A och O för dem. De fick oss att upptäcka Dell. Den amerikanska datorjätten har nämligen ett par riktigt vassa monitorer i sin arsenal. Och även om våra gamla referenser Dell U2412M och U2717D börjar bli rejält till åren och märkbart tappa mot mer moderna produkter, så står sig just färghanteringen väldigt bra. Därför blev vi nyfikna när Dell UltraSharp U2719DC dök upp på kontoret. Vad har hänt på nästan tio år?

Förutom det uppenbara då, att U2719DC är 27″ istället för 24″ – vilket låter stort, men som vi nämnt tidigare är oväntat behagligt, även på normalt sittavstånd – så är det en riktigt läcker och slimmad pjäs som vi packar upp ur kartongen. Foten är stabil, men samtidigt lätt att montera och monitorn är stilen och läckert slimmad, med ultratunna kanter som gör den alldeles utmärkt att använda ihop med en andraskärm (antingen liggandes eller ståendes). Foten låter dig enkelt vrida mellan vertikal och horisontell position, utan problem, vilket är en fördel när du ska koppla in kablar och slipper vara akrobat som står på huvudet för att komma åt de nedåt-pekande anslutningarna på baksidan. Och här kommer vi till Dell U2719DC första, ”killer-feature”: USB-C. Att USB-C kan skicka bild är ingen nyhet, men Dells modell stöder också eldrift med simultan laddning (65W effekt) av dator. Så en modern laptop kan kopplas in, visa bild och laddas med bara en enda kabel ansluten (förutsatt att du har trådlöst tangentbord och mus). Sjukt smidigt och funktionellt, vi bara älskar’t!

Dell U2719DC life style
Att koppla in och köra en modern laptop på bara en enda kabel (USB-C) är briljant. Foto: Dell

Bilden

U2719DC mäter rätt bra i sRGB och REC 709 (SDR) rakt ur kartong. Det är lite charmigt att man får med kalibreringsresultatet från fabrik för just ditt unika monitor-exemplar. Färg har länge varit Dells starka kort och nya modellen gör oss verkligen inte besvikna. Delta-avvikelsen är mycket låg, under 2 (allt under 3 är osynligt för ett mänskligt öga och blir bara mät-porr). Vad som är lite påfallande vid första anblick är att skärmen känns aningen ljussvag och något nedtonad, om vi går direkt från Apples Retina LCD på MacBook Pro eller jämför med exempelvis BenQs 27-tummare EW277 HDR. U2719DC kör också en IPS-panel (samma som Retina), som alltså bygger på LCD-teknik och en av fördelarna med formatet är att det nog ger mest bild för pengarna – bland annat överlägset bäst betraktningsvinkel och mest korrekt färgåtergivning (jämfört med VA och TN). Nackdelen är att IPS inte är något under av uniformitet; ljusstyrkan kan skifta mer än 10% på olika zoner av panelen och kontrasten (svärtan) blir heller inte särskilt djup. I ett dunkelt eller mörkt rum drar kolsvarta partier snarare åt mörkgrått och teknikens oförmåga att släcka ned bakgrundsbelysningen eller enskilda pixlar (som OLED kan) blir tydlig.

Detta understryks också i avsaknaden av HDR, som är en av de stora bildlyften för färg och kontrast i modern tid. Vi kan leva utan 4K-upplösning (även om det hade varit trevligt för priset); Dell U2719 kör maxupplösningen 2560x1440p, något som blir 1,77 gånger Full HD, alltså knappt 2K. Dell kallar denna kompromiss i upplösning för ”QHD”. Men det är synd att man åtminstone inte ger oss det mer begränsade HDR8-läget, som hade gett lite skjuts åt ljusstyrkan. Nu toppar U2719DC förvisso på nästan 400 cd/m2, vilket är bra för LCD, men den som är van att titta på OLED eller HDR (även på LCD) kommer kanske att uppfatta bilden som lite tillbakahållen och utan den där topplystern man kanske vant sig vid.

Dell U2719DC Costa Rica 4k test YouTube
Trots att skärmen saknar HDR och det starkaste ljuset, så presterar den ypperligt i färger. Foto: senses.se (stillbild från Youtube)

Avsaknaden av HDR kan bero på att Dell officiellt säger sig stödja 85% av det just nu modernaste färgformatet DCI-P3 (Wide Color Gamut) på denna modell. Men i verkligheten mäter skärmen snarare kring 70%-strecket. Det är aningen lågt för dig som tänkt dig jobba i den färgrymden och gör den inte till någon utsökt skärm för modernt filmtittande, även om det mesta på Youtube ser klart bra ut.

Överraskande bra för spel

U2719DC är ingen dedikerad spelkärm, den stöder max 60 Hz och ingen av nymodigheterna Nvidia G-SYNC eller AMD Free Sync. Ändå presterar den över förväntan bra med spelen vi matade den med. Hearthstone såg strålande ut, med vackra färger och levande detaljer och även om vi fick viss motion blur (suddighet) i snabba FPS, såsom Call of Duty, var det betydligt mindre än vad vi sett på andra IPS-paneler. Detta kanske tack vare läget ”fast response time”, som gynnar bilduppdatering på bekostnad av lite bildhantering (jämför Game Mode på Panasonic). Dell-skärmen klarar också UFO-testet galant. Och som lök på laxen så såg vi inte minsta antydan till inbränning under alla veckor vi testat monitorn.

hearthstone
Hearthstone är ett av senses.se-redaktionens favoritspel.

Sammanfattning Dell U2719DC

Snygg, smidig och smart USB-C-monitor som är lätt att handa, installera och driva moderna datorer på. Prislappen är kanske aningens hög – sett till helhets-prestandan – men är du en ”vanlig” användare som kör mest kontorsjobb, lite filmklipp på Youtube (där toppkvalitet i färg och kontrast inte avgör) och något spel då och då så är Dell U2719DC ett väldigt bra val. Inte minst för att USB-C-anslutningen är så jäkla smidig för dig som måste koppla in och ur laptopen, som vi.

Samtidigt är 27” monitor-segmentet trångt. BenQ EW277HDR för runt 2 000 kr är inte riktigt lika bra i färger, men har lika stor bildyta och något mer ”punch” i ljusstyrkan, tack vare stöd för begränsad HDR. Dell U2719DC är mer än dubbelt så dyr och bättre som helhet, men inte dubbelt så bra. Du kan få andra 27”-skärmar också, med någorlunda liknande bildprestanda (dock utan USB-C-anslutningen) för mindre pengar än denna monitor. Dell har en syskonmodell, S2719DC, som stöder HDR och som ligger på liknande prisnivå som denna. Vi hoppas få tillfälle att återkomma till den och jämföra.

Här måste din plånbok och bekvämlighet avgöra. Dell UltraSharp U2719DC är överlag en prima monitor, som är bra på mycket men kanske inte allra bäst på något. Proffsanvändare som kräver klassledande färgåtergivning även i P3 behöver se sig om efter något aningens vassare. Likaså finns gaming-monitorer som ger fler spel-funktioner för samma pris. Dell U2719DC är en schysst mångsysslare, en behaglig arbetsmonitor med utsökt design och smarta funktioner. Och det räcker långt för vår vardagsanvändning, så det är solklart att vi ska rekommendera den.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.