27 tum kan låta rejält tilltaget att ställa upp på ett skrivbord framför sig, när man sitter kanske 50-80 cm ifrån skärmen. Men BenQ EW277HDR lyckas kännas både naturlig, smidig och “lagom stor”, mycket tack vare den toppmoderna designen med tunn, tunn ram och bild som sträcker sig ända ut i kanterna. EW277HDR är del av BenQs EW-serie av monitorer och riktar sig mot användare som vill ha sina skärmar till flera användningsområden: till exempel arbete, spel och filmtittande.
Att komma igång med monitorn är väldigt smidigt: i den tudelade förpackningen finns en fot som du enkelt monterar med smarta skruvar, som inte kan trilla ur, och monitorn kommer med flera förinställda bildlägen för olika enheter och användningsområden. En av de inbyggda finesserna heter Eye-Care och gör ljuset mindre påfrestande och lite kallare (blåare) för ögonen att vila sig på, efter en lång dag framför skärmen. Skärpan är överlag bra och kan ställas in från mjuk till rejält överdriven och VA-panelen känns naturlig i färgerna och har bred betraktningsvinkel, vilket kan göra denna monitor till ett alternativt för tv- och filmtittande för flera personer i ett rum. Man kan ha långa debatter om VA eller IPS är bättre för LCD-monitorer. Vi nöjer oss med att konstatera att båda standarderna har fördelar och nackdelar och VA i detta fall ger en något mer naturlig lyster i färgerna.
Vi är inte stora fans av adaptive lightning (att skärmens ljusstyrka ändrar sig efter rummets) utan brukar stänga av det helt på alla skärmar vi testar, men för dig gillar denna funktion finns något som heter B.I.+ (Brightness Intelligence Plus Technology) och som alltså skapar en slags dynamisk kontrast beroende på vad det är för övrigt ljus i rummet – ljusare bild när det är full sol / belysning och mörkare när det är nedsläckt. Detta påverkas också av om du kör material som är mastrat för HDR, men mer om det nedan.
Monitorn klarar maximalt 1920x1080p i 60 Hz (Full HD), vilket är dugligt men inte jätteimponerande för en modern monitor som kostar nästan 3 000 kr. 27″ på nära håll gör också att pixlar blir mer påtagliga, och därför hade åtminstone 1440p varit väldigt välkommet, då både våra Mac:ar på kontoret och våra konsoler stöder det. De två huvudingångarna är båda HDMI 2.0, vilket ger brett stöd för de flesta enheter men också förtar lite av proffskänslan, eftersom både Display Port eller DVI-I saknas (däremot finns en VGA-utgång, vilket vi undrar om någon använt på den här sidan 2010-talet?). Monitorn svarar bra och snabbt på alla signaler vi matade den med och responstiden på 12-4ms lär funka bra för de allra flesta användare, vare sig de är gamers, skribenter eller webb-surfare. BenQ EW277HDR identifierade korrekt HDR10-signaler från vår PS4 Pro, vilket då för oss in på dess faktiska HDR-stöd.
Som ni kan läsa i vår artikel om 4K och HDR så är HDR-standarden fortfarande lite i sin linda och inte helt lätt för konsumenter att bena ut vad de faktiskt får. EW277HDR stöder viss del av HDR-paletten (så kallad HDR8) men alltså inte fullt ut HDR10 (jämför med förra årets mellanpris 4K-tv-apparater – exempelvis Panasonic DX750 – som hade HDR-stöd, men inte helt). För fullt stöd krävs 10 bitars färgdjup, vilket EW277HDR alltså saknar, även om den klarar 93% av DCI-P3 wide color gamut, något som måste anses som väl godkänt för priset. Däremot märks avsaknaden av fullt HDR-stöd i att skärmen inte heller klarar att pressa särskilt många nits (som är mått på ljusstyrka). 400 nits är OK för en OLED, men inte märkvärdigt för en panel som är LCD-baserad som denna och teoretiskt kan klara det (tre)dubbla. Du får alltså en viss effekt av HDR, men långt ifrån hela.
De inbyggda högtalarna presterar som väntat dugligt ljud för en monitor i denna prisklass, men maxvolymen är lite klen och för bästa resultat rekommenderar vi såklart att du tar ut signalen via en extern förstärkare och högtalare, alternativt i några riktigt bra hörlurar.
Efter att ha kört monitorn i några veckor är vi mest imponerade av hur mångsidig den faktiskt är. Sitter vi och skriver (som denna recension) så känns det behagligt att titta på skärmen en längre stund och efter vissa inställningar tyckte vi att vi fick till både bra skärpa och korrekta färger. Samtidigt känns monitorn helt OK att kolla en HD-film på likväl som att spela tv-spel med (med supersampling, eftersom den bara klarar Full HD). Här hade dock några extra linjers upplösning – eller ännu hellre, 4K – suttit som en fint.
Vad vi mest saknar är fler, moderna ingångar – inte minst USB-C som börjar bli en bred standard på datorer idag och väldigt praktiskt eftersom den kabeln både kan föra över bild och samtidigt ladda datorn i ett. HDR-stödet känns också som lite av en halvmesyr; vi saknar 4K och 10-bitarsfärgdjup, något som gör att vi får viss kick i luminansen av bilden, men samtidigt inte hela bildupplevelsen. Du kan slå på HDR när du vill, men ett varningens finger: att köra med HDR-läge på bildmaterial som inte är skapat för det kan faktiskt ge sämre bild, med mer brus som följd (se vårt test av Apple TV 4K).
Summa summarum: Du som hållit andan kring det klassiska ordspråket vi nämnde i början (och inte gissat det än) så lyder det: “du får vad du betalar för”. För priset (strax under 3 000 kr) så är BenQ EW277HDR en trevlig all-round monitor, om du nöjer dig med Full HD, HDMI-ingångar och begränsat stöd för HDR. Den är snygg att se på, smidig att komma igång med och behaglig att använda under längre stunder, vare sig det rör sig om spelande, arbete eller filmtittande. Därför tvekar vi inte att rekommendera den till dig som tillhör gruppen vi just beskrivit ovan. Du som är high-end torsk har dock inte lika mycket att hämta här och bör ställa in dig på att betala ungefär det dubbla för att få USB-C, 4K och äkta HDR. Smakar det så kostar det. BenQ EW277HDR smakar bra, men förvänta dig inga mirakel för priset.
Så här sätter vi betyg på Senses