Hem TVApple TV (tvOS) Test: Apple TV 4K
apple tv 4k recension Silver

Test: Apple TV 4K

av senses.se

Förra modellen av Apple TV, generation fyra som i folkmun blev Apple TV 4, var omåttligt populär – inte minst bland er senses.se-läsare. Men redan i slutet av 2015 saknade vi 4K- och HDR-stöd, något som verkligen blivit mainstream sen 2016 års uppsving av HDR och 4K på TV-apparater, samt givetvis de nya 4K-konsolerna PS4 Pro och Xbox One X (som vi testar snart, håll utkik!).

Apple TV 4K är en uppgradering över förra generationens Apple TV, om än inte någon paradigmskiftande sådan. Prislappen har förblivit ungefär densamma; 32 GB-modellen har åkt på en 300 kronors stegring till 1 995:- och 64 GB-modellen ligger kvar på exakt samma riktpris, 2 195:- (Apples riktpriser). Med en så liten prisskillnad finns egentligen ingen anledning att inte välja 64 GB-modellen idag, även om tvOS avlastar lagringsutrymmet likt nya iOS 11 (som nu har inbyggt stöd för att styra din Apple TV via din iPhone, klart smidigt). Under skalet på Apple TV 4K sitter denna gång en A10X Fusion-processor (samma som i iPad Pro) som lyfter den teoretiska prestandan avsevärt och därför har maskinen också fått lite mera höjd, för att tillgodose en fläkt som drar in kylning på undersidan. Apple har även petat in 3 GB RAM-minne denna gång, mot föregångarens 2 GB. Fjärrkontrollen är i princip på pricken lik gen 4, sånär som på att Menu-knappen fått en vit cirkel kring sig för ökad synlighet i mörkret.

apple-tv-4k-hdr

Illustration av vad HDR gör för färgåtergivningen.

Nytt är också en Gigabit ethernetport, MIMO-stöd för Wifi via 2,4 och 5Ghz, Bluetooth 5.0 men ingen optisk utgång, som vissa hade hoppats på och heller ingen USB-C port som fanns på förra versionen (officiellt var porten bara för support och tekniska ärenden, men inofficiellt kunde man bland annat fånga video och skärmdumpar via den)

apple tv 4k portar

Låt oss börja med vad Apple TV 4K kan och gör riktigt bra: Direkt vid installationen så känner maskinen automatiskt av din hårdvara och testar bland annat upplösning, eventuellt HDR-stöd och Chroma 4:2:0 eller 4:2:2. Observera att Apple TV 4K kräver en HDMI-kabel för att anslutas och detta ingår inte. För Chroma Subsampling (en slags komprimering) 4:2:2, som ger något skarpare bild om din bildkälla stöder det, krävs dessutom en high speed-HDMI-kabel. Maximalt klarar Apple TV 4K att visa 4K med HDR (stöd för standarderna HDR10 eller Dolby Vision) i 50/60 Hz och det finns även samma stöd i 30 Hz, stegvis ned till diverse versioner av Full HD. Smolket i bägaren för cineaster är att inget äkta 24 Hz-läge finns, så både 30- och 50/60 Hz-läget innebär att Apple TV 4K lägger till bildrutor (detta för att garantera minst 30 fps i exempelvis spel). Det är inte jättestörande, men ändå synd på en Netflix-serie som suveräna House of Cards som är filmad i 4K med 24 frames. Att lägga till bildrutor digitalt kan i värsta fall ge oönskade effekter och en filmisk produktion mer av en tråkig ”video”-look.

HDR och 4K ser dock över hela linjen väldigt bra ut och används flitigt, såväl i menyerna som i Apples otroligt läckra, remastrade flygfoto-skärmsläckare (som i sig är en fröjd i sig att titta på). Den redan suveräna bildhanteringen har blivit ännu vassare sen sist och både streaming samt videofiler återges med en spektakulär skärpa och färghantering. Den extra lystern från ständigt närvarande HDR fungerar perfekt (även på material som inte är HDR) och känns väl värdigt en högkvalitativ UHD-spelare idag. I och med Apple TV 4K så införs också stöd för HEVC (high efficiency video coding) eller H.265, som komprimerar bilder och videor cirka 50% mer effektivt än gamla H.264 (AVC) – ett krav för att i framtiden kunna streama 8K-material. Detta kräver dock högpresterande hårdvara och därför tar det lite tid innan H. 265 får sitt stora genombrott. Tyvärr har Plex, en av de mest populära programmen för att hantera ett eget, digitalt filmbibliotek inte riktigt hängt med. Att streama H.265-material direkt från en Plex Server av enklare modell fungerar inte alls tillfredsställande utan det är samma långsamma process att koda om filmen i realtid, vilket är ett slöseri med resurser och är oändligt segt, eftersom Apple TV 4K skulle kunna visa den direkt. Vi hoppas verkligen på en uppdatering snart (av Plex).

Den extra kraften som A10X Fusion-processorn ger börja närma sig en modern bärbar dator, även om prestandaskillnaden inte känns hisnande dag 1. Kollar vi på ett krävande spel som exempelvis Real Racing 3 så är det fortfarande tappade bildrutor och en enkelhet som skvallrar om att man inte sitter på en modern spelkonsol (långt ifrån Forza Motorsport 7 alltså). Samtidigt är ju Apple TV 4K inte en egentlig spelkonsol, utan har mest funktionen som en kul bonus. De i runda slängar 100 spel som finns tillgängliga är av relativt hög kvalitet och det hela lyfter när man kopplar in en dedikerad handkontroll som SteelSeries Nimbus.

apple tv 4k filmer

Apple TV 4K har redan ett stort bibliotek filmer med 4K och HDR och de du redan äger uppgraderas gratis.

På minussidan hittar vi tyvärr en rätt diger lista med saknade funktioner eller icke-tillfredsställande sådana. Apple har blivit notoriska med att i princip alltid ha stor brist på alla nya produkter och Apple TV 4K är inget undantag. I skrivande stund behöver du vänta 4-5 veckor på en 64 GB-modell. Men detta är inget du ska vara ledsen över, då det finns flera saker att komma tillrätta med under tiden. Först och främst: Apple TV 4K stöder inte – som väntat – Dolby Atmos och DTS:X, de nya, högupplösta ljudformaten. Detta är något som kommer att fixas med kommande mjukvara, har Apple lovat (i alla fall Dolby Atmos). DTS-stödet är fortfarande klent, inte minst via Plex där det helt enkelt inte fungerar, utan omvandlas till tvåkanals PCM-ljud. Videoappen Infuse ger förvisso DTS på Apple TV 4K, men då bara 5.1 core-ljudet, och inte DTS-HD som är den nya standarden sedan Blu-ray gjorde intåg i våra liv för nästan ett decennium sen. Om detta beror på licensavgifter eller annat vågar vi inte svara på, men synd är det då DTS låter fantastiskt bra.

Den nya Bluetooth 5.0-standarden ska vara överlägsen i hastighet och räckvidd, ändå upplevde vi att kopplingen mellan fjärrkontroll, spelkontroll och Apple TV 4K var påtagligt skakigare och klenare än innan. Förr kunde vi ha Apple TV 4 i ett skåp med perforerat galler, detta går inte alls bra med Apple TV 4K. Det kan rent teoretiskt vara ett månadagsexemplar som vi har fått som recensionsexemplar, men mest troligt är att det är något som kommande versioner av mjukvaran tvOS kan – och bör – fixa.

Att Apple TV 4K stöder högupplösta filformat som HEVC och FLAC (okomprimerade ljudfiler) är toppen, men varför saknas stöd för Googles VP9 (som är öppen källkod och licensfritt att använda)? För det är nämligen så att Google äger en liten sajt som heter YouTube, som i sin tur har världens största samling HDR- och 4K-material (det mesta gratis). Nu får du ”bara” ut Full HD (1080p) via YouTube-appen på Apple TV 4K, vilket ändå ser kanonbra ut men är exakt vad du fick för två år sen också… Detta är något vi känner att Apple måste fixa i kommande uppdateringar av tvOS.

Thatgamecompany’s Sky är ett av de stora dragplåstren som spel på Apple TV (kommer Q4 2017).

Att streama till Apple TV 4K, vilket ju är den stora poängen med maskinen, är annars en lika angenäm upplevelse som vanligt. Apple TV 4K må vara betydligt dyrare än konkurrenten Google Chromecast, men som vanligt så bara ”funkar” allt som är Apple, och gör det för det mesta med bravur. Strömmingen är lika snabb som den är sömlös, Netflix flyter på som en dröm och har aldrig sett så bra ut (du som har HD-abonnemaget, kolla in deras 4K- och HDR-material, helt magiskt!). Apples egen filmtjänst iTunes uppgraderar dina redan inköpa HD-filmer till 4K helt gratis (allteftersom de blir tillgängliga), något som är en riktigt trevlig bonus för dig som redan har ett iTunes-bibliotek med filmer. Vi drog på Kingsman: The Secret Service och njöt av både bild och ljudkvalitet, som nu nästan tangerar en riktig, fysisk UHD-utgåva (men bara nästan, fysisk media är fortfarande snäppet vassare i kvalitet). Allt går fort och buffrar nästan utan dröjsmål, om du har Apples minsta rekommenderade uppkoppling 25Mbit – något de flesta svenska lär sitta på mångdubbelt. Vi lyfter också på hatten åt att Apple pressar priserna på 4K-film. Att hyra en rulle kostar 49 kr i 48 timmar via iTunes och att köpa den kostar 169 kr, att jämföra mot 250-300 kr på fysisk skiva. Att äga filmbibliotek digitalt är absolut framtiden eftersom det är överlägset i fråga om tillgänglighet och sparar fysisk plats i ditt hem, även om det idag innebär ett litet avkall på kvalitet. Tyvärr saknas Disney bland de bolag som Apple tecknat avtal med för 4K och HDR, så deras titlar dröjer eventuellt ett tag till (eller kommer eventuellt inte alls).

Summering: Det kan verka som om vi är väldigt besvikna på Apple TV 4K. Och till viss del är vi det. Här finns missade tillfällen som hade varit så enkla att fixa från början. Samtidigt är maskinen i grund och botten en uppgradering av en redan extremt kompetent och smidig mediabox som vi verkligen älskar. Det är mer frustrationen i att ett företag som Apple nu alltmer verkar hamna på bakfoten mot konkurrenterna med alla sina produkter, även om deras ekosystem är överlägset mest användarvänligt, stabilt och prestandan oftast överlägsen. 4K och HDR är grymt, men man borde haft det redan i förra modellen. Nu är det stöd man tar för givet och då är det trist att se att andra nymodigheter ändå fattas (Dolby Atmos, 4K-stöd för YouTube, skakig Bluetooth etc). Om ett par månader, när nya versioner av tvOS och Plex finns ute och dessa småskavanker förhoppningsvis är fixade, då kan vi helhjärtat säga att Apple TV 4K är en fantastisk produkt. Och givetvis är den redan nu värd uppgraderingen för dig som har en grym 4K och HDR-tv (för vad ska du annars med den fina tekniken till?). Men förvänta dig inget enormt lyft mot förra generationen (ännu) och avvakta som sagt och se om några av dessa småirritationer kanske löses med tiden. För Apple TV 4K har säkert framtiden för sig, med en Siri som blir allt smartare och mer användbar och en kommande TV-app som ska samla alla dina favoriter på ett ställe.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.