Uppdatering 2018: I drygt ett år tuffade R9000 på som tåget för oss. Men i takt med olika nivåer av trasiga firmware-uppdateringar blev problemen bara värre, trots två utbytta enheter (DHCP-funktionen strulade, bland annat och droppen blev till slut när själva WiFi-radion slutade fungera). Vi kan bara bedöma vad som finns framför oss vid test-tillfället, vi kan (tyvärr) inte spå framtida förbättringar eller försämringar. Samtidigt ändrar vi inte betyg i efterhand, då det öppnar upp för påverkan utifrån – vilket vi inte vill utsättas för. Därför kvarstår denna recension (med betyg) som den är, men R9000 är givetvis inte längre någon referens som används av oss. Spekulanter på en topp-router rekommenderas istället kika på Netgears nya WiFi 6-router AX12.
“Va, en Wifi-router för 5 000 spänn!?”. Det var reaktionen hos en av våra skribenter när vårt testexemplar av Netgears senaste monster-router levererades av DHL till kontoret. Netgear Nighthawk X10 AD7200 (Modell # R9000) är flaggskeppsmodellen i Netgears hyllade Nighthawk-produktlinje och skryter med oöverträffad prestanda, högsta hastighet i dagsläget via 802.11AD samt en kraftfull och kompetent media server-funktion för att exempelvis sätta upp en egen Plex Server, utan behov av en dedikerad NAS. Lever den stora hypen upp till prislappen?
Det första man reagerar på, förutom den stadiga vikten på förpackningen, är hur lyxig och snygg känsla det är både låda och innehåll. Det stora krysset som håller ihop lådan påminner oss om något från Professors Xaviers akademi för X-Men. Själva routern inuti lådan är en imponerande bit hårdvara. Dimensionerna påminner om en mindre, hopslagen, bärbar dator med galler och fläkt samt fyra ordentliga antenner som sticker upp och ser minst sagt kraftfulla ut. På routern finns sex stycken LAN-portar för trådad anslutning, en specialport som stöder upp till 10Gb/s (!) för NAS-anslutning samt funktionen att slå ihop två portars kapacitet till en enda anslutning.
Netgears digitala anslutningsguide (där även mobilappen Netgear Up ingår) och supportdokument på nätet är verkligen exemplariska; helt på svenska med tydliga instruktioner och bilder på hur du ska göra och exakt vad du ska klicka på. Den så kallade Genien ville inte riktigt låta oss göra som vi ville när vi skulle koppla in routern med en befintlig modembrygga, utan ville automatisk föra över alla inställningar från den. Bara under tiden vi testat routern har två uppdateringar kommit för mjukvaran, så vi är helt övertygande om att den relativt nysläppta Nighthawk X10 bara kommer att bli bättre och bättre i takt med nya firmware-releaser.
Stödet för wifi-standarden 802.11AD är en kul grej, men i praktiken inte jätteanvändbar idag då väldigt få enheter stöder den. AD är en boost till befintliga AC-tekniken, som använder det bredare 60GHz-bandet istället för det utdöende och trånga 2,4GHz och det idag ledande 5GHz. I teorin kan AD dubbla prestandan i AC och alltså ge upp till 7 Gb/s i överföring via Wifi, mot ACs 3.2 Gb/s. Men det är väldigt teoretiskt. I praktiken har vi inga enheter som ens klarar av att ta emot och skriva 3 Gb/s, än mindre 7 Gb/s. Och vem har ens kapacitet över 1 Gb/s bredband via fiber idag? AD är också väldigt känsligt för störningar, så om du ska utnyttja den extra hastigheten måste din enhet var extremt nära routern – så nära som 20-30 centimeter enligt vår amerikanska kollega som testat, för optimal prestanda (som då i och för sig springer ärovarv kring hastigheten i AC).
Nätverksprestandan
Funktioner, specialstöd och virtuella guider i all ära – men hur är prestandan: LAN såväl som via Wifi? Jo då, riktigt, riktigt bra! Vi sitter på 250 Mbit via fiber och fick i testerna via PSN, Xbox, Fast.com (Netflix), Bredbandskollen samt interna stress-tester hastigheter som låg på exakt eller strax över den faktiska kapaciteten (kul att man kan få 251 Mbit/s på Fast.com när kapaciteten ska vara 250). Vår erfarenhet är att LAN-anslutning via tp-kabel alltid är att föredra för driftsäkerhet, men även Wifi-prestandan i Nighthawk X10 är stabil som en klocka. Signalen är urstark, täcker lätt en yta på ca 100 kvm och mottagningen genom betongväggar är med beröm godkänd – vida bättre än konkurrensen, så rent tekniskt kan du sitta ute på gräsmattan och ändå kunna koppla upp dig på routern därhemma (lite beroende på hur långt bort du är).
Tack vare trippelband i själva routern och fyra antenner med dual-band på varje, ordentlig MU-MIMO och QoS (Quality of Service)-funktion så har routern inga problem alls att samtidigt serva vårt kontors 17 (sjutton!) enheter som alla är inkopplade med både LAN-anslutningar och Wifi. Tack vare Nighthawkens rejält tilltagna interna prestanda så är allt detta en barnlek för alla moderna enheter som stöder 802.11AC.
Slipp NAS:en
En NAS kan vara jättebra som slav-dator vars enda uppgift är att stå på dygnet runt och agera server åt dina behov för backup och att driva en media server, såsom Plex. Att skaffa gamla PC-burkar att använda som NAS:ar, som i sin tur har nätaggregat på 430W som går dygnet runt är dock slöseri både med jordens resurser och kännbart på el-räkningen. Nighthawk X10 fungerar utmärkt som enklare NAS-alternativ, och är dessutom betydligt strömsnålare.
Nighthawk X10 har två USB-portar som stöder anslutningar upp till 3.0. Där kopplar du in en extern USB 3.0-hårddisk eller två som kan agera backup och/eller media server. Detta var inte helt smärtfritt när vi provade utan krävde en del meckande med via gränssnittet för att fungera 100%, trots rätt format och genomgång av ReadySHARE. En sympatisk funktion är att X10 har stöd för att installera och köra Plex Media Server lokalt inuti sitt eget system. Med en inbyggd, fyrkärnors processor på 1,7Ghz och en halv gigabyte DDR3 RAM så mäter sig routern med en bättre, modern smartphone och har därför resurser att både fördela trafik och driva enklare servrar och tjänster såsom Plex Media Server och Amazon Cloud Backup samtidigt. Det finns även en – än så länge experimentell – torrent-klient där Netgearen ska kunna spara torrent-nedladdningar direkt till inkopplade hårddiskar.
Plex är ett riktigt trevligt program för att samla ihop ett digitalt film- och tv-bibliotek. Det är inte helt buggfritt men det är ändå hyggligt stabilt, automatiserat och lätt att komma igång med. Nighthawk X10s version av Plex Media Server fungerar överlag fint och prestandan är god. Det är inga problem att direkt-streama film och tv i 1080p och till och med 4K-material i rätt format (mp4) är dugligt (med omkodning on-the-fly), även om storleken på filerna börjar bli så enorma då att du lär behöva en 8TB-disk för att bygga ett filmbibliotek i 4K. Det var lite bök att få ett fungerande filformat som funkar mellan router, Mac och PC – ExFAT var inte godkänt, men FAT32 funkade och kör du bara Mac så väljer du Macens eget HFS+-format som routern har fullt stöd för. Återigen tror vi flera av dessa småbuggar och problem beror på firmwaren, som alltså hela tiden utvecklas vidare.
Omdöme och sammanfattning
Netgear Nighthawk X10 är en imponerande best till wifi-router och ett regelrätt prestandamonster. Prislappen i skrivande stund ligger på ca 4 990 kr och det är – utan tvekan – rejält med slantar för en wifi-router. Om man jämför med konkurrensen från Asus och kinesiska TP-Link så kan du får routrar som presterar mycket (men inte lika) bra till betydligt lägre pris. Å andra sidan är det som med allt annat i den “översta hyllan” – ska du ha det bästa, med muskler att hantera både stora mängder med datatrafik från många enheter samtidigt och erbjuda bra täckning på stora ytor – så finns egentligen ingen konkurrent som vi testat som kan stå sig mot Nighhawk X10s prestanda och mångsidighet. Plex Media Server är också välsmakande grädde på moset. Detta blir troligtvis inte självklara valet för hemanvändaren som bor i en liten etta och har en dator och en mobiltelefon inkopplat på wifi. Men för den seriösa online-gamern som behöver pålitlig och lagg-fri uppkoppling och laddar hem mycket eller ett medelstort kontor, så är den perfekt. Och den absoluta gräddan av prestanda kostar alltid oproportionerligt mycket; jämför med top-of-the-line tv-apparater och high-end högtalare.
Att ha en router som sköter trafikfördelningen sömlöst och ger nästan 20 enheter perfekt prestanda, samtidigt som den driver en Plex Media Server för film- och tv-serier i Full HD är en bedrift få andra routrar kan skryta med. Netgear Nighthawk X10 blir därför lite av routrarnas motsvarighet till en Tesla Model S; en brutal maskin med extra-allt, bra framtidssäkring genom 802.11AD och fiberstöd upp till 10 Gb/s. Att mjukvaran behöver utvecklas vidare och att den sen kostar som en liten, bärbar dator är bara att acceptera – även om vi tror ett pris på 2995:- skulle vara psykologiskt viktigt.
Det kostar helt enkelt att ligga på topp.
Så här sätter vi betyg på Senses