Människor har alltid lekt och spelat spel och nu är kanske viktigare än någonsin att fortsätta med det.

Att leka. Spela. Alla människor gör det, men många förknippar det bara eller främst med barndom. Därför finns ibland (eller fanns mer förr) ett stigma kring att leka eller spela som vuxen – så länge det inte vara att spela roller på tv eller en vedertagen idrott, såsom någon laglek där man jagar en boll och spelar mot varsitt mål… Då blev man hyllad som kändis.

På många språk så är det ingen skillnad på ord för lek och spel. Italienskan har “giocare” och engelskan – som så många av oss kan och använder dagligen – använder ju bara ordet “play” för både lek, spel och pjäser (där skådespelarna “leker på riktigt på scen” och publiken försätter sig i tillstånd att köpa premissen).

Varför är spel och lek så viktigt?

Spel och lek för barn – och faktiskt även för djur (titta på fåglar någon gång i snön, de kan åka utför i backar på sina fjädrar) – är helt naturligt och nödvändigt för deras utveckling mentalt, kommunikativt, grupp-dynamiskt och fysiskt. Det är nog få som ifrågasätter det behovet. Men i modern tid förväntas barn “växa upp” allt snabbare; leksaker och lek blir något man inte ska hålla på med, om man vill passa in i gruppen.

Även vuxna behöver lek och spel – ju mer stress man har i livet desto viktigare att ta sig tiden. Att ta sig en stund att njuta av något som roar frigör endorfiner, vare sig det är att titta på stand-up, spela och pröva lyckan på online casino, bygga en modellsats (LEGO kanske?) eller spela ett kul tv-spel. Leken förbättrat hjärnfunktioner och ökar faktiskt kreativiteten – det kan enligt viss forskning även hjälpa till att hålla oss unga och energiska. Att spela och leka ökar produktionen av BDNF, en substans som krävs för att skapa hjärnceller.

leka tillsammans

En känsla av frihet

Lek behöver inte vara att plocka fram dockorna eller Transformers-figurerna ur källaren (du har väl sparat dom?). Enligt Oxford Dictionaries definition så är lek/spel (Play) “att känna lätthet och frihet, att vara i rörelse”. Så det kan vara i princip vad som helst, som får dig att känna dig fri och lätt: även om det så är sådant som andra betraktar som “jobb” (att snickra och fixa med fritidshuset, till exempel, något många gör på sommaren för ren avslappning medan radion står på och kör något bra program, musik eller dokumentär).

Poängen är att lek / spel / avkoppling / you name it, ska vara den aktivitet som får dig att känna dig fri och avslappnad. Det finns inga krav – och ingen skam, oavsett vad det är som får dig att känna sig (så länge det inte skadar någon annan, såklart). Nuförtiden har gruppaktiviteter online ökat mycket, såsom att se film ihop samtidigt, spela spel mot varandra och försäljningen av sällskaps- och brädspel har också tagit ordentligt fart, särskilt nu inför jul när det finns risk att man får fira i mindre konstellationer, med de man redan bor eller umgås nära med.

Att arbeta är nödvändigt men också att finna tid för återhämtning, särskilt när man också ständigt jobbar med att få ihop det så kallade “livspusslet” med familj och barn.