Hem MobiliOS Recension: Osmo Pizza Co – Starter Kit
Osmo Pizza Co.

Recension: Osmo Pizza Co – Starter Kit

av senses.se

Osmos egna slagdänga är (hyfsat korrekt översatt) Lärande är bäst när det heter lek/spel. Med hjälp av en Ipad och ett antal olika moduler öppnar Osmo upp för ett lekfullt sätt för att barn att lära sig allt från matematik till stavning och där emellan kodning och pussel. Vi vände oss till en av våra femåriga juniortestare och laddade upp Osmo Pizza Co.

Hur går det till?

I paketet får vi en ställning i vilken en Ipad placeras, en spegel att placera vid iPad-kameran, en box med ingredienser samt en låda med pengar. Till detta en skiva som fungerar som både pizza och bricka, när det är dags ta hand om notan. Spegeln läser av pizzan eller brickan och ger återkoppling på skärmen.

Upplägget för spelet är enkelt: Spelaren jobbar som pizzabagare och får av ett antal gäster i uppdrag att fylla pizzor med olika typer av fyllning. Sättet kunderna signalerar vad de vill ha varierar och kan vara text, en bildlig beskrivning eller en instruktion. Exempel på en instruktion kan vara att kunden önskar salami på halva pizzan som är markerad med grönt. Spelaren ska då lista ut hur det hela hänger ihop och får under tiden hintar i form av ljud och miner från kunden huruvida de är rätt ute eller om något är på tok.

Osmo Pizza Co. innehåller ingredienser, pengar, en ställning och spegel för iPad samt en pizza.
Foto: senses.se

Väl klar med pizzan skickas den igenom ugnen och kommer ut på andra sidan. Kunden äter, betalar och tackar för sig. På den enklaste svårighetsnivån.

Höjer du ribban läggs olika stressmoment till som exempelvis noggrannare kunder eller tidsbegränsning. Men framför allt, som är en av spelets stora styrkor, läggs momentet med matematik in. Spelaren ska då när kunden betalat räkna ut skillnaden. Exempelvis kostar pizzan 11 pengar och kunden betalar med 15. Spelaren ska då räkna ut mellanskillnaden och är fri att använda vilken kombination de vill. Fyra 1-pengar eller två 2-pengar, båda godtas.

Pengar spelaren tjänar in kan användas till att förfina och göra restaurangen finare vilket i sin tur attraherar fler kunder.

Tycker barnen att Osmo Pizza Co är kul?

Ur ett föräldraperspektiv anser vi att barnen tycker det alldeles lagom kul. Kanske en spelomgång på 30 – 40 minuter, men sedan är vår testare nöjd. För den gången. Det blir lite tjatigt om man inte lägger till matematiken. Samtidigt, med matematiken igång blir utmaningen annorlunda och vår juniortestare blir trött på ett annat sätt av att kontinuerligt räkna. Eller för delen läsa av vad kunderna vill ha.

Även en tråring kan ha roligt utan större krav med Osmo Pizza Co.
Foto: senses.se

Så i det stora gillar vi Pizza Co. just på grund av de inbyggda spärrarna som gör att spelaren inte fullständigt sugs in och vägrar sluta. Du kan till exempel inte slösa med ingredienserna allt för mycket för då tar de slut och nya beställs. Det syns sedan på avkastningen och det tar längre tid att få ihop pengar till den där nya fina tavlan som ska pryda väggen. Således krävs koncentration och emellanåt en paus.

Det blir naturligt och återigen ur ett föräldraperspektiv, känns det rätt bra att utmaningen faktiskt består av något meningsfullt och kopplats till omvärlden. Framför allt då vi pratar om åldern fem år och uppåt. Även om en treåring också kan finna underhållning i Pizza Co.

Osmo Parent

Du som förälder kan genom Osmo Parent få information om ditt barns profil. Där presenteras vilka spel, hur mycket som har spelats samt få lite tips och tricks. Osmo själva uttrycker det som att du även kan få idéer för att prata om till exempel pussel som ditt barn kämpar med eller ord som verkar svåra att få till stavningen på.

Viss förbättringspotential finns

Osmo förbättrar sina produkter och en nyare version finns av den iPad-ställning vi har testat och möjligen har också tekniken förbättrats sedan dess. Bitvis är det ganska svårt att få spelet att förstå att du skjuter in pizzan i ugnen. Det finns en genväg där du kan trycka på ett speciellt ställe vid ugnen och pizzan åker in. Men även när kameran ska tolka vilka ingredienser du lagt på pizzan är det bitvis lite svajigt. Det funkar absolut, men inte superstabilt.

Vissa instruktioner kräver läsförståelse
Foto: senses.se

Kontentan Osmo Pizza Co.

Vi gillar att vår juniortestare utmanas av problem du kan hamna inför i verkliga livet. Att tolka beställningar genom text, tonfall, instruktioner eller minspel är nyttigt för en femåring. Samtidigt är det lättsamt och på intet sätt stressigt. Mer än du själv väljer givetvis. Vi gillar också att underhållningsnivån är precis lagom så att det inte blir katastrof när spelstunden är över. Det känns mer ok att fram det med den vetskapen i ryggen.

Vi hoppas framöver att få testa ytterligare moduler från Osmo för det vi har sett genom Pizza Co. får helt klart tummen upp.

Osmo skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.