Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Blue Microphones – Yeti X
Silver

Test: Blue Microphones – Yeti X

av Henric Brandt

Jag imponerades stort av funktionerna på streaming-mikrofonen GXT 258 Fyru från Trust, när jag recenserade den för en tid sedan, och jag tyckte ljudet var överlägset bra på Spark SL Blackout edition från Blue Microphones. Så när nybakade Yeti X från Blue dök upp på redaktionen var jag ivrig att se om kombinationen av funktioner och ljudkvalité skulle peta upp betyget ett sista snäpp till full pott.

Yeti X - Blue - Foto: Senses.se
Yeti X är snygg på ditt skrivbord. Foto: senses.se

När jag plockar upp Yeti X ur kartongen så känner jag direkt att det här är en ännu mer gedigen och väldesignad mikrofon än den från Trust. Designen är riktigt snygg, med en sorts modern retro-look som verkligen bjuder in till många, långa inspelningssessioner. Jag plockar ur sladden och kopplar in. Så fort du sätter in micken i din dator (det funkar lika bra på PC som på Mac) så dyker den upp i ljudinställningar. Du väljer den som in-ljud och sedan använder du din inspelnings-app som du valt. Jag använde Apples eget Quicktime – men som sagt man kan använda vilket program man vill. Volymen ser du tydligt på mikrofonen då indikatorn sitter runt volymknappen och du kan stänga av ljudet genom att trycka på volymknappen, som då lyser rött.

Yeti X - Blue - Foto: Senses.se
Lättinstallerad. Foto: senses.se

Det finns fyra lägen på mikrofonen, precis som på Trust – Fyru-mikrofonen. Det är solo-läget som är perfekt för en person, det är 360-graders-läget där den tar upp ljud från hela rummet och som fungerar bra om det är många som pratar. Det är ett vidare solo läge som funkar perfekt om man spelar något instrument och det sista läget är dialog-läget, där den tar upp ljud från två personer som sitter mitt emot varandra. Här nedan finns ett ljudtest på hur de låter.

Så här långt är allt bra: den ser grym ut, ljudet är superbt, micken är lätt-installerad och här skulle jag vilja säga lättanvänd… men det kan jag inte. Eller, jo den är givetvis relativt lättanvänd – men det finns en rejäl miss med micken som faktiskt gör att jag petar ner betyget från ett måste till en rekommendation. Anledningen är att switch-knappen sitter på baksidan av mikrofonen. Du ser alltså inte i vilket läge den är ställd utan att behöva snurra på micken varje gång. Här är Fyru-micken många gånger smartare med hur de har löst det med knappen på toppen och de lysande dioderna som direkt visar vilket läge som micken är inställd på. Yeti X är tyvärr ett klassiskt exempel där design blev viktigare än användarvänlighet.

Yeti X - Blue - Foto: Senses.se
Hur tänkte de nu? Varför sitter den här knappen på baksidan? Foto: senses.se

Sammanfattningsvis är Yeti X från Blue en riktigt bra mikrofon, med tight ljud och smarta funktioner. Tyvärr så var de för upptagna med att designa mikrofonen så de inte tänkte på var de satte läges-knappen. Det som hade kunnat bli en full pott får nu ett lite mer modest betyg.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.