Hem LjudHörlurar Test: Beyerdynamic Free BYRD (TWS)

Test: Beyerdynamic Free BYRD (TWS)

av senses.se

För alla som är bekanta med Beyerdynamic går tankarna nästan helt säkert till högkvalitativa referenslurar, vanligt förekommande i studiosammanhang. Precis de förväntningarna hade vi när Beyerdynamic Free BYRD dök upp. Så klart med den stora skillnaden att det hela nu skulle komma i ett kompakt true wireless-format kombinerat med fler funktioner än vad de sladdrivna lurarna traditionellt erbjuder.

Testet visade dessvärre att Beyerdynamic har givit sig ut på, i vissa aspekter, obeprövad mark och hittar inte helt rätt. Funktionerna och idéerna finns där men Beyerdynamic-arvet har inte riktigt kommit med. För Beyerdynamic Free BYRD blir detta problematiskt, med tanke på prisklassens konkurrenter.

Det övergripande

Första intrycket av Beyerdynamic Free BYRD är att det känns högkvalitativt, återhållsamt och enkelt. Etuiet känns gediget och välbyggt med metalldetaljer och hyfsat diskreta drag. Du får ett rejält utbud av öronpluppar både i silikon och skum samt en obligatorisk USB-C sladd.

Beyerdynamic Free BYRD etui close up
Foto: senses.se

Hörlurarna styrs med touch-kontroller och själva knappen är det svarta fältet på hörluren, vilken med fördel hade kunnat vara bredare. Det finns dock en god tanke med att inte hela ytan är en knapp som på Sony WF-1000XM4 då du lättare kan hantera hörluren utan att omedvetet trycka på knapparna. Men baksidan är istället att du ganska ofta missar och måste försöka igen.

Knapparnas funktioner är förprogrammerade och nyttjar nio olika varianter av tryck-kombinationer. Att inte själv kunna programmera funktionerna är en stor förlust, särskilt som Beyerdynamic Free BYRD nyttjar tre-klicksstyrning. Med treklicksstyrning kan du få tre naturliga funktionsled för de vanligaste funktionerna. Men istället får man hålla till godo med det som erbjuds, vilket dessvärre bitvis förvånar och försvårar.

Som ett exempel kan du genom dubbelklick växla mellan ANC och genomhörning, men inte till normalläge. För att nå dit måste du använda appen. Vill du höja eller sänka volymen är det kombinationen klick och klick-hålla inne. I kombination med att knapparna är något smala har det mer än en gång blivit skifte av uppspelningsläge istället för volymförändring. Därmed måste du om du använder normalläget, där du faktiskt får bästa ljudbilden (men mer om det nedan), ta fram din telefon och återställa ditt misslyckade ”klick och klick-hålla inne”. Bökigt och väldigt onödigt.

Du kan ladda etuiet trådlöst eller med sladd och en diod på framsidan signalerar status. Finurligt nog representerar dioden på etuiet endast laddningsstatus på etuiet med färgerna vit och orange. När du sedan öppnar locket signalerar en diod på varje hörlur dess respektive laddningsstatus. Här används färgerna röd, orange och grön. Vid ”pairing mode” växlas även färgen blå in i leken. Färgglatt, tydligt och funktionellt.

Beyerdynamic Free BYRD etui med hörlurar
Foto: senses.se

Appen MIY (Make It Yours)

Allt ovan nämnt styr du i appen MIY (Make It Yours) och där finner du även annan information om hörlurarna. Dessvärre följer Beyerdynamic den redan lagda vägen med att ha det mesta förprogrammerat, även i appen. Vilket blir frustrerande när vi kommer till den inbyggda EQ:n. Beyerdynamic Free BYRD erbjuder sju EQ-profiler att välja mellan samt din egna ljudprofil, som baseras på ett kort och enkelt hörseltest.

Hörseltestet tar reda på vilka frekvenser din hörsel har svårt att höra och presenterar en snygg och prydlig graf över resultatet. Inledningsvis ger den personliga ljudprofilen ett imponerande resultat och blir effektfull. Efter ett tag blir det dock lite för mycket och musiken börjar kännas förvrängd. Möjlighet finns då att ställa in hur mycket av din egna profil du vill ska finnas med i mixen med ett enkelt wet/dry reglage.

Mer än så kan du dock inte påverka EQ-inställningarna vilket blir ett rejält nedslag för Beyerdynamic Free BYRD. Att kunna skapa en egen EQ-profil med reglage känns som en självklarhet och återfinns exempelvis hos Soundcore, Sony och Yamaha. En grupp där Beyerdynamic utan tvekan borde finnas med.

Beyerdynamic Free BYRD hörlurar och pluggar
Foto: senses.se

Uppspelningslägen

ANC (brusreducering) fungerar bra, men släpper igenom onödigt mycket högfrekvent brus som med fördel också borde sorterats bort. Låga frekvenser sorteras bort effektivt och mellanregister likaså. En fenomen som upplevts är att Beyerdynamic Free BYRD verkar vara mycket känsliga för atmosfärförändringar. Inte dåligt väder, utan snarare förändringar i lufttryck. Om du sitter på en buss eller en tunnelbana klickar hörlurarna till varje gång dörrarna stängs. Inte av ljudet utan av just den lufttrycksförändring som sker. Ingen stor grej men lite irriterande.

Genomhörningen fungerar, men är grumlig och saknar nästa helt diskanter. Du hör vad som händer runt omkring dig och men i en högljudd miljö blir det svårt höra något i detalj.

Är du en mono-användare, alltså bara använder en lur i taget, får du dock ingen tillgång till något uppspelningsläge utan då blir normalläget enda alternativet. Du kan inte vilseleda lurarna genom att ta upp båda ur laddningsetuiet och låta den ena ligga fritt. Systemet kräver att båda lurarna har närhetskontakt för att aktivera uppspelningsalternativen. Vilket återigen för prisklassen inte imponerar.

Ljudkvaliteten – Beyerdynamic Free BYRD

Att en leverantör inte får alla rätt med sina första TWS är ganska lätt att förlåta; det är inte ovanligt att premiärlurarna blir en lärdomsplatta för uppföljaren. Framför allt när det gäller tekniska aspekter och designdetaljer. Men när Beyerdynamic sätter sin logga på ett par hörlurar höjs automatiskt förväntningar på just ljudbild och akustik. Något som Beyerdynamic trots allt är riktigt bra på och, utan att få någon högre puls, också levererar på de flesta av deras over-ear-lurar.

Men med Beyerdynamic Free BYRD verkar man ha skurit lite i hörnen. Ljudbilden är inte mer än ok, kanske snäppet ovanför ok, men inte tillräckligt bra för prisklassen. Normalläget, utan personlig eller förinställd ljudprofil, blev ganska snabbt favoritläget. Där får du i längden bäst ljudbild och förvanskar signalen minst.

Vi saknar tydlighet och krispighet i de höga registren, mellanregistren har en tendens att bli lite röriga och burkiga. De lägre registren träffar rätt, där finns kraft och bestämdhet, men resten hänger liksom inte riktig med. Sammanfattat är inte ljudbilden dålig, den är bara inte Beyerdynamic-imponerande.

Foto: senses.se

Kontentan

Vi har under testet blivit förvånade då vi tidigare har testat lurar som Beyerdynamic DT 990 Pro X, vilka har imponerat skarpt på i stort hela skalan. Visst, dessa är en annan art av hörlur men det teknologiska tänket bakom, att exempelvis erbjuda varianter av samma hörlur med olika grad av impedans, gjorde att vi förväntade oss samma nivå här. Men så blev inte fallet.

En av våra favoriter i genren är Sony WF-1000XM4 som du i dagsläget kan ro hem för cirka 2000 kronor. Beyerdynamic Free BYRD får du ge cirka 2700 kronor för, vilket vi anser är åtminstone en tusenlapp för högt. Vi hittar för många problem och för lite flexibilitet för att inte rekommendera läsare att titta på annat håll.

Vi ska dock återigen komma ihåg att dessa är Beyerdynamics första TWS och de kan förbättras med kommande mjukvara (som i fallet Sennheiser Momentum True Wireless 2). Det är stenhård konkurrens och det är många detaljer och aspekter att få rätt. Sannolikt kommer vi med ett par uppföljare få se och höra något som påminner oss mer om det vi är vana vid. Men med Beyerdynamic Free BYRD är vi i nuläget inte där.

Beyerdynamic skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.