Hem Teknik / PrylarSmarta hem Test: Arlo Ultra – övervakning i 4K
arlo ultra övervakningskamera test

Test: Arlo Ultra – övervakning i 4K

av senses.se

Uppdatering: 6 augusti 2019 släppte Arlo en uppdatering som ska göra Ultra och Pro 2 kompatibla med Home Kit (Apple).

Arlo har blivit en så stor och framgångsrik förgrening av Netgear, att man nu kör helt under eget flagg och organisation. Vi testade deras förra system, Arlo Pro 2, förra året och gillade det, trots skavanker. Nu har turen kommit till ett nytt, uppgraderat övervaknigssystem – Arlo Ultra – som ska ge oss extrem vidvinkel (180 grader) med distortions-kompensation, 4K med HDR (för bästa färg-, ljus- och kontraståtergivning) samt en ny hub. Precis som det före detta moderbolaget så visar Arlo Ultra till stor del på samma styrkor … och svagheter.

arlo 4k test
Arlo Ultra ska klara allt svenskt väder, året om.

Amerikanska Netgear har alltid varit duktiga på imponerande specifikationer och teknisk prestanda och Arlo Ultra gör oss inte besvikna på den fronten. Bilden och ljudet är överraskande bra för en övervakningskamera, inspelningen fungerar prima och rörelse- samt ansiktsigenkänningen fungerar bra (dock ej genom rutor, vilket tyvärr är ett stort minus – men vi återkommer till det).

Arlo Ultra recension

Problemet är mjukvaran, som också varit ett sorgebarn på senare år med Netgears mycket kompetenta, men buggiga, routrar. Nighthawk R9000 var ett tag vår absoluta referens, men den har med senaste tidens uppdateringar blivit allt sämre och är nu på väg att bytas ut. Samma sak med vår R7000 Nighthawk, senaste uppdateringen gjorde att 5Ghz-bandet slutade fungera helt och vi fick leta efter en nedgradering. EX8000 har liknande toppar och dalar – när den fungerar så är den suverän, men när den inte gör det så rycker man sitt hår. Så redan vid installationsmomentet avslöjas att Arlo Ultra kunde behövt gå några varv extra hos mjukvarudivisionen. Att para de nya Ultra 4K-kamerorna gick lätt som en plätt (detta är nu helt automatiserat, vilket är enklare, men ger också mindre kontroll då man inte kan tvinga dem i parningsläge med ett knapptryck). De äldre, Pro 2-kamerorna stöds också, men det var ett jättekrångel att få dem att para sig med den nya hubben. Efter flertalet försök och omstart av alla enheter så parade sig enheterna till slut – men risken är att en ”vanlig” användare hade gett upp i frustration för länge sen.

Alro Ultra – Det Goda

Arlo Ultra är ett läckert och tämligen lätt-installerat kameraövervakningssystem: om du bara håller dig till Ultra-tillbehören. 4K-kamerorna är större, har betydligt bättre teknik och optik än Pro 2 och kräver en annan strömadapter för laddning, som ingår men tyvärr har mycket kortare sladd än tidigare – så förlängare kan eventuellt krävas om du inte kan eller vill ladda dem med jämna mellanrum.

Arlo Ultra recension

Kamerorna har nu inbyggd spotlight också, som kan auto-aktiveras vid rörelser, så du slipper köpa en Arlo Security Light. Dessa kommer med en magnetisk installations-bas som du enkelt skruvar fast på önskat ställe. Larm-sirenen sitter nu också direkt i kameran, inte i hubben, vilket känns bättre och mer logiskt, då hubben kan vara instängd i ett skåp eller rum inuti byggnaden och då riskera att inte höras, trots sina 110 db. Nackdelen med detta är att kamerorna inte klarar att prestera lika högt ljud som den gamla hubben gjorde, men det är i alla fall högt nog för att störa pågående inbrott (om du bor någorlunda tätbebyggt). Nya hubben har också stekt USB-anslutningarna till förmån för microSD, vilket väl känns rimligt i dessa tider, men gör att du inte längre kan använda hårddiskar som lokal inspelning.

Arlo Ultra recension
Den inbyggda spotlighten är trevlig och sparar pengar på separat system för belysning.

Bilden är som sagt mycket bra och så även ljudet, som numera är två-vägs, så att du kan kommunicera med exempelvis budet som du instruerar vad det ska göra med ditt paket när du inte är hemma. Kamerorna klarar att spela in upp till 4K, men tyvärr inte att streama live i den upplösningen (då är det endast Full HD, som förut). Detta gör dock inte så mycket då bilden är klart bättre och optiken gör den mer detaljerad. Nattläget funkar utmärkt och lampan är ordentligt stark (det krävs att den är aktiverad för bästa bild), både för att man ska se ordentligt och för att skrämma iväg objudna ”gäster”. Om dessa kameror används utomhus (de klarar vanligt, svenskt (o)väder) eller inomhus är det få saker i funktionaliteten och kvaliteten att klaga på överlag. Filerna sparas i HEVC-format så att de tar så lite plats som möjligt med så hög, bibehållen kvalitet som det går.

Arlo Ultra exempel
Exempel på vad 4K och HDR kan göra för färg och ljusåtergivning.

Arlo Ultra – Det onda

Vår absolut största kritik mot Arlo Pro 2 var att de inte klarade att känna av rörelse genom glas (rutor). Och tyvärr klarar inte Arlo Ultra-modellen det heller, vilket är smått otroligt med tanke på dess saftiga prislapp. Det finns övervakningskameror som kostar hälften så mycket och gör det jobbet väl. För en privatperson anser vi detta vara en betydande nackdel, då många vill övervaka just genom sina fönster / fönsterglas på altandörrar. Nu måste du antingen installera kameran utomhus – vilket har sina nackdelar, inte minst att den syns tydligt och att den fysiskt kan plockas ned av en förövare. Eller så väljer du att ha den bara inomhus – men då måste ju inkräktaren redan ha brutit sig in för att fastna på bild.

Vi är heller inte förtjusta i prenumerationsmodellen som Arlo infört. Första året sparas dina inspelningar upp till 10GB i molnet (30 dagar) gratis. Efter 12 månader kostar tjänsten 1200 kr per år (100 kr i månaden). Vill du dessutom ha inspelningarna i 4K (och det vill du ju, då detaljer kan vara avgörande) så kostar det 20 kr extra per månad. Det blir en totalkostnad på 1440 kr per år. Grundpaketet med hub och två kameror (som vi testat) kostar idag runt 8 500 kr. Med ett gratis första år, så kostar en sån här övervakning cirka 10 000 kr, över en tvåårsperiod. Det är ganska mycket pengar. Att avstå molninspelningen är såklart ett alternativ för att spara pengar, men det tar bort mycket av poängen och säkerheten – då en inbrottstjuv kan hitta och förstöra hubben och eller microSD-kortet det spelar in på.

Arlo Ultra recension
Mobilappen är bra, men molnlagring i 4K kostar cirka 1500 kr per år, efter första året.

Batteritiden är satt av Arlo till 3-6 månader, men det beror såklart helt på hur ofta kameran triggas, filmar eller strömmar till dig som tittar. Hos oss på kontoret, som har tämligen hög trafik både inne och ute, så höll laddningen drygt en månad, vilket är OK. Men om du installerat den högt upp i taket och har svårt att ta ned den, bör du tänka igenom hur du ska driva kameran på ström.

arlo app Apple Watch
Snygg lösning för dig som kör Apple Watch

Alro Ultra – Det fula

Det är synd att ett företag som Arlo – som gör så tekniskt välkonstruerade saker – inte lägger mer krut på utveckling, beta-testning och mjukvara. Likt gamla moderbolaget Netgear, blir detta den stora akilleshälen. Uppdateringar släpps i en stadig ström, ibland fixas ett problem och ett nytt tillkommer. Netgear har börjat gå över till DumaOS på några routrar och det fungerar initialt mycket bra, av det lilla vi haft möjlighet att testa, men här behöver Arlo också höja sig och göra upplevelsen till en silkeslen plug-and-play. Något som inte ska kräva absolut någon teknisk kunskap eller större tålamod från den helt oinsatta vardagskonsumenten, som vill skaffa sig en liten extraförsäkring till boendet eller sommarstugan.

Adobe Flash är något som vi hoppas förlagts till teknikhistoriens skräphög, där det hör hemma, men döm om vår förvåning då Arlos webbgränssnitt kräver det. Galet mossigt. Lyckligtvis behöver du inte använda det om du har tillgång till appen, men ändå – kom igen nu, detta är en premium-produkt, bättre lösningar finns.

Vi väntar också på en uppdatering som låter oss integrera Arlo Ultra i vårt HomeKit, som styr hela det smarta hemmet & kontoret (detta finns med från och med 6 augusti 2019)

Summering Arlo Ultra

Arlo Ultra är en förbättring på nästan varje punkt mot Arlo PRO 2, så du som redan är Pro 2-användare (eller tidigare modeller) och är nöjd kan med fördel kika på detta om du är intresserad av högre upplösning, betydligt bättre bild och (tvåvägs) ljud samt vidvinkel. Inbyggda spotlighten och sirenen tycker vi är bra uppgraderingar också. Har du behov av att övervaka utom- eller inomhusmiljöer, exempelvis bak- eller framsidan av ett hus, eller en större lokal, så är Arlo Ultra ett utmärkt val för det.

Nackdelen är att systemet är dyrt och kostar sen pengar varje år, efter första året, om du vill använda molnlagringen i 4K, vilket ju är lite av hela poängen med att köpa ett 4K-system. Att den inte klarar att trigga övervakning genom glas är också en stor besvikelse, något som för oss gör att den inte kan nå de högsta höjderna av betygsskalan. Buggarna i mjukvaran är irriterande, men det går jättebra att använda systemet när man väl fått igång allt (superlätt om du håller dig till baspaketet). Men så ska det såklart inte vara på en high-end produkt som denna.

Ett tekniskt och funktionsmässigt imponerande övervakningssystem för den som har lite djupare fickor och tar övervakning på allvar, samt har behov att övervaka antingen inne eller ute (men inte inifrån och ut).

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.