Hem Teknik / Prylar Test: Netgear Nighthawk X6S EX8000 Tri-band Extender
netgear ex8000 x6s recension

Test: Netgear Nighthawk X6S EX8000 Tri-band Extender

av Christian Magdu

2019-06-01 Uppdatering: EX8000 har nu fått en firmware-version som verkar fungera bra och pålitligt med uppkopplingen och uppvisar inte längre problemen som beskrivs nedan.

Dålig täckning och dålig prestanda på trådlösa internetanslutningen (wifi) är två av de absolut vanligaste klagomålen som bredbandskunder har. Anledningarna till att man inte får ut hastigheten man utlovas (exempelvis 250 Mbit) är otaliga, egentligen måste man testa alla anslutningar trådade och direkt från källan, eftersom wifi-tekniken i sig innebär kompromisser och begränsningar. Vissa aspekter är omöjliga att påverka, såsom byggmaterialet du har i väggar, medan andra handlar om en kombination av hård- och mjukvaran i dina nätverksprodukter. Amerikanska Netgear är kända för att brassa på med rejäl prestanda och topphårdvara – med tillhörande prislapp – och vi har tidigare recenserat deras mindre wifi-extender med mesh-funktion, Netgear EX7500 X4S. Nu har turen kommit till storebror med det rekordlånga namnet Netgear Nighthawk AC3000 X6S EX8000 Tri-band Extender (EX8000 framöver, eftersom Netgear – förvirrande nog – även har en router som heter Nighthawk X6S…).

netgear ex8000 x6s recension

Grym hårdvara…

EX8000 har inte bara ett rejält namn, utan är en rejäl pjäs också, som påminner om en förkrympt version av monoliten i Stanley Kubricks 2001. Den är inte direkt ful, men heller inte så diskret snygg som exempelvis Netgears ORBI. Den har sex inbyggda antenner, vilket gör den mindre spindel-lik då dessa inte kan fällas ut som en solfjäder, men istället blir nackdelen att man inte kan rikta spridningen och mottagningen. Precis som X4S så har den trippelband, där en dedikerad 5 Ghz-kanal (backhaul) är vikt åt att kommunicera med routern vars signal den ska förlänga, och de andra två är 2,4 Ghz och 5 Ghz som du kopplar upp dina wifi-enheter till. Till skillnad från X4S så kommer EX8000 utrustad med fyra stycken ethernet-uttag (gigabit), vilket är mycket välkommet för exempelvis online-gaming där du vill ge pålitligt internetuppkoppling till dina konsoler i vardagsrummet, men det är även mer stabilt för streaming i hög upplösning.

Likt lillebror så har EX8000 två installationslägen: ett via knapptryck på WPS – som faktiskt fungerade på första försöket (med routern i samma rum) eller manuellt via inbyggda gränssnittet. Vi testade EX8000 mot vår referens-router, Netgear Nighthawk X10 R9000 som ju då också är från samma tillverkare. WPS-installationen gjorde det mesta rätt och vi valde att hålla isär wifi-anslutningarna genom att kalla EX8000s förlängda nätverk samma namn, men med -EXT på slutet, så vi mer korrekt kunde mäta och avgöra när vi befann oss på extenderns nätverk. Att slå ihop dem till One Wifi fungerar dock ypperligt, för dig som bara vill ha en förlängning av din befintliga, trådlösa internetsignal.

Prestandamässigt står EX8000 i en klass för sig. Att varje steg i wifi-kedjan tappar lite hastighet är väntat och EX8000 tappade som minst 10% och som mest 30%, vilket är riktigt bra – faktiskt bäst av alla extenders vi testat hittills. Detta är givetvis en kombination av den inbyggda hårdvaran och att extendern har en dedikerad kanal för backhaul, istället för att behöva dela på 5 Ghz-uppkoppling mellan router och enheter.

Själva förlängningen som EX8000 ger av wifi-signalen är ca 50 meter, efter det börjar den märkbart tappa täckning och prestanda. Den extra täckningen får ändå ses som riktigt schysst, men givetvis kommer det att skifta individuellt med boende, omgivningens förutsättningar och vilka andra, trådlösa enheter som befinner sig runtomkring. Hårdvaran inuti EX8000 består av en processor med fyra kärnor, sex förstärkta antenner (inbyggda) och strålformad wifi som stöder MU-MIMO (för flera trådlösa enheter samtidigt, med optimerad prestanda).

… men buggig mjukvara.

Tyvärr är allt inte frid och fröjd. Netgear har alltid varit väldigt bra på hårdvara, att erbjuda muskler i sina enheter, men mjukvaran har på senare tid lämnat en del att önska (något man delar med Sony, som gör liknande topphårdvara men är si och så på mjukvara). Det stora problemet med mjukvaran i EX8000 (eller möjligtvis i kombination med den i R9000-routern) är att extendern kräver att routern ligger på en kanal som är över 100 för att kunna matas med maximal, teoretisk prestanda. Det fungerar att ha routern på de vanliga 5 Ghz-kanalerna 44 eller 48, men den kan då inte fungera på maximal överföring (1733 Mbps), utan endast 867 Mbps. Problemet med kanaler över 100 är att de kräver DFS, ett slags fail-safe system som ska kolla av att ditt wifi inte stör ut samhällsviktiga radarsignaler. DFS verkar dock skapa problem i kommunikationen mellan EX8000 och X10-routern. Det blir ofta strul med DHCP (dynamiskt IP) –  något som har varit problem lite till och från för oss på Netgear-enheter som kör trådlösa och trådade enheter kombinerat –  men det har blivit bättre på sistone genom uppdaterad firmware. Extendern ska placera sig på IP 192.168.1.250 men ibland tilldelas helt slumpmässig slutsiffra, vilket gör det svår att nå gränssnittet (du kan alltid hitta den i översikten på anslutna enheter på huvudroutern, men det är ändå störigt att behöva leta). Det stora problemet med hoppande IP:n är dock att uppkopplingen helt sonika kan sluta fungera, särskilt med de trådanslutna enheterna på EX8000. Om man startar om extendern så fungerar det ett tag igen, men kräver ofta omstart även av de anslutna enheterna. Går man ned på kanal 44/48 och väljer statiskt IP på extendern fungerar detta bättre, men då tappar du som sagt prestanda och behöver pilla med inställningar på båda enheterna som ska sköta sig automatiskt. Vi samtalade med kollegor i USA och härleder att problemet ligger i en kommunikationsbugg kopplad till DFS i X10, EX8000 eller möjligtvis både ock i kombination med backhaul-kanalen i trippelbandet (att använda kanalnummer över 100 är ovanligt idag, men det ska ju fungera felfritt, då det inte är direkt ny teknologi). Vi är rätt övertygade om att Netgears kommande mjukvara kommer att fixa detta (särskilt som det är problem mellan två av deras egna produkter) men visst blir man något besviken när en produkt som saluförs som cutting-edge och high end, har dessa onödiga problem (vi har under våren och sommaren testat två helt olika EX8000-exemplar för att utesluta att felet beror på själva hårdvaran).

netgear ex8000 x6s recension

Ethernetportar borde vara standard på alla förlängare (och då mer än en port).

EX8000 ligger idag på ca 2 000 kr och det gör den till en av de dyraste mesh-förlängarna på marknaden. Att förlänga wifi kan vara avgörande för att få vettig funktionalitet och behöver du mesh (där noder lämnar över sömlöst på samma nätverk) är denna lösning svårslagen. Å andra sidan kan du alltid ta en riktigt bra router (som du kanske har över?) och använda den som brygga eller accesspunkt och få i princip samma funktionalitet, dock utan själva mesh:en (och kanske inte samma topprestanda i hastighet). Men man ska heller inte stirra sig blind på teoretisk överföringshastighet, för även om vi kunde pressa nära 500 Mbit på EX8000 under optimala test-förhållanden, så är det få tjänster som i verkligheten idag kan utnyttja hela den bandbredden. Online-tjänster som Xbox Live och PSN planar ut kring 150-300 Mbps, beroende på deras belastning och där ligger begränsningen i själva servrarna från Microsoft och Sony.  Och då funkar en gammal trotjänare som vår Asus RT66U, som förvisso saknar mesh men ändå kan ge två EXT-nätverk och fungerar utmärkt med alla enheter vi kopplat in via ethernet (plus att den aldrig strulat med DHCP).

Summering: Det råder inget tvivel om att Netgear Nighthawk X6X EX8000 Tri-band Extender är riktigt bra och kompetent hårdvara för dig som vill förlänga ditt wifi och få ut så mycket som möjligt av din fiberlina (500 Mbit eller högre) och vi tror som sagt att funktionaliteten kommer att förbättras med kommande mjukvaruppdateringar från Netgear. Samtidigt drar mjukvaruproblemen ned intrycket påtagligt och det känns inte riktigt rimligt att en premium-produkt som denna inte kommer med hårdare kvalitetssäkring och mer kompetent utveckling på firmwaresidan (när vi testade hade EX8000 firmwareversion 1.0.1.164 och R9000 X10 1.0.4.2). Själva poängen med EX8000 är att den är snabbare än alla konkurrenter – vilket den är, men samtidigt måste den ju vara stabil och pålitlig också, vilket den i sitt snabbaste läge inte varit under de veckor vi testat den. Och huvudsyftet med att förlänga sin uppkoppling är ju just det: pålitlighet. Teoretisk topprestanda kan i vår bok aldrig trumfa verklig, stabil överföring

Därför blir det trots kritiken en rekommendation men också en liten brasklapp om att EX8000 nog blir en bättre produkt om några månader. En något salt prislapp och småstrul med bl a DHCP ligger i fatet, men för dig med egen router, som sätter funktionalitet och prestanda främst (och måste ha mesh) är det svårt att hitta något som uppfyller alla tre kraven bättre i dagsläget.

Slutligen ett ytterligare önskemål till Netgears programmerare – när släpper ni er Wifi Analytics App till annat än Android?

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.