Hem Teknik / Prylar Test: Netgear Nighthawk EX7500 X4S Tri-band WiFi Range Extender
netgear nighthawk x4s recension

Test: Netgear Nighthawk EX7500 X4S Tri-band WiFi Range Extender

av senses.se

Dålig täckning och undermålig prestanda på trådlösa nätverket (Wi-fi) är ett av de vanligaste klagomålen internetanvändare har. En riktigt vass router är ett måste, men sen behöver man även finna en optimal placering (som inte alltid är den estetiskt mest tilltalande) i huset och ta reda på om man har tur med boendets väggar – tunna, trä- och gipsväggar är mer förlåtande än betong och dylikt, kompakt material. Sen är wifi-tekniken i sig begränsad och då vi under optimala förhållanden uppmäter fantastiska hastigheter på 802.11AC idag (och även AD, om vi är tillräckligt nära och kan hitta prylar som stöder det) så är det onekligen så att AC-signalen är ännu klenare på 5Ghz än den är på 2,4Ghz (som istället är mycket långsammare). Kanske är detta något som den nära förestående AX-tekniken kan avhjälpa framöver? Vi lär märka när vi får se mer av den under 2019.

Netgears Nighthawk X4S Tri-Band Wifi Range Extender vill dock hjälpa oss idag med dagens bästa teknik. Denna wifi-förstärkare/förlängare är en rektangulär, vit, dosa som du kopplar rakt in i eluttaget (precis så långt ifrån routern som den tål) för att på så vis förlänga din signal, något du dessutom kan göra sömlöst genom att behålla samma nätverks-ID (de flesta extenders skapar annars ett nätverksnamn som heter samma som dit, fast med -EXT efter). Trippelbandet i X4S ger den unika funktionen att routern har en egen, dedikerad 5Ghz-kanal att samtala med huvud-routern och kan på så vis ge effektivare och mer välpresterande 2,4 respektive 5 Ghz-kanaler till enheterna. På pappret låter det lysande. I verkligheten är det lite mer komplicerat och begränsat.

netgear nighthawk x4s recension

Kombon X4S och Nighthawk R7000 funkade inte alls bra med WPS.

X4S (eller EX7500) ska vara busenkel att synka ihop via WPS (Wifi protected setup) med din befintliga router. Vi satte den i samma rum som vår Nighthawk R7000 och försökte flertalet gånger – men utan framgång. Ibland synkade den, men då bara på 2,4 Ghz. Oftast fann inte enheterna varandra alls, trots nollställning och senaste programvara. Det blev helt enkelt till att lösa det den klassiska vägen, via X4S webbgränssnitt (något vi ofta ändå föredrar, då det ger oss full översikt och kontroll). Instruktionerna och genomförandet för detta får väl ses som semi-avancerat för en van användare och på den svårare ändan av skalan för en helt ovan. Det är märkligt att inte WPS, som ska vara så lätt, inte fungerar ens mellan Netgears egna, två enheter? Det skapar direkt en tröskel för den som bara vill ha något som fungerar så lätt och sömlöst som möjligt.

Efter en liten stund fick vi det att lira på båda kanalerna, men full hastighet på 5Ghz fick vi först efter att ha ändrat routerns 5 Ghz-kanal till något över 100 (detta framkommer tydligt i gränssnittet, bra!). Nästa utmaning var sen att hitta den perfekta punkten i huset att koppla in extendern. Eftersom den måste sitta i en stickkontakt för att fungera så kan man inte gå omkring och se när den tappar uppkoppling, utan man får prova sig fram och vänta på att extendern bootar om varje gång. Första gångerna gick vi för långt – ingen signal alls, andra gången för svag och tredje gången helt perfekt (mellan dessa punkter skiljde ca 3-5 meter). När extendern väl fungerade så gjorde den det ypperligt och vi fick bra täckning över ca 100 kvm, i en lägenhet med mestadels betongväggar, något som får ses som väl godkänt (vi uppskattar att extender i princip dubblar täckningens yta). Däremot slocknar 2,4Ghz-lampan med jämna mellanrum, något som förmodligen beror på att 2,4Ghz-bandet inte används särskilt mycket av våra enheter, men ändå förvirrande då man inte vet om det är anledningen eller faktumet att 2,4Ghz-signalen från routern tappas helt.

Att slå ihop nätverken till ”ett” sömlöst sådan funkar bra, överlämningen kändes snabb och smidig (förmodligen tack vare trippelbandet och mesh-funktionen, som är inbyggd) och blir lite mer effektiv än att själv byta nätverk eller vänta på att enheterna själva söker efter ett annat när huvudanslutningen tappas.

netgear nighthawk x4s recension

Nighthawk X4S EX7500 är en ganska rejäl pjäs som ändå ser hyggligt snygg ut i vägguttaget, men tar upp en bra av ytan på uttaget under sig också, då majoriteten av våra svenska vägguttag är installerade lodrätt (en tunn kabel kan gå in, men inte en tjockare á la dator- / förstärkare). EX7500 saknar också helt ethernetportar, vilket är synd, då trådad uppkoppling ofta är att föredra när man kan välja (särskilt för onlinespelande till exempel). En eller två portar hade känts rimligt för priset.

Summering: Netgear Nighthawk EX7500 X4S är en bra produkt, när den väl är igång och lirar, men den känns onödigt krånglig att komma igång med och saknar det där lilla extra för den ganska salta prislappen. Vi blev nöjda med både täckning och prestanda till slut, men vi är också avancerade användare som vet hur vi ska ta oss vidare; en mindre erfaren person som bara vill ha bättre täckning i gäststugan på landet kanske hade gett upp på vägen. Tri-band-lösningen är smart och One Wifi Name förenklar, men samtidigt kan man inte komma ifrån att det finns billigare (och lika enkla/svåra) sätt att förbättra sin wifi-täkcking, inte minst genom att använda en äldre router i access- eller repeaterläge (vår gamla trotjänare Asus AC66 används just så – och där får vi även fyra ethernetportar vi kan använda, om än inte trippelband) . Nighthawk X4S är en bra extender, som gör den det ska när den väl är installerad, men känns inte som ett kap för priset. Att den saknar Ethernet och inte är superenkel att installera gör att Netgear denna gång inte riktigt når upp till den höga standard vi är vana att se från dom.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.