Hem Teknik / PrylarBild Vad är VRR (Variable Refresh Rate)?

Vad är VRR (Variable Refresh Rate)?

av senses.se

Det är inte en direkt nyhet att vi lever i en värld där digitala skärmar är en central del av vår vardag. Därför är det viktigt att försöka förstå teknikerna som gör vår visuella upplevelse bättre och vad vi kanske ska överväga att betala lite extra för. En sådan teknik är VRR, eller Variable Refresh Rate som det egentligen är en förkortning av. Denna artikel kommer att förklara vad VRR är, hur det fungerar, och varför det är viktigt för både spelare och allmänna bildentusiaster.

Grundläggande om skärmteknik

För att förstå VRR, måste vi först ha en grundläggande förståelse för hur skärmar fungerar. En modern skärm idag – vare sig det är en OLED-tv eller gaming-skärm – uppdaterar sin bild genom en process som kallas “refresh rate”, mätt i hertz (Hz), vilket indikerar hur många gånger per sekund den kan uppdatera bilden som visas. Traditionella skärmar har en fast uppdateringsfrekvens, till exempel 60Hz, vilket innebär att de uppdaterar bilden 60 gånger per sekund. Generellt gäller att ju högre bilduppdatering en skärm har, desto mer vilsam och mjuk upplevs bilden av våra ögon.

Hur kommer Variable Refresh Rate in i bilden?

Som ni anglofiler kanske hör på namnet så är Variable Refresh Rate, eller VRR, är en teknik som tillåter en skärm att dynamiskt ändra (variera) sin uppdateringsfrekvens (refresh rate) för att matcha antalet bilder per sekund (fps – frames per second) som genereras av en grafikkälla, oftast ett grafikkort i en dator eller spelkonsol. Så istället för att ha en fast uppdateringsfrekvens, anpassar sig VRR-skärmar alltså kontinuerligt för att synkronisera skärmens uppdateringstakt med innehållets faktiska bildfrekvens. Resultatet blir en mjuk och jämn bild även om spelets prestanda kan dippa hej vilt i verkligheten.

Denna video demonsterar nyttan av VRR i spel på ett bra sätt.

Hur fungerar VRR?

VRR-tekniken bygger på att det skapas en kommunikation mellan skärmen och grafikkällan. När källan skickar en ny bild, meddelar den skärmen, som sedan uppdaterar precis i rätt tid för att visa bilden. Detta eliminerar problem som “screen tearing” där skärmen visar delar av två olika bilder samtidigt, och “stuttering”, hackande som uppstår när skärmens uppdateringsfrekvens och bildfrekvensen inte är synkroniserade.

Exempel på screen tearing

Varför är VRR viktigt?

För gamers kan VRR vara avgörande för en smidig och responsiv spelupplevelse. Spel kan variera i hur många bilder per sekund de producerar beroende på vad som händer på skärmen, ibland fylls den på med fiender eller du hamnar i avancerade, stora städer (Novigrad i Witcher 3). Med VRR kan skärmen anpassa sig till dessa förändringar, vilket resulterar i en mjukare bild utan hack.

För vanliga användare kan VRR också förbättra upplevelsen av att titta på filmer och videor, särskilt när innehållet inte matchar skärmens naturliga uppdateringsfrekvens.

VRR Apple TV
Apple TV är ett exempel på en tjänst med mänga olika bildfrekvenser.

Vilka tekniker använder VRR

Det finns flera olika standarder och tekniker som implementerar VRR:

  • G-Sync: Utvecklad av Nvidia, kräver specifik hårdvara i skärmen och är kompatibel med Nvidia-grafikkort.
  • FreeSync: Utvecklad av AMD, är mindre hårdvaruberoende och fungerar med ett bredare utbud av skärmar och AMD-grafikkort.
  • HDMI 2.1 VRR: En del av HDMI 2.1-specifikationen som stöder VRR och är kompatibel med de senaste spelenheterna och vissa grafikkort.

Behöver jag VRR?

Variable Refresh Rate är en teknik som bidrar till en betydligt förbättrad visuell upplevelse genom att synkronisera skärmens uppdateringsfrekvens med innehållets faktiska bildfrekvens. Det anknyter till förhållandet mellan Hz och fps. Det är en väldigt viktig funktion för spelentusiaster och blir alltmer relevant för den genomsnittlige användaren när fler och fler skärmar och grafikkort stödjer VRR-tekniker. För film är det kanske inte lika användbart, då filmer visas med fast frame rate (ofta 24 fp) men även för digital video kan man få fördelar. Kort sammanfattat: Med VRR kan vi njuta av jämnare och mer levande bilder, oavsett om vi spelar de senaste spelen, tittar på film eller faktiskt bara surfar runt på webben.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.