Det glädjer oss på senses att kunna presentera testar av produkter från stora, koreanska företaget LG. LG är ett företag som jag personligen tycker om, då deras produkter levererar hög kvalitet och snygg design till ofta konkurrenskraftigt pris. En rolig fun fact är att 1995 bytte företaget namn från Lucky Goldstar till det nuvarande namnet LG Electronics, men idag står LG officiellt för “Life’s Good“. Produkten som vi testar denna gång från LG är en gaming-datorskärm som heter LG UltraGear 27GR95QE.
Datorskärmen är 27 tum i storlek och med OLED-teknik levererar skärmen en fantastisk bildkvalitet. Den har en upplösning på 2560×1440 och är i därmed QHD. Uppdateringsfrekvensen är hela 240Hz och en svarstid på 0,03 ms. Denna skärm passar perfekt för dig som vill spela fps (first-person shooter) spel. Just när man spelar spel som till exempel Counter-Strike eller liknanke spe,l så vill man ha så hög Hz som möjligt. Vad betyder Hz egentligen? Hz är uppdateringsfrekvensen som mäts i hertz (Hz). Enkelt förklarat innebär det hur många bilder skärmen klarar av att rita upp per sekund. 1 Hz betyder en bild per sekund. Nu kan vi snabbt konstatera att denna skärm klarar av att rita upp 240 bilder per sekund. Har man, som jag, vuxit upp med de gamla tjocka CRT-skärmarna, känns det rätt så imponerande att denna skärm kan rita upp 240 bilder per sekund. Men så är det nog med det mesta i teknikens värld nu för tiden, allt utvecklas. Läs vår guide till hur Hz och FPS påverkar varandra. Jag passade även på att prova och kolla på några YouTube-klipp i 1440p60, den bästa kvaliteten som YouTube kunde erbjuda mig som vanlig användare. Jämfört med bilden min laptop erbjuder mig för tillfället är bilden mycket skarpare och färgrikare. Man skulle till exempel kunna ha skärmen i ett mindre rum, exempelvis ett sovrum, om man vill kolla på film eller klipp i sängen. Nu får man nog tyvärr vänta tills någon gång 2025 innan det nya GTA VI släpps, men det skulle vara spännande att spela GTA på denna skärm då den är så ljusstark, skarp och färgrik. Skärmen har HDR10 och har en ljusstyrka på 200 cd/m².
Det finns stöd för adaptiv bildsynkronisering, som är tillgängligt genom AMD FreeSync. Skärmen är även kompatibel med Nvidia G-Sync. Därmed stöder skärmen också VRR, variabel refresh rate. Skärmen har en hög bildfrekvens och minimalt eftersläp. Just detta gör också denna skärm perfekt för er som vill spela datorspel. När det kommer till anslutningsalternativ inkluderar det en DisplayPort 1.4-ingång och två HDMI-ingångar med 2.1. USB Type-B används för distribution till en USB-hubb, mjukvaruuppdateringar och kalibrering med LG Calibration Studio. Inbyggda högtalare saknas, men det finns utgångar för TOSLINK och en fyrpolig 3,5 mm för headset, om ljud ut önskas. Det som är lite märkligt för prislappen är att skärmen saknar USB-C-anslutningar, vilket känns lite omodernt.
Skärmens stativ är format som ett V och känns stabilt med en mycket stilren look. Det finns även en V-formad kabelklämma precis bakom skärmen, så man enkelt kan ha alla kablar på ett och samma ställe. När skärmen är monterad kan den rotera moturs och vinklas både horisontellt och vertikalt. Det finns också möjlighet att justera höjden med en total omfattning på 110 mm.
På undersidan hittar vi skärmens enda knapp, som fungerar som en av- och på-knapp. Men det går även att få fram en snabbmeny via denna knapp. Med skärmen kommer en liten fjärrkontroll – vilket är ovanligt på monitorer – som man enklare kan ställa in inställningar som passar just dig bäst.
Skärmen har även RGB på baksidan som skapar därigenom en härlig gaming-atmosfär. Det finns olika inställningar som man kan testa sig fram med kontrollen så att man hittar den färgen eller det skiftande ljuset som passar just dig. Med denna kontroll kan man även välja olika inställningar för ljus och skärpa. Det finns förvalda inställningar som man enkelt kan välja i menyn för att skapa en bättre upplevelse för just det spelet du spelar. Det finns även en funktion i menyn där man kan aktivera bildrengöring och pixelrengöring som man kan hitta i menyn. Det finns dessutom möjlighet här i menyn att ställa in en skärmflyttning så att skärmen flyttar på sig med mellanrum, detta för att förhindra inbränningar. Jag önskar dock att det hade funnits en mycket tydligare manual med i förpackningen om vad som är värt att tänka på när det kommer till denna skärm i allmänhet. Eftersom att denna skärm kostar en slant skulle det vara synd om man inte gav denna den kärleken och omsorgen som den förtjänar.
Sammanfattningsvis tycker jag att detta är en bra bildskärm med lyxig OLED-teknik som ger en bra bild för gaming eller om du vill kolla på film. Snygg design och många funktioner. Men smakar det så kostar det och jag tycker att kostnaden för skärmen är en aning hög. Och då hade det inte skadat att slänga in en tydligare manual för nybörjare, eftersom detta är en mer avancerad skärm än många andra skärmar som finns på marknaden.
LG skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses