Hem Teknik / PrylarBild Guide: Strular HDMI ARC och CEC?

Guide: Strular HDMI ARC och CEC?

av senses.se

Visst är det frustrerande när det inte fungerar som det ska? Du slår på din tv-box, men din förstärkare ställer in en helt annan ingång eller så kommer det inget ljud ur ljudlimpan, utan ur TV:n… HDMI-standarden kommer med en riktigt smart egenskap, nämligen Consumer Electronics Control (HDMI-CEC). Denna lilla finess låter dina elektroniska prylar styra varandra. Tänk dig att TV:n automatiskt startar och ställer in sig på rätt kanal när du slår på din mediaspelare, eller att du kan använda HDMI ARC för att skicka ljudet från TV:n till din soundbar. Magiskt, eller hur?

Men, låt oss vara ärliga, verkligheten är inte riktigt så enkel då teknik har en tendens att strula ibland.

Innan vi dyker ner i felsökningsdjungeln, låt oss klargöra att alla HDMI-CEC-enheter inte alltid spelar efter samma ”standard” (när det gäller namngivningen). HDMI CEC behöver vara påslaget på alla enheter för att det ska fungera, och ibland kan det vara lite kinkigt med vilka enheter som ansluts först och i vilken ordning.

Men oroa dig inte, här kommer en snabbguide:

  1. Aktivera HDMI-CEC på både bildkälla och anslutna enheter
  2. Koppla om alla HDMI-kablar
  3. Aktivera HDMI ARC (och kolla att HDMI-porten du använder stöder ARC, oftast bara en som gör)
  4. Kontrollera vilka ljudformat du använder
  5. Starta om ifall du inte får rätt ljud

Steg 1 – Aktivera HDMI-CEC

Det här är en riktig djungel när det gäller tillverkarnas val av namn. LG kallar detta för Simplink, Panasonic säger VIERA Link, Samsung har Anynet+, Sony Bravia Sync och listan fortsätter. Kolla i din manual vad som gäller för HDMI-CEC på just din modell och hur du hittar inställningarna för denna funktion i enhetens meny.

Steg 2 – Koppla om alla HDMI-kablar

Detta är ett av de viktigaste stegen och oftast orsaken till problemen du upplever (förutsatt att HDMI CEC överhuvudtaget var aktiverat i steg 1). HDMI-CEC kan vara lite petigt med vilken ordning enheter kopplas in i, så ibland kan det krävas lite omkoppling. När detta inte fungerar ordentligt behöver du stänga av allt och ta bort alla HDMI-kablar från din TV. Nästa steg är att slå på din TV eller annan bildkälla först. Om du har några externa ljudenheter (som en soundbar eller AV-förstärkare med inbyggd HDMI switch), behöver du först koppla in dessa i en HDMI-port på din TV, och sedan slå på dem. Därefter, kopplar du in eventuell tv-box, som till exempel Telia, via HDMI och slå på den. Slutligen, koppla in konsoler och mediaspelare såsom Apple TV eller Blu-ray/UHD-spelare.

Steg 3 – Aktivera och kontrollera HDMI ARC

Den här funktionen låter TV:n skicka ljud över en HDMI-kabel till en soundbar eller AV-mottagare. Kom ihåg att de flesta TV-apparater bara har en HDMI-port som stöder ARC, så givetvis behöver du använda denna som ARC ska fungera.

Steg 4 – Kontrollera ljudformatet

Om du fortfarande inte får något ljud, eller ljudet låter konstigt, kan det vara dags att experimentera lite med ljudformaten och kontrollera att dina enheter faktiskt stöder dessa. Gäller det en tv-box kan du laborera med Dolby Digital- och PCM-inställningen och se om det gör någon skillnad, till exempel. Här gäller det att prova sig fram lite.

Steg 5 – Starta om allting ifall du inte får (rätt) ljud

Dubbelkolla att du faktiskt får det ljudformat du förväntar dig. På AV-förstärkare och ljudlimpor finns antingen en display som visar aktuell format, eller så kan du kolla det via en status / info meny (se din manual). Vissa enheter har även appar som ger denna info.

Följer du dessa fem steg bör du kunna få ordning på dina HDMI-enheter som inte vill styra varandra som de ska. Och kom ihåg, ibland är det bara att stänga av och starta om som behövs!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.