Hem TVApple TV (tvOS) Test: Apple TV 4K (2021) (Gen 5)
Apple TV 4K 2021 generation 5 test senses

Test: Apple TV 4K (2021) (Gen 5)

av senses.se

Apple TV är en kompetent mediabox. Den är – likt många Apple-prylar överlag – lättanvänd, hyfsat stabil och ganska mångsidig. Den ramas in av ett snyggt tvOS-gränssnitt och den stöder det mesta man kan önska som normal användare med intresse för kvalitet. Nu var det fyra år sen vi fick den första Apple TV 4K och länge har vi väntat på en uppföljare med mer prestanda och fixar av gamla skavanker, särskilt som Apple nu även pimpar sin speltjänst Apple Arcade som är tänkt att göra mediaboxen till en regelrätt spelkonsol (stöd för DualSense och Xbox-kontrollers finns inbyggt). Så vad är nytt i Apple TV 4K 2021 / generation 5 som kan motivera köp? Svaret måste tyvärr bli: inte särskilt mycket av större nytta för de flesta användare.

Om vi börjar med det som faktiskt är påtagligt nytt – och bättre – så är det kontrollen, Siri Remote. Den är större, mer stabil och har nu gjort en återgång till Generation 3s till riktiga knappar för de mesta logiska funktionerna, inklusive en knapp för att faktiskt stänga av allt med ett tryck (istället för långtryck och via en meny på förra). Vi älskade verkligen inte förra generationens fjärr, som var för tunn, för liten och oprecist sladdrig med sin halv-slöa touch-yta, utan fysiska riktnings-knappar.

Siri Remote Apple TV generation 4 vs generation 5
Nya Siri Remote (till höger) är den största – och bästa – nyheten med Apple TV 4K 2021. Foto: senses.se

Utöver det så är det rätt lite av vikt som hänt. Skalet och omfånget är på pricken likt föregångaren och inuti mediaboxen sitter denna gång en A12 Bionic-krets (samma som i iPhone 11 alltså), istället för A10 Fusion som satt i 2017-modellen. Detta sägs ge ca 40% mer processorkraft och det kan nog stämma. Boxen känns marginellt lite piggare att navigera mellan appar, men det stora problemet – den långsamma synken mellan olika bilduppdaterings-frekvenser, som ger svart ruta någon sekund eller två – är kvar. Ja, du kan ställa boxen att inte automatiskt matcha bild-innehållet, men då får du ju inte rätt eller optimal bild och det vill ju ingen seriös film och tv-älskare ha. Detta måste Apple bara fixa.

Vad mer är nytt då? ARC/eARC stöds nu så du kan strömma ljudet via Apple TV till ett annat rum, för dig som alltid längtat efter det (?!). Du som filmar i 4K med din iPhone kan nu strömma det via AirPlay till denna modell av Apple TV. HDMI 2.1 stöds, men inte 120Hz (i dagsläget), vilket hade varit klockrent för spel. Om det blir något 8K-material framöver tror vi det snarare hinner komma en ny modell Apple TV innan den upplösningen blir mainstream. Stöd för Apples Thread är också ett ”framtidslöfte” där alla enheter blir del av någon slags improviserat mesh-nätverk, men detta kräver ju att även de andra enheterna stöder Thread, vilket rätt få gör idag (HomePod, typ). Wifi 6 är ju standard sen några år tillbaka och Apple TV 4K 2021 har stöd för det, men eftersom ljud och bild-strömmar sällan går över 100 Mbit/s ändå är nyttan rätt begränsad till när man ska ladda hem en köpt film eller spel, vilket ju knappast sker hela tiden. Så ingen lista på nyheter man direkt slår bakåt-volter för.

Apple TV 4K generation 4 vs generation 5 fotojämförelse
Lika som bär (på mer än ett sätt). Nya modellen är den till höger. Foto: senses.se

Vad som inte nämns med A12-chippet är att GPU:n (grafik-processorn) är betydligt långsammare än i A10 Fusion. Nästan 30% långsammare faktiskt i rena benchmark-test. Detta kan såklart te sig annorlunda i verklighetens prestanda, men att släppa en såpass dyr produkt som Apple TV ändå är (som mediabox) och göra vissa delar sämre (även om kanske ”bara” 10-20%) är ju helt obegripligt. Varför? Ja, här ska finnas ”nytt” stöd för HFR (Youtube i 4K 60fps, om du kan hitta något sådant material gratis på tjänsten…) respektive det udda 29,97fps (för NTSC-material, om någon minns det) är väl nice-to-have, men inget som lär påverka de allra flesta användare lika mycket som att grafiken borde varit snabbare – särskilt i resurskrävande spel, där ju Apple verkar vilja konkurrera om andelar.

Apple är ett väldigt speciellt bolag. De kör sitt eget race fullt ut och det finns mycket att tycka om – till och med älska – med deras produkter, samtidigt som bolaget ibland har en helt obegriplig och nästan teknik-fientlig produktpolicy. Apple TV 4K är en bra produkt (fortfarande), men du kan lika gärna hänga kvar vid 2017-modellen eller köpa den begagnad istället. Nya Siri Remote kan du köpa separat för 600 kronor. Varför släppa en ”ny” produkt, fyra år senare, som i princip inte förändrar eller förbättrar någonting vettigt ifrån den förra? Varför då ens släppa den? Kommer en annan Apple TV 4K snart med ”spel”-profil och bättre GPU? Detta känns lite som när Apple nyligen släppte hörlurarna AirPod Max för nästan sju tusen kronor för att kort därpå släppa ett nytt, förlustfritt ljudformat på sin musiktjänst – som sedan inte stöds av deras nyss släppta, extremt dyra premium-lurar. Hallå? Eller de nya M1-macarna vi börjat köra på kontoret, som inte stöder två skärmar samtidigt (utan en massa meck och dyra, halvbra externa ”lösningar”). Det är så frustrerande mycket smågrejor som låter enkla att fixa eller har framförhållning på för ett så stort bolag att man undrar vad planen egentligen är.

Apple TV 4K arcade example
Apple TV 4K skulle kunna bli en bra konsol. Men varför långsammare grafik då? Foto: Apple

Apple TV 4K 2021 är som sagt fortfarande en schysst och kompetent mediabox som bara fungerar med det mesta, precis som den ska. Egentligen ska den därför ha en rekommendation. Samtidigt är den också en av marknadens dyraste lösningar, för vad den är. Googles kommande Chromecast (som inte släppts i Sverige än) med inbyggt Android-OS kommer att bli svår konkurrens för en bråkdel av priset. Apple TV 4K 2021 är precis som sina föregångare på så många vis. Men denna ”uppgradering” ställer vi oss tveksamma till. Just nu känns den som ett nollsummespel, där den snabbare processorn och långsammare grafiken nästan tar ut varandra. Siri-kontrollern är ett lyft, absolut, men kan också köpas separat. Så du som har en välfungerande Apple TV 4K 2017, håll kvar vid den och vänta på nästa Apple TV-modell (som kanske inte alls är långt borta). Du som ska köpa nytt gör förvisso inte fel att kika på nya Apple TV, men kan spara pengar på att köpa den gamla 4K-modellen begagnat eller på någon rea istället.

Vi behöver se mer nytänkande och jävlar anamma från Apple, det känns varken smart eller kundvänligt att hålla på som man gör nu.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.