Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Netgear Nighthawk EAX80 AX6000 (Wifi 6 extender)
EAX80-recension Guld

Test: Netgear Nighthawk EAX80 AX6000 (Wifi 6 extender)

av Christian Magdu

Som kompanjon till Netgears nyligen släppta monster-Wifi 6-router, Nighthawk AX12 (vår nya referensrouter på redaktionen), så passar Netgear Nighthawk EAX80 AX6000 helt perfekt som extender, med samma design och ordentligt tilltagna specifikationer. Vi har hårdtestat och delar ut betyg.

Här köper du Nighthawk EAX80 AX8 Extender till bäst pris och stöder samtidigt, helt gratis, senses.se och hjälper oss att förbli gratis att läsa.

Nygammalt

Precis som i AX12 så innehåller denna extender Netgears nya, grafiska användargränssnitt, som är lite snabbare, lite renare och klart mer stabilt än det gamla (som till slut sänkte vår förra referensrouter, R9000). Appen Nighthawk lovar att göra installationen lätt som en plätt, men det gick inget vidare för oss att köra via dess inställningsguiden, utan det fick bli ”klassisk” parning genom WPS-knappen, vilket var nästan lika smidigt och fungerade alldeles utmärkt med enheterna i samma rum. EAX80 är betydligt högre och mer space:ad än föregångaren, Netgear Nighthawk EX8000 X6S, men i övrigt så liknar den lillebror i fråga om anslutningar. Till skillnad från strulet vi hade med EX8000 med dåliga firmwares, så funkar EAX80 helt klockrent från början (och hade senaste programvaruversion installerad från fabrik – uppdateringarna är dessutom betydligt mer sällsynta nu, vilket också är ett gott tecken) och de fyra LAN-portarna var alldeles utmärkta att koppla Xbox One X, PS4 Pro, Apple TV 4K och Google Stadia till. På vår lina som ger 900 Mbit består begränsningen snarare i konsolernas egna tjänster, men vi snittade 250 Mbit på de flesta av dom, vilket är med beröm godkänt.

PSN hastighet netgear extender
Trådat till EAX80 mätte PSN konstant bra uppkoppling. Foto: senses.se

Plug-n-Play = EAX80

Netgear ska ha beröm för att man tagit tag i problemen som länge lastade deras förra generation hårdvara och som var främst mjukvaru-relaterade. Allt bara funkar nu; enkelt och stabilt. AX12:an och AX8 lirar perfekt tillsammans (vilket vi också förväntar oss, då båda kostar en ansenlig slant) och det krävs varken mycket kunskap eller tålamod för att bara få allt att funka – vare sig du vill använda systemet som ett mesh-system (One Wifi, där enheter sömlöst byter accesspunkt efter bäst uppkoppling), extender (med eget Wifi-namn och nät) eller ren AccessPunkt (typ LAN-switch). Allt bara funkar och det gör det bra. Precis som det ska vara.

Netgear Nighthawk EAX 80 AX6000 Extender – Lite före sin tid

Antalet Wifi 6-kompatibla enheter på marknaden är, i skrivande stund, inte direkt mångtaliga. Dels är standarden nyligen spikad (den var inte det 2019, när Netgear släppte AX12:an) och dels är det overkill för många, som knappt maxar sina linor som det är idag på Wifi 5 (802.11ac). Men utrullningen går fort, mycket tack vare populära iPhone 11 och de nya PC-laptops som kommer ut på marknaden nu.

Netgear Nighthawk EAX80 AX6000 extender senses.se test
Snygg och ståtlig pjäs. Foto: senses.se

Generellt kan sägas att det inte är någon stress med att uppgradera till Wifi 6 ännu – särskilt om du inte sitter på uppkopplingar som är 500 Mbit eller snabbare. Då räcker den gamla kapaciteten gott och väl (precis som CAT 5e räcker gott och väl för nätverk upp till 1GBps, vilket är snabbare än vad de flesta svenskar har idag – trots att vi redan fått ethernetkablar med CAT 7!). Men ska du köpa och investera i nytt så är det dumt att inte välja Wifi 6-kompatibelt, för anammandet av tekniken går som sagt fort. Och där borde Netgears Nighthawk EAX80-extender absolut stå på din inköpslista, om du har ett stort boende eller vill förlänga Wifi-uppkopplingen en bit utanför huset – till trädgården, till exempel.

Netgear Nighthawk EAX80 är inte billig – strax över 3 000 kr kostar den vid detta tests tillkomst och den behöver paras med en rejäl huvud-router, gärna då en med Wifi 6-stöd, varav den bästa just nu är Netgears egen AX12. Men den blir ändå ett måste för dig som ska ha en ny extender och planerar att köra många (gärna Wifi 6-kompatibla) enheter på den. För dig som inte har sådana enheter eller har ”normalt” fiber (100-250 Mbit) så är det ingen stress att kasta ut det gamla och få in detta. Än. Men vi ser fram emot alla, nya Wifi 6-prylar som kommer vår väg, så vi kan ta bort delat läge och låsa upp även extenderns fullaste potential. Det lär dock dröja något eller några år till.

Köp Nighthawk EAX80 AX8 Extender till bäst pris och stöd svensk kvalitetsjournalistik utan betalväggar.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.