Hem Teknik / PrylarBild 2024 års Panasonic-OLED får Amazon Fire, 144 Hz Dolby Vision och MLA OLED
Panasonic Z95A

2024 års Panasonic-OLED får Amazon Fire, 144 Hz Dolby Vision och MLA OLED

av senses.se

Vi är just i startgroparna att sätta tänderna i Panasonics senaste flaggskeppsmodell, MZ2000, när nyheterna från CES i Las Vegas når oss om Panasonics 2024-OLED-modeller. Nytt är bland annat att man byter namngivning och istället kallar apparaterna 55-65″ Z95A och 77″ för Z93A. Som denna generations OLED-flaggskepp är det endast 55 och 65″-modellerna som får den nya MLA OLED-panelen (som LG sagt kan nå overkliga 3000 nits under 2024).

Foto: Panasonic

MLA – Micro Lens Array – ska ge upp till 30% mer ljus i HDR redan idag, men framöver kan det alltså handla om paradigmskiftande lyft, om vi får tro panel-tillverkaren LG. Hur detta ter sig i verkligheten för film och spel återkommer vi till i våra tester.

En sak vi givit Panasonic kritik för under alla år är att deras tv-OS är i enklaste laget. Nu överger man äntligen Firefox gamla experiment och. bygger in Amazon Fire TV för att ta upp kampen mot inbyggda Chromecast-enheter och Google TV. Tyvärr är Amazon Fire TV inte jättestort i Sverige ännu, men precis som handlaren kommit in med dunder och brak så kan detta bli ändring i användandet också.

Apple-användare kan också glädjas åt stöd för Home (Homekit) och Airplay 2 officiellt på årets modeller, vilket gör att du såväl kan Casta som använda Siri med tv:n.

Foto: Panasonic

Ett nytt mediachipset blir det också, vilket är inte avslöjat men vi sätter en slant på att det är Mediateks nya. Detta chip kommer att ge oss Dolby Vision i upp till 144 Hz, vilket är mumma för spel och går alltså över förra generationernas begränsing med Dolby Vision som bara gick till 60 Hz. Dock verkar det bara bli PC som får stöd för 144 Hz i skrivande stund, konsoler som PS5 och Xbox Series X verkar låsta till Dolby Vision i 120 Hz (vilket ändå räcker långt).

Vad som tyvärr inte är uppgraderat är antalet HDMI-portar, som fortfarande bara är två med HDMI 2.1 (och förmodligen placeringen av dessa, som vi inte älskar).

Panasonic Z95A och Z93A släpps under 2024, förmodligen mot jul på den svenska marknaden och vi återkommer naturligtvis med test då.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.