Hem MobilAndroid Test: Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS recension Silver

Test: Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS

av senses.se

Märket Mobvoi tillhör inte ett de största eller mest kända märkena på den svenska smartwatch-marknaden, men deras Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS är en av de bäst utrustade, rent specifikationsmässigt (hårdvaran som sitter inuti). Vi har spenderat några veckor med denna, senaste smartklocka från företaget, som innehåller mängder med funktioner såsom sömn-mätning, puls, syresättning och GPS. Hur bra känns klockan? Hur bra fungerar alla finesser? Och är den prisvärd?

Klockans stand-by-läge. Foto: senses.se

TicWatch Pro 3 Ultra GPS är en uppdatering av TicWatch Pro 3 Ultra som kom 2020, och vars modellnamn är förvillande likt föregångaren, fast med tillägget GPS. Huvudskillnaden är att denna modell är snabbare (Qualcomm Snapdragon Wear 4100 + två egna Mobvoi-processorer) och har ökat sin robusta konstruktion till militär standard (US Military Standard 810G) samt givetvis funktioner kopplade till GPS. Det finns mycket att tycka om hos TicWatch Pro 3 Ultra GPS, men tyvärr finns också en del skavanker.

Klockan har en stor och tydlig display, som känns lite ovan till en början. Färgerna är starka och så även skärpan, men ljusstyrkan får sig en utmaning i starkt solljus, även om det aldrig blir ett regelrätt problem att se vad den lätt gigantiska displayen visar. Klockan väger bara 41 gram totalt och remmen är gjord av tålig Fluro Rubber-plast som är len och behaglig på handleden och gör att klockan blir förvånansvärt smidig att bära, såväl på dagen som att sova med på natten (faktiskt) och hålla koll på sömnen. Systemet i klockan är Androids WearOS, konkurrenten till Apples WatchOS, och versionen i denna klocka är 2.56 vilket är den just nu dominerande men inte senaste versionen av programvaran. WearOS 3.0 ska vara ett stort lyft, säger användare av Samsung Smart Watch 4 som redan fått den, och när vi frågade Mobvoi så är det tydliga med att klockan stöder WearOS 3, men när stödet implementeras är inte klart i dagsläget (vi får hoppas på att det sker i år). Detta liknar alltså Android-mobiler, som får stöd för nya Android-versioner peu en peu ofta efter storlek på tillverkaren. Här kommer första kritiken mot TicWatch Pro 3 Ultra GPS och det är att sammankopplingen med en iOS-enhet (såsom en iPhone) är tidvis skakig. Klockan klagar rätt ofta på att den tappar synken med mobilen, eller nätverket (wifi) och man måste synka ihop enheterna igen genom att öppna appen i telefonen och klicka på klockan. Detta kan ske ibland eller flera gånger om dagen. Det är inte hela världen, men ett onödigt irriationsmoment (detta kan såklart även vara ett problem med själva WearOS-appen på iOS). Tillsammans med en modern Android-enhet upplevde vi sammankopplingen som något bättre, vilket kanske kan kännas uppenbart med tanke på ekosystemet, men då Apple Watch fungerar bra även på icke-Apple-produkter så måste man förvänta sig att en sån här Android-klocka också fungerar på Apple utan större smolk i bägaren.

Smidig och genomtänkt design samt placering av funktionsknappar. Foto: Mobvoi

TicWatch Pro 3 Ultra GPS har stöd för automatisk avkänning av puls, syresättning, sömn, och träning. Smartklockan kan till och med rita ut hur du rört dig via GPS automatiskt då den känner av viss typ av aktivitet, såsom cykling. Gott så. Apparna och det grafiska gränssnittet känns bra, likaså touch-rörelserna. Vad gäller precisionen i avläsningen så är den OK, men inte fantastisk. Puls fungerar allra bäst, men mäter vi syresättning mot en dedikerad, medicinsk pulsoximeter på fingret så visar klockan mellan 95-100% och mätaren 99-100%. Likaså med sömnen: nu har vi förvisso ingen medicinsk utrustning att jämföra mot exakt, men om vi ställer den mot Huaweis Band 6 – som ändå rankas som en av de bättre på marknaden att mäta sömn – så får vi optimistsiffror åt andra hållet. TicWatch Pro 3 Ultra GPS rapporterar genomgående dubbelt så mycket djupsömn (eller mer) mot Huawei (som kanske rapporterar något för lågt, men förhållandet är samma på alla personer). Pulsmätningen ska kunna varna för oregelbunden hjärtrytm eller förmaksflimmer, något som är bra men som vi lyckligtvis inte kunnat testa (detta finns även hos exempelvis Apple Watch). Auto-träningen går igång ibland, andra gånger inte – eller så gör den det när man sitter på bussen. Man kan förvisso starta den manuellt, men som helhet lite tvek på den funktionens värde i nuvarande form.

Likt många andra, kinesiska märken, så kräver Mobvoi ett användarkonto (förutom själva Google-kontot du behöver till WearOS). Vi ska erkänna att vi inte älskar detta krav. Man kan förvisso välja bort att dela ens värden, men i en tid där alltför många tjänster redan vet för mycket om oss så känns det onödigt att behöva öka på det antalet (Huawei är likadana). Systemet säger att Mobvoi-konto är helt frivilligt, men du får ett evigt tjat om att du ska logga in och om du inte gör det blir vissa funktioner svår-nådda (om de ens går att nå). Så räkna med att ett Mobvoi-konto i princip blir ett krav.

Användningen i vardagen känns annars väldigt smidig. När klockan har Wifi kan du använda Google Assistant, prata med den och få svar via internet-sökningar, notiser fungerar bra och är väldigt läsliga på den generösa displayen och även tysta larm och timers är användbara. Du har en Google Play-butik inbyggd där du kan ta hem appar som är special-byggda för WearOS, bland annat Spotify, så att du kan ladda hem låtar och podcaster lokalt och lyssna på exempelvis gymmet eller löprundan, utan att behöva ta med telefonen. Här finns även miniräknare, Google Pay och väder-widget, så man har det mesta man kan önska ett par knapptryck och svepningar bort. Laddningen är inte blixtsnabb och kräver dessutom den egna, medföljande kabeln, men likt många Android-baserade produkter så ingår även USB-laddaren till uttag (hej, Apple!). Vid normal användning behöver du räkna med att ladda klockan var tredje dag, vilket är acceptabelt. Full laddning tar cirka 45 minuter. Du som ”bara” vill ha en digital klocka kan ställa om denna till Essential eller Smart Mode, vilket ger dig upp till 45 dagars battertid men då heller inga smartfunktioner. Eller så kan du ta på dig, du vet, ett klassiskt armbandsur (aka ”klocka”).

Här blir dock en stor fråga varför en så modern smartwatch inte stöder någon trådlös laddningsteknik såsom Qi, som de flesta kan ha i sitt hem eller på sitt kontor som backup?

Militära hållbarheten gör att du kan ta med klockan i princip överallt. Foto: Mobvoi

Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS är lätt att tycka om; den är bekväm, verkar extremt tålig och har massor med inbyggda funktioner. Sen har den också en hel del skavanker som irriterar, men inte till den milda grad att vi känner att vi inte kan rekommendera den ändå – även om den inte når de högsta höjderna. För 3 000 kronor kan du få andra SmartWatches som har både WearOS 3.0 (som denna ska få, men vi vet inte när) eller en AppleWatch, som fungerar mer sömlöst med iPhone men som kan sakna exempelvis GPS-funktion. För den sportige utomhusälskaren som vill ha en bra smartklocka som tål hårda tag, väder och vind och erbjuder de flesta funktioner man kan önska – med skiftande precision och gärna med Android-lur till – så är TicWatch Pro 3 Ultra GPS inget dumt val alls.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.