Hem Ljud Test: Panasonic SC-HTB600 (soundbar)
Panasonic SC-HTB600 recension Silver

Test: Panasonic SC-HTB600 (soundbar)

av senses.se

Soundbars (i folkmun även kallat ”ljudlimpor”) är ett hemunderhållnings-segment som växer sakta men stadigt, med compact living-trender och hänsyn till inredning och kanske även lite ”WAF” (wife acceptance factor). Vi har kikat på Panasonics senaste soundbar SC-HTB600, som ger oss enkelhet, Dolby Atmos och DTS:X samt ett överkomligt pris. Men hur bra låter den?

Förstaintrycket när man packar upp delarna ur paketet är lite sådär, ärligt talat. Komponenterna känns lätta och aningen plastiga, om man jämför med dyrare ljudlimpor. Strömsladden är också ganska kort, vilket blir onödigt då det bara krånglar till inkopplingen i strömförsörjningen och hade varit lätt och billigt åtgärdat av tillverkaren.

Stilren och enkel att sätta upp (även på lite för korta bord). Foto: senses.se

Att sätta upp SC-HTB600 går i ett nafs – själva soundbaren ligger bra mot underlaget och behöver bara två kablar; ström och HDMI som kopplas till TV:n och sen kan styra alla enheter via eARC. Subwoofern kopplas ihop trådlöst, vilket är smidigt och förenklar optimal placering, vilket helst ska vara nära ett hörn i rummet för bästa baseffekt. Designen är clean, den är liksom långsmal vilket gör den lättare att passa in med möbler till skillnad ifrån en stor, fyrkantig kub som subbar brukar vara (möjligtvis på bekostnad att den då inte kan spela lika högt i volym eller gå lika djupt).

Subwoofern är stilren och lätt att inreda med. Foto: senses.se

Efter ett par minuters inkoppling så är vi igång och ställer in EQ:n för ljudets egenskaper. Ditt rum och inredningen av detta kommer att påverka ljudbilden allra mest, så man får laborera lite med bas och diskant för att få det skräddarsytt till sina förutsättningar. Ställer du in detta fel kan basen kännas för lös alternativt svajig eller så uppfattas ljudet som tunt och skrällt, utan kropp. Lita på dina öron och sitt i din föredragna lyssnings-position så blir det allra bäst.

Inkopplingsmässigt är det synd att det bara finns en enda HDMI-ingång (förutom eARC till tv:n). Å andra sidan kanske de som är målgruppen för denna prisklass inte har femtioelva enheter att koppla in, utan bara en Blu-ray-spelare eller mediabox (enheten stöder både Dolby Vision och 4K för UHD). Man kan ju också koppla in digital-boxen direkt i tv:n och få ut ljud via eARC till limpan. Ett par HDMI-ingångar till hade dock varit välkomna.

Soundbarlösningen är perfekt för dig som inte kan, eller vill, inreda med surroundhögtalare och förstärkare. Foto: senses.se

Stödet för ljudformat är gott, här finns både Dolby Atmos och DTS:X som simuleras genom flertalet, riktade högtalare. Vi testkörde en av favoritskivorna – Bohemian Rhapsody på UHD – och ljudbilden övertygar för priset. Känslan av musikarena under Live Aid!-galan är insugande och dialogen ligger kristallklart i centern, kanske bland det klaraste vi hört i prisklassen faktiskt (något som du dessutom kommer att ha stor glädje av på tv-sändningar såsom nyheter också).

Fjärren känns något ynkligt och tunn och vi hade önskat att här fanns app-stöd också som backup (ifall fjärren skulle förläggs) med inställningar, men så är alltså inte fallet.

Fjärren är i enklaste och minsta laget. Här finns tyvärr inget stöd för styrningsapp. Foto: senses.se

Summa summarum ger Panasonic SC-HTB600 oss det den utlovar och gör det dessutom bra för prisnivån – paketet kan idag inhandlas för runt 4 500 kronor. Vår gamla referens, Yamaha YSP-2700, såg lyxigare ut, hade fler anslutningar och lät varmare och mer kraftfull, men den kostade också mer än dubbelt så mycket. Modellen har numera utgått och saknade Dolby Atmos, ett ljudformat som kanske inte är must-have på soundbars, men väldigt nice-to-have då många streamingtjänster stöder det nuförtiden. Panasonic har sparat in på finish, finesser och HDMI-ingångar samt lite kabellängd (!), men istället givit oss en riktigt habil och välljudande soundbar, som dessutom kommer med en prislapp som ändå känns instegsmodell och kan tilltala många, i synnerhet i denna alltmer ansträngda ekonomi.

Panasonic skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra texter.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.