Hem SpelPC TEST: MSI GE65 – bästa laptopen för gaming?
msi ge65 gaming dator recension senses Guld

TEST: MSI GE65 – bästa laptopen för gaming?

av senses.se

Gaming är inte direkt något som i första hand kopplas till bärbara datorer, laptops. Dessa har historiskt varit arbetsredskap och rent ut sagt sugit i fråga om spelprestanda Men det vill taiwanesiska MSI (Micro Star International) ändra på med sin serie bärbara datorer, alla med fokus just på spelande. MSI GE65 Raider 9SF är en av bolagets toppmodeller och bjuder på imponerande spec:ar, med tillhörande prislapp i det högre segmentet. Vi har hårdtestat och tar reda på svaret – är detta just nu bästa laptopen för gaming?

MSI GE65 – The Look

För att vara en laptop med fokus på gaming så ser MSI GE65 faktiskt ändå rätt clean ut. Vi har sett monster som är flera centimeter tjocka, med tribal-liknande prydnadsram, grova fläktspjäll och allmänt skrika färger. RGB-ljus verkar synonymt med gaming PC-världen och därför lyser tangentbordet upp i ett regnbågsfärgat kalejdoskop som standard, med två, starkt röd-lysande USB 3.1 (gen 1)-portar menade att förenkla inkoppling av tillbehör i mörka spelrum. En smaksak såklart. men alla ljus kan enkelt stängas av i den inbyggda mjukvaran SteelEngine, som ifall den låter bekant skvallrar om att det är danska SteelSeries som står bakom tangentbord, mus (plattan). Och det är de duktiga på.

Högtalarna, från Dynaudio, ska ha flera element och en subwoofer och låter väl OK, men imponerar inte sådär jättemycket. Å andra sidan, vem spelar, lyssnar på musik eller tittar på film i datorns inbyggda högtalare när det finns så många fina hörlurar och högklassiga, externa högtalare?

RGB-ljuset är månne praktiskt i mörker, men verkligen inte för allas smak. Foto: senses.se

Utöver de klassiska USB-portarna finns här de flesta anslutningar man kan önska; i form av en USB 3.2 gen 2 USB-C-port (dock bara en), SD-minneskortläsare, en sällan använd Mini DisplayPort, hörlurs- och mikrofoningångar, HDMI-anslutning och ethernet (för det vill man ju helst ha som gamer). Wifi-kortet kommer från populära Killer, med stöd för Wifi 6.

MSI GE65 Raider 9SF – under huven

Bärbart är onekligen dagen och morgondagens melodi. Även om du kan få bättre prestanda per krona i en stationär dator så har dessa idag blivit ett snabbt krympande segment – och då främst riktade mot cutting-edge gamers, early adopters som satsar på egna speldator byggen på samma sätt som vissa satsar på att bygga ut och förfina sina racerbilar. Majoriteten konsumenter vill ha bärbart idag, dels för att det är smidigt att ta med, men även för att det tar mindre plats i hemmet och har mer generös inredningsfaktor. Och nu börjar prestandan i gaming-laptops faktiskt bli riktigt intressant, kombinerat med fördelarna formatet ger.

msi ge65 test senses dator sedd uppifrån rgb-tangentbord
MSI GE65 Raider på testbänken hos senses. Foto: senses.se

En gaming-laptop får lite extra vikt (och kylning) på grund av sina dedikerade spel-komponenter, så du får räkna med 3-4 kg att bära på, om vi räknar dator (cirka 2,5 kg) och resten transformator (som du ju vill ha med dig, för bäst prestanda och för att slippa oroa dig för batteritorsk). Du som inte bryr dig om spel, men vill ha bärbart, kan istället kika på en ”ultrabook” – en dator med fokus på bärbarhet som väger betydligt mindre, men å andra sidan blir i princip obrukbar för modernt spelande.

Inuti vår MSI 65-laptop satt en Intel Core i7-9750H (finns upp till Intel i9-9880H, som tillval, heter då 9SE på slutet), en processor med sex kärnor och 12 trådar. Arkitekturen är Coffee Lake och frekvensen ligger på 2,59 Ghz i basutförande, med turbo-boost upp till 4,49 Ghz.

Grafikkortet i denna modell är NVIDIA GeForce RTX 2070 desktop-konfiguration med 8GB RAM, snäppet under just nu ledande modell-versionen 2080. Detta ramas in av 16 GB DDR4 SDRAM från Samsung på 1330 Mhz (besående av två stycken 8GB-moduler) samt två hårddiskar i form av en 500 GB SSD från Toshiba (NVMe), tänkt för systemet och en 1TB HDD från Seagate (7200 RPM) för lagring som inte behöver läsas in lika ofta (bildbibliotek, sparade dokument etc).

Skärmen är en Full HD-IPS-display (1920×1080), supertunn, med 240 Hz uppdatering. Fin skärpa, bra färgåtergivning och klarar utan problem de mest krävande spelens bilduppdatering. Vi hade kunnat önska aningen högre, maximal ljusstyrka, men det är ingen dealbreaker på något vis.

msi ge65 back
Foto: MSI

MSI GE65 – benchmarkresultat

Geekbench 5 mäter CPU till 1 180 single core och 5 650 multi-core.
Grafik (OpenGL) mäter 84 451.

msi ge65 Geekbench cpu test mätvärden

Det är brutalt bra siffror, och inte förvånade med tanke på grafikkortet som sitter i. Som jämförelse, presterar en modern laptop från Dell, med integrerat Intel Iris-grafikkort, runt 4 600 poäng på grafik. Givet är ett integrerat grafikkort inte i närheten av lika bra som ett dedikerat gaming-kort, som Nvidia GeForce. Men här finns alltså en teoretiskt 20 gånger bättre prestanda, för bara några tusenlappar extra mot konkurrensen (eller till och med mindre, om du lyckas köpa datorn på erbjudande).

Geekbench 5 MSI ge65 OpenGL resultat
Här finns grafikresurser.

Cinebench R20 ger oss 2 485 poäng vilket är ungefär så högt man kan få på denna generation av CPU. Enda sättet att dra upp den siffran rejält vore att köra en AMD Ryzen eller Intel Xeon, men då snackar vi stationära PC-burkar och helt andra prisklasser. Bärbart är detta med beröm godkänt för en processor.

Cinebench r20 mätning msi ge65

Många gamers gillar att mäta i 3DMark (Time Spy) och där fick vi 7 521 i GPU score och 5 810 på CPU. Detta stämmer rätt väl med mätningar vi sett där det nyare GeForce 2080 nått 12 402 och en AMD Ryzen kan nå 8 300, men då som sagt på stationära datorer, så det är inte direkt jämförbart. GE65 Raiders totala resultat på 7 228 poäng är klart bättre än 63% av alla gaming-laptops som delat sina mätresultat online, där snittet ligger en bit under på 5 730 poäng.

3dmark time spy mätning msi ge65

Samtidigt ska man alltid ta benchmark-mätningar med en nypa salt och främst se dem som en fingervisning. Stora hopp i mätresultat på grund av ny hårdvara behöver inte nödvändigtvis innebära lika påtagliga förbättringar i verkligheten.

Spelen på MSI 65 – så bra blir dom

Mätningar, benchmarks och teoretisk prestanda i all ära – men hur bra lirar datorn med spel i verkligheten? Låt oss ta reda på det! (för bästa prestanda körde vi datorn på ström och med inställningen ”maximal prestanda”. Så om du vill spara el eller kör den bärbart, på batteri kan dessa resultat, ovan och nedan, skilja sig åt en hel del).

Witcher 3, ett av våra favoritspel genom tiderna, har förvisso fem år på nacken nu, men är ett sånt där resurshungrigt spel som drar nytta av all extra motorkraft du kan ge det. Alltifrån den omtalade hårfysiken till brutala upplösningar och den hisnande detaljrikedomen.

Witcher 3 max

Drar vi upp allt till max (som datorn stöder), så får vi fortfarande en galet imponerande upplevelse – den inbyggda skärmen klarar förvisso ”bara” Full HD (1920×1080), men med alla inställningar på Ultra och Max så får vi ändå över 100 fps i upplåst läge (60 fps är givetvis inga problem att låsa till stadigt). Men, Full HD är inte särskilt ”hög” upplösning idag, när de flesta konsolspel ligger på 1440-2160p, så vi kopplade datorn till en 4K-skärm. Tar vi klivet upp till 4K (3840×2160) blir resultatet (med samma max-inställningar) att vi med nöd och näppe lyckades nå 30 fps. Betydligt blygsammare alltså, på gränsen till ospelbart skulle vi säga. Priset för 4K-upplösning är alltså väldigt högt, även om detaljerna vinner mycket på det.

Här är vad du kan förvänta dig (glöm inte ändra på inställnings-hjulet i videon till bästa upplösning och frame rate du kan få):

Vi gick snabbt över till ett annat, vansinnigt vackert och vansinnigt resurstörstande spel: Forza Horizon 4, som man når via Xbox Game Pass-programmet som nu även finns på PC och är ett under av inställningar att laborera och straffa din hårdvara med. Spelet är en fröjd på Xbox One X, och på PC blir det ännu snyggare – om du uppfyller kravlistan på minst 12GB RAM minne (8GB är fortfarande standard i många laptops idag – så kolla noggrant) och minst ett GTX 970-kort. Spelet är urläckert på den inbyggda skärmen och når nästan 60 fps hela vägen, med Ultra-inställningarna. Man får göra avkall på några detaljer, såsom FXAA (anti-aliasing), men på det stora hela så spöar det här även Xbox One X kristallklara presentation (spelet har även inställningar för FPS på 80, 120 och 240 – för en framtid när hårdvaran är dubbelt så snabb som idag…)

forza horizon 4 settings ultra pc

Vi var inte tokförtjusta i Remedys Control, men spelet är onekligen ett grafiskt showcase, som dessutom har stöd för RTX:ens ray tracing-funktion. Raytracingen gör definitivt ett snyggt spel ännu snyggare och mer verklighetstroget (!), men det kostar på massor. Lämnar du det av och ställer spelet på höga, men inte högsta, inställningar når man lätt sweet-spoten på stabila 60 fps, vilket är nice med SteelSeries Stratus Duo-kontroller.

Det var lite svårt att fånga två bra bilder som visar RTX på och av, så därför låter vi Digital Foundry illustrera det med sina, som alltid, ypperliga videor:

Kontenta: Så länge du kör på den inbyggda skärmen kommer du att få makalös prestanda i de flesta, moderna spel. Så fort du går upp på upplösningar som kryper upp emot 4K så börjar du får göra avkall på effekter och kompromisser i detaljer, något som var helt väntat.

Fläktljud? Ja, det förekommer såklart – ju mer du pushar datorns gränser, desto mer behöver fläktarna kyla ned komponenterna för att allt inte ska hänga sig och krascha. Du får i princip räkna med att fläktarna alltid blåser i någon form, oavsett vilket spel eller tyngre program du använder (inte när du bara surfar dock). Som mest uppmätte vi cirka 60 db på normalt sitt-avstånd, vilket är påtagligt, men inte oacceptabelt (det går även att laborera med fläkthastigheten i ett program, turbo som ofta går igång i spel krävs inte alltid). En bra, skönt tillslutande hörlur rekommenderas dock starkt (oavsett).

GeForce RTX ess i rockärmen är att det är ett grafikkort gjort och förberett för ray tracing (ljusspårning) i real-tid, något som kommer på bred front framöver, särskilt i höstens titlar som Halo Infinite och CD Projekt REDs Cyberpunk 2077. Då kommer den fulla potentialen och funktionerna i kortet att låsas upp och vi hoppas bara att prestandan hinner åldras med värdighet fram till dess (det går fort i PC-svängen!). Ray tracing är väldigt coolt och väldigt tungt, så det kommer på bekostnad av både frame rate och upplösning, något vi noterade blanda annat i Control.

cyberpunk 2077 ljusspårning
Förhandssmak av ljusspårningen i Cyberpunk 2077. Foto: CDPR

Att jobba med MSI GE65

Även om MSI GE65 Raider 9SF har fokus på gaming, så går det alldeles utmärkt att även jobba på datorn. SSD:n är snabb och skärmen behaglig att sitta vid längre stunder. 15.6″ är lyxigt när man nått över 40-strecket och ögonen måste jobba aningen hårdare och samtidigt är Windows 10 (som ingår) världens mest mångsidiga OS, i fråga om support från i princip alla programtillverkare.

msi ge65 ihopvikt
Helt OK design och vikt för en laptop med fokus på gaming, skaplig tjocklek och acceptabel totalvikt (med transformator). Foto: MSI

Vi på senses jobbar ju till vardags även med film och vårt test att rendera om en rå-fil till x265 (med hjälp av NVEnc-acclerator-stödet) gav oss 130 fps med detta NVIDIA GeForce RTX 2070, mot strax över 200 fps med Quadro P3200-kortet som satt inuti MSI WS65. Så om tunga renderingar av film och dylikt är ditt mål, så finns bättre grafikkort för det, även om 2070 inte på något sätt presterar illa (och med tanke på hur otroligt dyra såna Quadro-kort är det också förväntat).

Priset för gaming-prestanda?

MSI GE65 är överlag en väldigt kompetent dator, som är skräddarsydd för gaming, men funkar fint till andra uppgifter också, såsom jobb och medie-användning (filmtittande, exempel). Priset för denna modell med Intel i7-processor ligger förvisso i det högre segmentet, men du får väldigt mycket dator för 18-23 000 kr och den står sig väldigt bra i konkurrensen (just nu pågår reor där du kan få datorn för 18 000 kr, betydligt lägre än konkurrerande modeller som presterar mycket mindre). Skärmen saknar nymodigheter som HDR och 4K och prestandan kräver att vi får leva med en lite större och tyngre pjäs än man kanske är van vid, bärbart. Det, kombinerat med att NVIDIA GeForce RTX 2070-serien är ett kompetent grafikkort – som smått börjar kännas som det börjar nå taket, särskilt om du även vill köra ray tracing på det samtidigt – och att en ny modell av laptopen, med beteckningen MSI GE66 redan är på gång till sommaren (med tionde generationens Intel, dock fortfarande GeForce RTX 2070) är väl det som ligger på minuskontot. Samtidigt, om du vill du ha både 4K, HDR, 60 fps och ray tracing på samma gång i dagsläget måste du öppna plånboken på vid gavel och vi tvekar på att det ens är möjligt på en laptop, oavsett tionde generationens Intel-processor eller fetaste RTX Titan-kortet. Men vi kommer att få chansen att testa den teorin framöver.

msi ge65 laptop gaming senses
Bästa gaming-laptopen just nu, MSI GE65. Foto: senses.se

Som helhet är MSI GE65 Raider i skrivande stund den bästa bärbara datorn för gaming som vi testat så här långt och solklar ny referens för bärbar PC-gaming här på redaktionen. Den rekommenderas varmt till dig som söker en bra dator att spela på och samtidigt vill ha något som är portabelt, snyggt och någorlunda smidigt.

Framtiden för bärbar gaming ser mycket ljus ut.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.