PD2506Q är en splitterny monitor-modell från BenQ, riktad till den kräsne designern eller bild- och video-kreatören. Den bjuder på en del riktigt vassa bildegenskaper, men också ett par frågetecken med tanke på den tillhörande prislappen.
Design
Det första man slås av med BenQ PD2506Q är hur ren och stilig den är i design (inte helt otippat för en monitor med designer-fokus). Kanterna (bezel:n) är tunna och ger ett intryck av finess och alla kablar kan samlas snyggt bakom foten. Placeringen av ingångarna “uppåt” har blivit standard då en del vill hänga sin bildskärm på väggen och undvika utstickande kablar, men det är inte alls vidare bekvämt eller praktiskt. Man ser i princip ingenting utan måste vända monitorn upp och ned eller sitta under bordet och titta upp mot anslutningarna…
Anslutningar
Det är gott om inkopplingsmöjligheter i BenQ PD2506Q, USB-C med PowerDelivery (65W) finns såklart och kan enkelt driva en modern laptop och samtidigt ladda denna. Det finns också oväntat gott om gamla USB 3.0-anslutningar som är till för bland annat hubbar och tillbehör som kräver detta, men i vanlig ordning är strömstyrkan på dessa portar precis på gränsen och klarade inte att driva vår mottagare för trådlös mus (något nästan alla monitor-tillverkare har gemensamt, eller så är SteelSeries mottagare väldigt törstig).
BenQ PD2506Q – Bilden
Det andra man slås av när man packat upp och kört igång BenQ PD2506Q är hur bra bilden är – och hur liten bildytan på 25″ känns idag. För en tid sedan var 24″ någon slags standard bland monitorer, idag skulle vi säga att 27″ tagit den platsen och jämfört med våra andra referensskärmar, exempelvis Dell P2720DC eller gaming monitor, från Asus (som dessutom har tjockare kanter) så känns BenQ PD2506Q betydligt mycket mindre i bildyta än bara två tum på diagonalen…
Upplösningen är angiven till 2K (2550 x 1440p) vilket torde vara en lagom hög upplösning för de flesta behov (4K är förvisso på frammarsch, men den upplösningen kräver nästan bildyta på 30″+ för att vara rimlig att arbeta på någon längre tid). Likt Asus PA279CV ProArt Display är även denna monitor CalMan-kalibrerad för exakta värden i ljus och färg (dock vid specifikt ljus i omgivningen, ska man komma ihåg) och även om HDR:en (HDR10) känns krispig och ljusstark så är den fortfarande bara 8 bitar och max 400 nits, vilket ger en viss effekt såklart men inget som kan användas för äkta eller dynamisk HDR som kräver 10 bitars djup och närmare 1000 nits för fullt omfång.
Uppdateringen är 60 Hz, vilket är fullgott för design och kontorsarbete, men kan vara lite på gränsen för spel och video (som ändå flyter på bra i max bilduppdatering). Responstiden ligger på 5ms vilket får ses som mycket bra i sammanhanget. Panelen är av IPS-typ som ger en generös betraktningsvinkel på nästan 180 grader och minimalt med reflektioner som stör. Färgpaletten täcker imponerande 100% av Rec. 709 (SDR), 100% av sRGB och 95% av P3 samt har en Delta-avvikelse på under 3, vilket såklart är både förväntat och riktigt bra för en monitor i denna nisch och prisklass, även om regelrätta proffsmonitorer ska ligga på ett värde under 1.
Skärmen stöder ICC för inläsning av färgprofiler.
Användning
BenQ PD2506Q känns bra att använda. Menyerna är tydliga och nås enkelt via systemet med en joystick på baksidan av skärmen. Det går att göra många inställningar i bilden efter smak och behov och att pyssla med sysslor som webb-design, Office eller allmänt surfande och mailande känns både behagligt och skonsamt mot ögonen, oavsett ljus i rummet (blåljusfilter finns inbyggt naturligtvis). Monitorn kan även vridas enkelt runt sin egen axel, för att ställas på högkant och användas i det formatet.
Bildskärmen har två stycken, små högtalare med 2,5W effekt, för referensljud i videor och ett välplacerat 3,5mm-hörlursuttag på sidan, om du av någon anledning inte vill använda datorns. Här finns även support för KVM, vilket innebär att du kan koppla in flera datorenheter (exempelvis en stationär och bärbar du tar med dig hem) med respektive USB-tillbehör, samtidigt och växla enkelt och automatiskt mellan dessa.
Strömförbrukning är ju inte ointressant i dessa tider, och där kan BenQ PD2506Q gå rätt högt – upp till 170 W maximalt, men den ligger i genomsnitt runt 36 W vid normal användning samt standard 0,5 W i standby.
Sammanfattning
BenQ PD2506Q gör det mesta rätt och det den lovar riktigt bra. Med 2K och HDMI är 2.0 så detta är tydligt en monitor riktad mot användare som främst ska ha den till kontorsjobb eller design. Där skiner monitorn (bokstavligen) med sina bildegenskaper och välimplementerade grundstöd för HDR. Prislappen är dock hög – nästan 10 000 kronor i Sverige – vilket får oss att tro att den främsta gruppen användare kommer att vara proffs eller entusiaster som jobbar med video eller bild och behöver en monitor som är korrekt i färger och återgivning, samt behaglig att jobba på under längre perioder. Du som söker en vardagsmonitor för surf och enklare sysslor, eller något för gaming, bör kika på en annan kategori eller kan nöja dig med betydligt lägre prisklass. Men för användare som passar in på målgruppen så är BenQ PD2506Q ett intressant val och blir därmed också ny referens för oss i sin kategori.
BenQ skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.
Så här sätter vi betyg på Senses