Hem SpelPC De 10 bästa spelen 2017
bästa spel 2017

De 10 bästa spelen 2017

av senses.se

Det har blivit dags att sammanfatta spelåret 2017, ett år som vi får säga innehöll gott om toppar (två fullpoängare!) och även ny, spännande hårdvara i form av Nintendo Switch, som ju blivit värsta revanschen för Wii U-träknade Nintendo samt givetvis Xbox One X, marknadens mest kraftfulla konsol. För er som vill få listan i video-form, kika ovan, ni andra kan läsa om den spännande nedräkningen här (klicka på respektive namn för att komma till fullständiga recensionen).

Plats # 10 – Mass Effect: Andromeda (EA)

Mass effect andromeda

EA och BioWare tar sig återigen in på GotY (Game of the Year)-listan, denna gång med sitt Mass Effect: Andromeda. 2017 var ett tufft år för den amerikanska speljätten, som drogs med dålig PR och kontroverser kring för tidigt lanserade spel (med buggar) och loot box-tjafs. Mass Effect: Andromeda är trots kritiken och hard core fansens utdömande, ett riktigt bra sci-fi rollspel i rymdmiljö som lyckas blanda RPG med lättare cover-shooter action utan ansträngning. Stort, välskrivet och får oss att längta till nästa Dragon Age.

Plats # 9 – Crash Bandicoot N.Sane Trilogy (Activision)

crash bandicoot n sane trilogy recension

Pungråttan Crash Bandicoot, som kunde ha blivit Sonys officiella maskot men nu ligger under Universal, skapades av aktade spelstudion Naughty Dog och var en frisk fläkt i plattformsdjungeln på 90-talet och den ursprungliga Playstation. Nu är han tillbaka, i en HD-remaster på PS4 – så snyggt så att det nästan känns som ett modernt spel. Lite svårare på grund av nya kontroller (ettan är verkligen hard core-svår) men senare delar är mer humana och som helhet är det en trevlig trilogi för plattformsälskare och PS4-ägare.

Plats # 8 – Thimbleweed Park (Terrible Toybox)

ThimbleweedPark-Agents-Street

Ron Gilbert (Secret of Monkey Island – världens bästa spel, sådeså!) har en stor fan-base bland gamers som är i 30-40 årsåldern (och äldre) då hans äventyr för, numera nedlagda LucasArts formade en hel generation. Thimbleweed Park är en återgång till humorn men även estetiken och pixelgrafiken från 80-talsspel som Maniac Mansion och Zak McKracken. Det är nostalgiskt, det är simpelt och väldigt, väldigt underhållande. All inspelad dialog är fyndig och här finns oceaner av roliga pikar till äventyrsspel, LucasArts (”Mucusarts”) och en slags härlig tagning på ett Twin Peaks-thrillerdrama med galen humor. Ett måste för alla, men särskilt för dig som saknar de hederliga, gamla peka-och-klicka-äventyren.

Plats # 7 – Middle-Earth: Shadow of War (WB Games)

middle earth shadow of war

Uppföljaren till Middle-Earth: Shadow of Mordor, som kom för tre år sedan, förfinar och utvecklar konceptet ytterligare. Man lånar friskt från de allra bästa – Tomb Raider, Witcher 3, Assassins Creed, men gör samtidigt sin egen, mycket trogna tolkning av Tolkiens universum och lägger till strategidelar såsom Castle Sieges. Riktigt snyggt på PS4 Pro och Xbox One X, så är detta ett måste för alla Sagan om Ringen-fantaster.

Plats # 6 – Call of Duty: WW2 (Activision)

cod ww2

I år är ett Call of Duty-år. Även om EA:s Battlefield 1 med första världskriget i fokus var riktigt bra, så biter det inte på Activisions cineastiska alster som börjar med landstigningen (slakten) vid Normandie på Dagen D. Vackert i all sin förödelse, smidigt att komma igång och börja spela med utmärka kontroller samt en story som är en av världens mest återberättade, men håller bra än. Det enda smolket i bägaren att vi haft problem med korrupta sparfiler som gjort att vi fått spela om delar av spelet. Hoppas på patchar där snart, Activision / Sledgehammer!

Plats # 5 – Nier: Automata (Square Enix)

nier automata

Platinum Games vet hur man drar en action-slipsten och Nier: Automata är ytterligare en manifestation av studions kreativitet och skickliga genomförande. En rätt generisk sci-fi-story dras upp av utmärkt action, som blandar spelgenrer såsom twin-stick-shooter med tredjepersonsaction (á la deras Bayonetta). Väl värt att plocka upp om du är en action-fan och äger en PS4 eller PC.

Plats # 4 – Horizon Zero Dawn (Sony)

Horizon Zero Dawn

Guerilla Games Horizon Zero Dawn var en visuell smällkaramell som exploderade i början på 2017 och ytterligare en fjäder i hatten för Sonys Playstation 4, som kan stoltsera med ännu ett bedårande, exklusivt action-äventyr. Alloy är en grym hjältinna och även om den post-apokalyptiska storyn inte vinner pris för originalitet så är genomförandet helt sublimt och lånar från de bästa i genren (åter Witcher 3 och Assassins Creed). Ett måste om du har PS4 och passa även på att lira expansionen The Frozen Wilds, som förlänger spelet ytterligare cirka 25 timmar.

Plats # 3 – Persona 5 (Atlus)

persona 5

Ja, stillbilden i videon ovan är en spoiler vad gäller årets bronsplacering på listan, men Persona 5 från japanska Atlus är helt enkelt så originellt, annorlunda och estetiskt tilltalande att vi inte kan motstå att lyfta det till skyarna. Det är ett rollspel med turbaserade strider, i bästa Final Fantasy-JRPG-anda, men samtidigt också en relationssimulator och (förmodligen) en bra insikt i hur det är att vara tonåring i Japans huvudstad. Finns till PS4 och PS3 (!) och bör absolut inte missas, även om Atlus ska ha lite skäll också för att man är så tråkig med att låta gamers streama och fånga video från spelet (kom in i 2010-talet ;)).

Plats # 2 – Zelda: Breath of the Wild (Nintendo)

Att skilja på silver- och guldmedaljen i år var nästan omöjligt, men klart är i alla fall att Nintendo fått den bästa starten man kunde önska med sin Switch och att release-spelet Breath of the Wild är ett efterlängtat, nytt Zelda-spel som lever upp till förväntningarna. Denna gång i en enorm, helt öppen värld som är mörkare och mer utmanade men för den som lägger sin själ i det så väntar ett av de bästa äventyren på år och dar.

Plats # 1 – Årets spel 2017 – Super Mario Odyssey (Nintendo)

super mario odyssey recension

Som sagt – 2017 var ett grymt spelår och mycket av året tillhörde Nintendo. Mario är en av spelvärldens äldsta och mest älskade figurer och varje gång ett nytt spel med den mustaschprydde, lille rörmokaren ska släppas så är hypen nästan omöjlig att blidka. Ändå är det exakt det Nintendos elitförband på EAD lyckas göra. Super Mario Odyssey är inte ett av de svårare Mario-spelen, men det är ett av de bästa, roligaste och mest fyndiga. Bara det att du kan ta över och styra en T-Rex – bara en sån sak! Det plus 1 000 andra hemligheter och överraskningar som vi absolut inte vill spoila väntar på dig. Ut och köp en Switch, om du inte redan har en, och se till att uppleva den rena, online-mulitplayer-fria spelupplevelsen som är Super Mario Odyssey – årets bästa spel 2017!

HEDERSOMNÄMNANDE 

Dessa tre spel hamnade precis utanför prispallen, då vi bara har tio platser, men de är ändå väl värda att plocka upp om du vill ha fler pärlor från 2017:

Mario Kart 8 Deluxe (Nintendo)

mario kart 8 deluxe

Förvisso till väldigt stor del likt utgåvan på Wii U, och kändes kanske inte som helt ”ny” release 2017, även om denna har med alla figurer och banor upplåsta, samt all DLC + en ny kart. Men snyggare, snabbare och ett av de bästa party/multiplayer-spelen du kan spela – så måste du faktiskt ha ett exemplar av spelet på Switch också.

Nex Machina (Housemarque)

nex machina

Inget gör ett arkadspel som finska Housemarque, därför måste vi fälla en tår och hylla deras twin-stick shooter Nex Machina, som också blir deras sista spel i genren (rena arkadspel säljer för dåligt till dagens publik… *snyft*). Men det är en svanesång för årsböckerna, den naturliga uppföljaren på Robotron 2048 och en visuell fest på PS4 Pro. Gör dig själv en tjänst och missa det inte, utan upplev adrenalinkicken med en spelkompis i soffan (och med riktigt hög volym på hemmabion!).

Uncharted: The Lost Legacy (Sony)

Även när Naughty Dog ger sig på att göra DLC-material så sätter man ribban uppe bland molnen. Nu blev Uncharted: The Lost Legacy ett så omfattande spel att Sony till slut bestämde sig att för att släppa det som en nedsatt, stand-alone utgåva och här känns såklart själen från Uncharted 4 starkt. De två huvudrollerna kickar röv och förvaltar Drakes arv vidare bland djungler, tempel, avgudabilder och massiva shoot-outs. Ja, vi har sett och spelat det många, många gånger förr men när det är så här förbannat snyggt och spelbart som Uncharted: The Lost Legacy är, så har vi inget emot en vända till. Och en till.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.