Hem Spel senses.se testar: Nintendo startar morgondagens spelande med Wii U

senses.se testar: Nintendo startar morgondagens spelande med Wii U

av senses.se

Efter en vecka med Wii U, kommer här våra samlade intryck av nästa generations TV-spelkonsol från Nintendo:

Grundfakta:
Wii U liknar sin föregångare, Wii. Nya maskinen kommer i två utföranden, den pianolack-svarta Wii U Premium (Deluxe) som har 32GB flashminne och extra tillbehör, samt den vita Wii U Basic som har 8 GB och grund-tillbehören (prisskillnaden, som är en femhundring, är värt det om du frågar oss, men Premium-utgåvan kan vara väntetid på om du inte förbokat).  Wii U är bakåtkompatibel med spel och tillbehör från Wii, men inte GameCube.  Release är 30:e november i Sverige för båda modellerna som kommer att kosta 2995:- respektive 3495:-.

Foto: senses.se

Utseende / byggkvalitet:
Wii U har lite större kropp and gamla Wii och är som sagt, pianolack-svart eller vit, med väldigt glansig finish, som ser snyggt ut men lätt lockar till sig fingeravtryck. Premium-paketet – som är det vi testat här – är sprängfyllt med kablar och tillbehör, bland annat Wii U GamePad som är nya hjärtat i konsolen med sin inbyggda, tryckkänsliga skärm. Nintendo ska ha cred för att man skickat med en smidig laddningsdocka till GamePaden (endast Premium-utgåvan) och en HDMI-kabel som standard, något alla borde göra (men som ingen gör, á la skrivare). Konsolen har stödfötter medföljande (Premium) för stående eller liggande installation. Observera att Wii Remote + Nunchuck inte ingår i något paket och krävs för de flesta flerspelar-lägen. Du kan använda dina gamla remotes+nunchucks från Wii eller köpa de nya till Wii U (samma pris som förr, men nu med Motion Plus och skyddande, latex ”kroppskondom” som standard).

Foto: Nintendo

Prestanda:
Inte helt oväntat så kan Wii U – i alla fall rent teoretiskt – dra nytta av ca 50% mer prestanda än nuvarande generation konsoler (dessa siffror är dock endast av teknisk karaktär och säger egentligen inte mycket om vad maskinen kan/kommer att prestera praktiskt i kommande spel). Här kommer i alla fall specarna för kalenderbitarna där ute:

Trippel IBM PowerPC 750 CPU på 1,2Ghz (kan verka lågt, men betänk att det är en helt ny processor-typ med mer cache och snabbare teknik)
2 GB RAM
AMD Grafikprocessor (Radeon HD-familjen) med 32Mb RAM (enligt obekräftade rykten på 550Mhz)
25 GB Blu-ray-läsare (som dock inte spelar DVD & Blu-ray-filmer)
Eget Operativsystem, som går på egen ARM-processor
8 / 32 GB flashminne för spelinstallationer och sparfiler

Wii U har en Blu-ray-läsare men alltså inte stöd för att spela upp DVD- och Blu-ray-filmer, då den licensen kostar pengar och Nintendo inte vill fördyra konsolen med en funktion de tror de flesta redan har (via annan maskin). Det kan stämma, men hur mycket dyrare skulle det bli mätt mot hur mycket mer praktiskt det vore, att ge ungarna en allt-i-ett-maskin?

Nintendo har, likt Apple, aldrig varit särskilt stora på att driva på specifikations-kriget och av ovan siffror så ser vi att skillnaden mot PS3 och Xbox 360 idag inte är jättestor, vilket innebär att det är tryggt att säga att ”PS4” och ”Xbox 720 Xbox One”, som troligtvis kommer under nästa år, kommer att packa rejält mycket mer muskler. Men det viktiga är inte hästkrafterna i motorn, utan hur kul bilen är att köra och det tar oss vidare till det som allt handlar om: spelen.

Spelen:
Wii U kommer med ca 20 releasespel. Denna gång finns inget spel som direkt verkar kunna driva försäljningen som Mario 64 eller ett nytt Zelda. Bäst av alla är dock klart New Super Mario Bros U, som visar på Wii Us kapacitet med flerspelarläge, otroligt fin frame rate och den bästa, HD-grafiken och färgerna du någonsin sett i ett Mario-spel. Flerspelarläget kräver två Wii Remotes (spelet stöder upp till fyra st) så var beredd på det. Den som spelar med GamePaden kan bara spela i enspelarläge eller vara med i sk boost-mode, där man hjälper spelarna genom att lägga ut plattformar (inte lika kul). I tvåspelarläget är det ett av årets absolut bästa plattformsspel, och nästan värt att köpa Wii U bara för det!

Nintendo Land, som ingår i Wii U Premium är en gullig, liten samling mini-spel som använder GamePad:en någorlunda bra och går att avnjuta två eller fler spelare, med en GamePad och en/flera Wii Remotes. Det är tyvärr inget nytt Wii Sports och nyhetens behag rinner snabbt bort med de tämligen enklspåriga spelen. Det är OK som en del av paketet, men inget vi skulle köpa till fullpris.

Luigis Mansion är ett av de roligare mini-spelen i Nintendo Land. En spelare är spöket som ska skrämma livet ur de andra spelarna, som ska försöka zappa det med sina ficklampor

Batman Arkham City och Assassins Creed III är båda bra spel som är i princip likadana som sina GOTY-versioner på PS3. GamePaden är charmig som extraskärm att exempelvis planera inventarierna på, men har du spelen till andra format känns ett köp till Wii U inte helt nödvändigt.

ZombieU var ett av dragplåstren på förhand och en Wii U-exklusiv titel. Den antyder hur coolt det kommer bli framöver med två skärmar, men genomförandet är inte optimalt, då spelet känns ganska stelt, onödigt svårt och grafiken lite Xbox 360 anno 2010.

zombiU

Sonic Racing Tranformed bygger på den älskade och beprövade Mario Kart-modellen men här med figurer ur SEGAs klassiska samlingar (såsom Sonic, killen från Jet Set Radio och gästspel av Disneys Röjar-Ralf). Banornas teman är från SEGA-spel dem med, såsom exempelvis Panzer Dragoon och Golden Axe (med tillhörande musik). Snygg grafik, stadig frame rate och fordonens förmåga att förvandla sig mellan land (bil), luft (flyg) och vatten (motorbåt) gör detta till ett kanonval för Kart-racing fantasten.

sonic-all-stars-racing-transformed-wiiu

Ett spel som skulle ha kommit 2012, men nu kommer i slutet på februari 2013 är Rayman Legends. Detta Wii U-exklusiva spel är en slags uppföljare till plattformsliret Rayman Origins och det kommer att bli sjukt bra av det vi fått se och spela så här långt. Co-op är givet, där ena spelaren har GamePaden och kontrollerar omvartannat figuren den valt eller den flygande Murphy, som med hjälp av touchpaden kan lösa pussel, öppna gömda dörrar etc. Sjuk humor, blandat med härlig musik och otroligt skön serietidningsgrafik i 60 fps gör detta till ett givet köp 2013.

I och med denna generation så går Nintendo också upp i den hiskeligt höga 600 krs-nivån på nya releaser, precis som Xbox 360 och PS3.

Tillbehör:
Wii U Premium innehåller ett gäng tillbehör som kommer väl till pass, främst dockan som laddar GamePad:en som du behöver till det mesta. En särskild Wii U Controller Pro släpps också, som är misstänkt lik Xbox Controller S, men mycket lättare. Denna kontroller är inte kompatibel med Wii-spel och kan endast användas som ersättningskontroller till GamePaden, av spelen vi provat att döma. Den går i skrivande stund inte att kombinera och använda som kontroll för spelare 2, då krävs Wii Remote med/utan Nunchuck (med detta är en begränsning i själva spelen och kan ändras framöver). Detta gör dess användningsområde just idag extremt begränsat tycker vi, även om batteritiden på 18 timmar är grym.

GamePaden kan programmeras att styra din TV och det funkar ganska bra (viktigt att rörelsedetektorn är rätt installerad, du kan använda din gamla till din Wii om du redan har en sådan perfekt inställd, den som ingår här är exakt samma som förr). Tjänsten TVii, som vi tycker verkar så häftig, dröjer dock tyvärr till december 2012 i USA och våren 2013 i Europa. (Uppdatering jan 2013: Nu är TVii släppt i USA. Tjänsten verkar lovande, då du kan välja att favoritmarkera program och kanaler och få skräddarsydd upplevelse, men i praktiken funkar det sådär just nu. Vi hoppas återkomma med mer funktionalitet under våren)

Flashminnet på 8 resp 32 GB är snålt tilltaget för allt det ska bära framöver – sparfiler, program man köper i eShoppen och nedladdade spel, så Nintendo kommer att stödja externa hårddiskar framöver, men det är oklart för oss idag hur det kommer att funka i praktiken (Uppdatering: Precis som Playstation 3 så stöder Wii U externa hårddiskar upp till 2 TB. Man har snålat med USB-portarna, som ger för lite ström, så hårddisken behöver antingen egen ström eller en y-kabel att dra ström från två portar samtidigt)

Batteritid:
GamePaden går på batteri, ett inbyggt laddningsbart sådant. Tyvärr är kapaciteten på den inget vidare, runt 3 timmar, vilket är ganska lite om du sitter med ett äventyr. Du kan ladda GamePaden i dockan mellan varven och det finns även en USB-kabel du kan koppla in efter behov (som vi ryckte från dockan) om du vill spela medan du laddar. Vågar vi tro och hoppas att det kommer ett uppdaterat batteri inom kort till kommande paddor?

Grafik & Ljud:
Wii U bjuder på härliga färger, Full HD och 1080p via HDMI (som ingår, nice!). Den skalar också upp dina gamla Wii-spel till 1080p på din bildkälla, men går då in i ett Wii-emulatorläge som inte alls ser lika bra ut som Wii U, så ha realistiska förväntningar på detta. Frame raten har varit riktigt stadig och på de spel vi hittills testat, både i spelen och mellan TV:n och GamePaden och det ska bli kul att se vad Nintendo hittar på framöver, vi anar ett nytt Mario 3D och Zelda inom kort.

Ljudet är 120Mhz 6-kanaligt och inbyggt 2-kanals stereo i GamePaden, vilket såklart är lite burkigt. Men det duger gott och musiken i nya Mario, med alla röster i bakgrunden och jinglarna, är sjukt rolig!

En cool detalj är att du kan spela Wii U helt på din GamePad – TV:n kan alltså var avstängd eller på annan kanal (”älskling, jag måste ju se på Idol!”) – du spelar vidare utan problem, med helt OK bild på din GamePad (uttag för hörlurar finns).

Slutsats:
Det är kul att ”next-gen” nu officiellt är här, efter 6 år och Nintendo är återigen först ut. Likt Apple, så har de en unik touch på sina hårdvara och sina spel, en slags ”old school gamer-” och ”passar alla”-attityd, som visats sig vara extremt framgångsrik på Wii och senast på bärbara charmtrollet 3DS. Det är ingen stor ”revolution” mot Wii, snarare en utveckling av konceptetspel genom rörelse” och nu ”två skärmar” (precis som de införde på DS). Här finns ny hårdvara och ny potential för tillverkare som kan utnyttja den och skapa unika spel till konceptet.

Det tråkiga är att Nintendo återigen valt vägen man valde med Wii, dvs att ha väldigt begränsat med maskiner vid release för att skapa hype (de säger: ”vi vill känna av marknaden”. Yeah right, som om de skulle lägga ned maskinen om den inte sålde slut på sina extremt begränsande antal exemplar) vilket gör att många kommer att stå utan vid release, särskilt om man vill ha Premium-modellen (och det vill man, för tillbehören och extra platsen) och det går inte att komma ifrån det faktum att det i princip bara finns ett absolut-måste-ha-första-dagen-titel att spela, och det är New Super Mario Bros U – förutsatt att du har någon att spela det med. Men det är ändå inte ett Wave Racer eller Super Mario 3D Land på 3DS.

Kanske lägger Tomten en Wii U under din gran i år… kanske inte. Men hur som helst är det inte hela världen om du inte får tag i en till releasedagen, eller ens i år. Det kanske till och med kan vara klokt att avvakta till våren 2013 (Uppdatering: Japp, under våren kom nyheterna vi väntade på). Maskinen och spelen kommer att vara lika roliga då och kanske kommer Wii U till och med uppdateras och fixas till (bättre batteritid på GamePaden)? I vilket fall som helst kommer fler funktioner att finnas att tillgå (TVii och Nitendos MiiVerse kommer vara mer aktivt) men även fler potentiella och exklusiva toppspel, såsom utannonserade Pikmin 3 och Rayman Legends.

Missa inte detta

13 kommentarer

Skullcandy november 26, 2012 - 09:21

Har hört att man måste ladda hem en 5gb stor patch till Wii U direkt. Det är ju sjukt, hela minnet på 8 gb fylls ju upp då. Stämmer det?

Svara
admin november 26, 2012 - 11:14

Det har florerat rykten på nätet om denna uppdatering, som var obligatorisk och tog väldigt lång tid på releasedagen då servrarna var överbelastade. Men 5 GB är vida överdrivet, uppdateringen är närmare bestämt runt 1 GB, men tog 1-2 timmar på de flesta uppkopplingar pga de många anropen. Vissa stängde av sina Wii Us mitt i (genom att dra ut sladden ur väggen), vilket skapade problem och något man ALDRIG ska göra.

Förhoppningsvis kommer de svenska Wii U-konsolerna med denna uppdatering installerad från start.

Svara
Annais Anais november 28, 2012 - 09:51

Vilka var de bästa Nintendo land spelen då? Finns det något med Mario eller Link?

Svara
admin november 29, 2012 - 14:01

Måste nog säga att Pikmin-spelet är ett av de roligare att spela ensam och Mario Chase och Ghost Mansion bland de roligaste att spela flera på.

Finns tyvärr inga spel med Mario och Zelda, annat än temat på mini-spelen – Zelda har en värld då man skjuter/viftar svärd mot blobs och orcer. OK, men inte fantastiskt.

Svara
Ectomorph december 15, 2012 - 08:02

Jag har alltid varit ett fan av Nintendo men alla dessa sladdar och tillbehör för att ens komma igång med Wii gör mig irriterad. Därav köpte jag aldrig ett Wii men inte heller PS3 eller XBox 360. Dom faller mig inte i smaken.

Jag undrar ifall denna nya Wii U kommer med mindre tillbehör? Jag vill helst kunna skippa sensor bar och använda en vanlig handkontroll istället för nun-chuck. Gamepaden lockar mig men kan man spela med bara den och kan man på något vis skippa sensor bar när man kör spel?

Svara
admin december 15, 2012 - 10:32

Om du hatar sladdar och tillbehör så lär Wii U inte göra dig lycklig, den kommer med ännu fler sådana än gamla Wii.

Tyvärr tror jag inte du kommer undan sensorn, eftersom även Gamepaden kommunicerar med den, för att kunna vara rörelsekänslig. Wii U har en handkontroll som är trådlös och mer ”klassisk” (Game Pad Pro) men den var inte till stor nytta tyckte vi av de spel vi provade.

Om du hatar sladdar så rekommenderar jag lister man kan samla dem i. Det är inte helt sladdlöst, men i väntan på nästa generation är det iaf snyggaste lösningen och du får njuta lite nya Nintendo-spel så länge.

Svara
Ectomorph december 16, 2012 - 06:24

Hej,

Tack för ett snabbt svar.

Jag tar rådet och får helt enkelt lära mig leva med det. Nintendo Wii har förbannat bra spel för att missa – testat många gånger hos bekanta. För min del blir det nog Wii U i vilket fall för Game Pad känns mer skoj än Nun-Chuck och Remote Controll.

Hälsningar

Svara
admin december 16, 2012 - 10:36

Tror inte du kommer att bli besviken. Du har ju dessutom ett stort utbud av bra Wii-spel att sätta tänderna i nu också, både billigt begagnat och ”klassiker” som släppts till budgetpris. Berätta gärna vad du tyckte om Wii U:n när du har chansen att prova den.

Svara
ludvig december 20, 2012 - 11:58

Är wiiu så bra

Svara
admin december 21, 2012 - 04:22

Wii U är precis så bra. :)

Svara
Andre januari 5, 2013 - 12:28

hej har en fråga om man spelar ett wii u spel kan man välja om man vill köra med gamepaden eller om man vill använda Nun-Chuck då eller måste man använda gamepaden

Svara
admin januari 6, 2013 - 03:27

Det beror på spelet, de flesta spel vi provat så här långt kräver att man spelar med GamePaden om man är ensam. I ex New Super Mario Bros U så måste du ha två Wii-motes för att spela två spelare, om du kombinerar GamePad med en Wii-mote så blir GamePaden bara en slags ”boost-mode” där den spelaren kan hjälpa/stjälpa den andra. Vi hoppas detta kommer att förändras med kommande spel, då GamePaden är skön men man måste ju ha möjligheten att välja själv.

Svara
admin januari 20, 2013 - 08:41

Fick en fråga via e-mail om man måste ladda nunchucks till Wii. Svaret är nej, Nunchucken drar ström från Wii Moten (pekfjärren) som i sin tur går på batterier. Vi rekommenderar laddningsbara sådana för ekonomin och miljöns skull :)

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.