Hem LjudHörlurar Test: BackBeat GO 410
backbeat go 410 test Silver

Test: BackBeat GO 410

av senses.se

Vi har en fäbless för hörlurarsenses.se och genom åren har vi testat en mängd olika modeller, bland annat från amerikanska Plantronics. När de nu kallar sig för Poly (efter uppköpet av Polycom) så råder viss förvirring kring namnet på nätet. Många använder fortfarande Plantronics, medan Poly själva verkar ha strukit företagsnamnet innan modellbeteckningen helt i vissa fall, vilket kanske är lika bra? Dagens betraktelse, BackBeat GO 410 är i alla fall uppföljaren till BackBeat GO 3, från 2017. De trådlösa lurarna har denna gång mer än lovligt sneglat och lånat ”inspiration” från Apples BeatsX, på mer än ett sätt – vilket även prislappen reflekterar.

backbeat go 410 recension
Foto: Plantronics

BackBeat GO 410 – Tekniken

Det första man reagerar på när man packar upp BackBeat GO 410 är

a) hur lika BeatsX de är i designen..

och

b) hur rejält tilltagna de två battericontainrarna är, som också ger balans åt headsetet när man bär det kring halsen.

Lurarna har inbyggd ANC (mer om det nedan) och slås enkelt på och av genom att man låter den inbyggda magneten koppla ihop kåporna (ja, också som BeatsX). Enda direkta besvikelsen är att lurarna laddar med mikroUSB, vilket är lite mossigt 2019, istället för det modernare USB-C. Därmed har lurarna heller inte stöd för snabbladdning (vilket förebilden alltså har, via Apples egna prylar, där de kan ladda på så lite som fem minuter). BackBeat GO 410 laddar fullt på cirka två timmar.

BackBeat GO 410 – Funktionaliteten

BackBeat GO 410 sitter skönt runt halsen och kåpornas gummisnäckor kan anpassas efter din öronform (välj den största storleken du kan ha, för bäst bas). Lurarna kopplar enkelt och smärtfritt ihop sig via Bluetooth (5.0) med valfri ljudkälla vi testat och de 35 gram de väger känns precis lagom att bära på och med sig. En sak som var lite häftig på GO 3, var att bärpåsen hade ett litet batteri man kunde ladda upp, för att på så vis kunna ladda lurarna en extra gång under förvaring. GO 410 saknar denna funktion och får alltså bara en standard, lätt, nät-bärpåse (med PLT, Plantronics-förkortningen)

Foto: Plantronics

ANC (brusreduceringen) är hygglig för modellen – men inget som kan mäta sig med den totala tystnad du får av over-ear-lurar, såsom till exempel Panasonic RP-HD605. Det finns ett jättevagt sus när ANC är påslaget och det är tyst i lurarna, men det är inget som stör nämnvärt, och lurarna gör ett helt OK jobb att dämpa stadens muller, så gott det går. Men detta är inga lurar du bör välja i första hand om brusreducering står högst upp på önskelistan eller om du ofta reser på bullriga tåg och flygplan. Skapligt ändå för att vara såpass små och smidiga. Lurarna har en EQ-funktion, som finns i den föredömligt uppdaterade appen från PLT, men inställningarna är väldigt basic och kan inte mäta sig med dyrare lösningar från exempelvis Bang & Olufsen.

Batteritiden anges till åtta timmar och det stämmer väl något sånär med våra tester. ANC och hög volym drar mer kräm, så vill du få dem att räcka längre så stäng av brusreduceringen och dra på med lagom volym.

Det går att prata i telefon med lurarna på, men – som vanligt – är det knappast något man vill göra i onödan. Antingen pratar man direkt i luren eller så skaffar man sig en ordentlig, dedikerad Bluetooth-snäcka för telefonsamtal.

En sak som imponerar är räckvidden: vi kunde gå rätt långt bort med lurarna på huvudet ifrån vår telefon och ändå höra ljudet perfekt (de ska, enligt specifikationerna, klara 30 meter vilket är väldigt bra och mycket längre än Bluetooth 4s normala 10 meter).

backbeat go 410 recension
Foto: Plantronics

Nackdelar med BackBeat GO 410?

BackBeat GO 410 har inga jättenackdelar egentligen, då det är en välgjord och välpresterande hörlur som påminner oss om hur mycket bättre trådlösa lurar med sammankopplade kåpor låter jämfört med de så hippa ”true wireless” (Apple AirPods), som förlorar bandbredd på att trådlöst sända mellan kåporna, på Bluetooths redan ganska snåla signal. Men två saker står ut:

1. Den tunna plasten kring snäckorna känns lite skavande. Detta är kanske något man mjukar upp och vänjer sig vid med tiden, men redan efter någon timme kände vi oss lite ömma i örat / öronen.

2) Priset. Med ett snittpris på cirka 1300 kr är BackBeat GO 410 inte oskäligt dyra, men ändå ett par hundralappar dyrare än sin förebild, BeatsX. Och även om ljudprofilen i BackBeat GO 410 känns mer balanserad och ”korrekt” än Dr Dres hip-hop-lurar, så föredrar vissa ändå den generösare basen och möjligheten att snabbladda. BeatsX är också, enligt oss, snäppet snyggare och smidigare i design.

backbeat go 410 test
Foto: Plantronics

Summering

Poly (Plantronics) levererar, sin vana trogen, återigen en stabil och välljudande produkt, som fungerar såväl till diversifierat musiklyssnade som film- och tv-streaming samt ljudböcker. Ett par trådlösa lurar som lånar från de bästa och erbjuder schysst, relativt fylligt och klart ljud, samtidigt som de aldrig strular med tekniken (de droppar inte ut och parar sig super-smidigt). Hade prislappen varit närmare 900 kr hade betyget gått upp ett snäpp eller två. Just nu hamnar de i kategorin ”bra för priset” men samtidigt är de hårt konkurrensutsatta av sin förebild, BeatsX, som börjat krypa ned mot 1100 kr och erbjuder ett par extrafinesser.

Personlig smak kring ljudprofil och stil får avgör ditt val, men gillar du inte BeatsX överdrivna bas så är BackBeat GO 410 ett mycket intressant och design-mässigt liknande alternativ. Och ska du köra trådlöst (vilket du i princip måste på de senaste iPhone-modellerna) så är denna lösning idag mycket bättre, rent kvalitativt ljudmässigt, än true wireless (som en trend och ”status-pryl” i att bära idag).

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.