Hem LjudHörlurar Test: Audio-Technica ATH-AP2000Ti – trådad lyx
ATH-AP2000Ti close up recension senses Guld

Test: Audio-Technica ATH-AP2000Ti – trådad lyx

av senses.se

Även om trådlösa hörlurar och källor som spelar upp musik (till exempel moderna, high-end-smartphones) blir allt bättre i fråga om kodeks som stöder högupplöst – och till och med förlustfri överföring – så finns det något särskilt med en hederlig, gammal, analog anslutning som är svårt att slå i fråga om tillgänglighet och beprövad funktion. Audio-Technicas ATH-AP2000Ti är lyxlurar i high-end segmentet, som bjuder på en upplevelse – och även en prislapp – utöver det vanliga.

Under huven

Inuti de titan-förslutna kåporna sitter ett 53 mm element som är något bredare än andra, motsvarande lurar (på marginalen med 3 mm, men ändå). Den extra bredden ger mer bas åt oss som älskar sånt och tack vare permendur-magnetiska kretsar och DLC (Diamond-like carbon)-behandling så har man inte sparat på krutet i fråga om att välja bästa komponenterna för att uppnå optimalt ljud. Kåpornas storlek och design är menade att optimera luftflödet och resonans-utrymmet, något som påverkar ljudkvaliteten ytterligare ett snäpp mot andra, helt tillslutna hörlurar.

ATH-AP2000Ti close up recension senses
Foto: senses.se

Lurarna är specade i spannet 5-50,000 Hz (läs mer om kvalitet utanför hörbara frekvenser här) med en impedans på 44 Ohm, vilket gör att dessa dansar bäst med en handfast partner, gärna en riktig förstärkare som klarar att ge gott med kräm, hellre än en anslutning på 3,5mm i din telefon (även om det funkar bra också, så kan denna ofta inte spela så högt och inte ge optimal effekt).

Design och förstaintryck

Utseendemässigt ger AP2000Ti ett lite blandat intryck; de spegelblanka hörlurskåporna ser såklart nästan prydnadsmässigt lyxiga ut, men är också regelrätta magneter för fingeravtryck och fettfläckar och kräver i princip ständig polering för att hålla lystern (jodå, rengöringsduk ingår).

Lurarna är otroligt lätta att bära, den läderklädda bågen sitter behagligt över skallen och enda smolket i bägaren är att de – förvisso sköna – öronkuddarna sluter aningen för tätt och brett över örat, vilket efter en stund blir små-svettigt.

AP2000Ti narbild kapa
Du väljer själv höger-vänster efter hur du gillar att lurarna viker sig. Foto: senses.se

AP2000ti kan som sagt bara anslutas via kablar, men lite udda är att du bestämmer vilken kåpa som är höger och vänster (de är alltså helt identiska) genom att koppla in kabeln som medföljer (A2DC kallas den och är Audio-Technicas egen lösning, tappa alltså inte bort denna kabel – den finns säkert att beställa löst men inget du hittar varsomhelst). Det ingår, förvisso, två A2DC-kablar för 3,5mm (en längre och en kortare) samt en fempolig, balanserad 4,4mm-anslutning för dig som har high-end-prylar som stöder sådant (blir ett lyft i ljudet, men rätt få förstärkare som har balanserade 3,5mm-anslutningar idag). Hela kittet rundas av med en plug för 6mm-anslutning för inkoppling till fullstorleks-förstärkare.

kablar
Hörlurs-kablarna är av coax-typ som du trycker in. Finns även en fempolig, balanserad anslutning om din förstärkare stöder sådant. Foto: Audio-Technica

En lustig grej, för att vara så tillslutande lurar, är hur mycket ljud som faktiskt läcker från dom. Inte så att det stör omgivningen på något sätt, men vi behövde inte ha särskilt hög volym för att kollegan i rummet skulle kunna höra vilken låt som spelades. Detta kan ha att göra med den relativt tunna konstruktionen i själva titan-kåpan som inte får bli för massiv då det skulle göra ljudet stummare.

Ljudkvalitet ATH-AP2000Ti

Då kör vi: hur bra låter egentligen ATH-AP2000Ti? Vi på senses har ju vår referenslista på Tidal (som vi kör i högsta kvalitet, godkänt för Hi-Fi-återgivning digitalt, helt förlustfritt) och Spotify i högsta kvaltet, då det senare alternativet stöder fler direktanslutningar (Spotify Connect är mer utvecklat och kompatibelt idag än Tidal Connect, till exempel). Man kan debattera vad som ger bäst kvalitet eftersom det är flera variabler och steg i kedjan, men hursomhelst gör det skillnad på marginalen i bästa fall.

ATH-AP2000Ti vad finns i paketet
Detta ingår i lådan. Foto: senses.se

Om vi först testar basen med några referensspår så känns den överlag bra, men vissa genrer lyckas lurarna inte borra riktigt ned på de djupaste djup – i alla fall inte när det går fort. Kör man en låt med generös bas, som går ganska sakta (exempelvis Creeps Vertigo) så känner man att resurserna finns där – membranet vibrerar långsamt och skapar en varm basgrund som stärker låtens mystik. Men drar vi upp tempot, exempelvis i metal (valfri låt av Slayer) eller för dig som älskar gunget i hiphop så kan vi sakna den där gungande basen som vissa andra hörlurar kan ge. Ludacris Red Light District känns luftig och medryckande, men pulsen är aningen för mjuk för vår smak. Det är på inget sätt dåligt, man skulle kunna beskriva ljudåtergivningen här som i det närmaste återhållsam och ganska ”korrekt” (Audio-Technicas signum), men vissa musikgenrer känns roligare och mer lättlyssnade med lite mer ”oompf”. För dessa genrer är AP2000Ti inte helt optimala.

Kör vi något mer mellanregister, soft rock / pop som Dire Straits Sultans of Swing, så märker man direkt vilken position som ATH-AP2000Ti älskar att spela. Detta är örongodis deluxe. Snärtigt, piggt, väl avvägt och tydligt separerad sång och instrument, utan att ge intrycket att det hela inte spelar ihop. Eller om vi går till en av våra singer-songwriter-favoriter Katie Melua och hennes If I were a sailboat eller hennes sköna take på 80-tals-örhänget Wonderful Life, så strålar verkligen AP2000Ti. Här kan man bli fast i många timmar och bara lyssna vidare.

Om vi utmanar med något i högre registret så tar AP200Ti den lyran också – få stycken är så medryckande och högkvalitativ opera som Mozarts Nattens Drottning (ur Trollflöjten, hans bästa opera?). Sopranens nästan instrumentliknande timbre ligger som en perfekt glasyr på den geniala musiken, där orkesterbasen uppfattas tydligt utan att skapa för stort mellanrum i lyssnings-upplevelsen. Övertonerna i Ane Bruns live-spelning av Big in Japan är ett annat bra exempel på vad AP2000Ti gör utmärkt – gitarrsträngarna får spela fritt, vibrerande ljust men aldrig ”löst” och Anes sköra stämma känns ändå maffig tack vare bastonerna.

ath-ap2000ti
Stiliga. Men det spegelblanka titanet behöver ständigt polering för att hålla sig snyggt. Foto: Audio-Technica

Summering ATH-AP2000Ti

Prislappen är ansenlig, men det råder ingen tvekan om att Audio-Technicas ATH-AP2000Ti också är något alldeles extra. För audiofilen som älskar att sjunka in i live-spelningar, singer-songwriter-epos, mjukare rock eller pop så kan man bli sittande i favoritfåtöljen länge och bara njuta av resan inombords. För fans av snabb metal/hårdrock och hiphop, eller för dig som är casual-lyssnare så är kanske just denna modell inte helt optimal, särskilt inte för prisklassen. Du kanske ska kika på Audio-Technicas förträffliga M50xBT istället, som förvisso heller inte är några bas-monster men som spelar oerhört bra för priset (och är trådlösa).

Det finns inga perfekta ”kläder” eller ”bilar” för alla tillfällen, utan det handlar om smak och prioriteringar. AP2000Ti är som en riktigt välsittande, men inte för överklädd, kostym eller en bekväm Volvo XC90 – en produkt med resurser och hög kvalitet rakt igenom, för användare som älskar välljud som återges korrekt och inte behöver den snabbaste accelerationen eller nödvändigtvis stå ut allra mest på den stimmiga festen.

Självklart ny referens i trådade high-end-segmentet.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.