Hem SpelPC Test: Alienware M15 R6 – high end gaming-laptop med tillhörande prislapp
Alienware M15 R6 recension senses Silver

Test: Alienware M15 R6 – high end gaming-laptop med tillhörande prislapp

av senses.se

Vi älskar enkelheten och den kommunala känslan i spelkonsoler; att alla får exakt samma spelupplevelse, rent tekniskt. Men när det kommer till att pusha tekniska gränser och spelprestanda så ligger PC ständigt långt före. Här löper spektrat från 3 000 krs, webbaserade Chrome-book-historier som knappt klarar av att köra Windows Harpan till 60 000 kronors muskedunder-maskiner för esportare, proffsanvändare eller gamers med tjock plånbok. Allra mest prestanda får man av en stationär dator, men segmentet gaming-laptops – bärbara speldatorer – är snabbt växande, tack vare friheten de tillåter att ta datorn med sig. Och det är i det skrået vi har dagens betraktelse: Alienware M15 R6, som på pappret verkar fullsmetad med all prestanda man kan önska Men är den värd den väl tilltagna, tillhörande prislappen?

Alienware köptes upp av datorjätten Dell 2006 man har behållit namnet för att markera sin ”high end gaming-brand”. De bärbara spel-modellerna sträcker sig från ”seriösa” instegsmodellen med Intel i5 eller motsvarande AMD från runt 17 000 kronor, till 17 tummare med de senaste Intel i9-processorn, 32 GB minne, 2TB SSD och Nvidias GeForce RTX 3080-grafikkort för det dubbla.

Just den modell vi fått tillgång till för detta test har följande specifikationer:

Intel i9 11900H processor
15.6″ QHD (2560 x 1440) skärm
32GB DDR4 minne (X16)
1TB M.2 PCIe 3.0 NVMe SSD
NVIDIA GeForce RTX 3070
Windows 11
Alienware mSeries 4-Zone AlienFX RGB keyboard

Den uppmärksamme ser att just modellen vi fått till oss för test inte är tillgänglig i Dells svenska sortiment för tillfället. Men då man kan skräddarsy hårdvaran efter önskemål och budget, så uppskattar vi att ovan uppsättning skulle gå loss på runt 30 000 kronor idag. Ingen dator man spontan-köper alltså.

Alienware M15 R6 senses
Foto: senses.se

The Look

Det första man lägger märke till är Alienwares design. Vi ska säga dirket att vi diggar den! De mjuka linjerna, utan vassa kanter, den snygga, UFO-inspirerade RGB-belysningen och såklart utomjordings-logon som blivit märkets signum. Datorn andas ”modern”, ”gaming” och ”kul”. Transformatorn är dock rejält tilltagen och lägger till påtagligt med vikt i väskan (en mindre modell finns att köpa till, men det borde väl ingå i detta pris?). Själva datorn väger i runda slängar 2,5 kg och med trafo dras totalen upp till 3,1 kg. Inte oerhört, men heller inte helt direkt lättvikt (vilket förvisso inte är förväntat på en dator med fokus på extrem spelprestanda).

Skärmen

För en gaming-laptop känns skärmen både pigg och korrekt i färgen. Kontrasten är inte världsklass, men färgtonerna och ljusstyrkan (350 nits) kompenserar en del för detta. Svarstiden anges till 1 ms och det är säkert så i något labbtest av själva LCD-panelen, men i verkligheten ligger den närmare 3-4 ms, vilket fortfarande är väldigt bra och hjälps också åt av uppdateringsfrekvensen på 240 Hz (som ju kan dubbla redan silkeslena 120 Hz). Vår modell hade IR-ansiktsigenkänning, vilket var ett väldigt smidigt sätt att låsa upp datorn på.

Anslutningar och intern hårdvara

I övrigt har vi ett antal USB-C och USB-A anslutningar, Ethernetport, HDMI (2.1) och ett 3,5mm hörlursuttag. Designen och den mörkgrå färgen (”Dark of the moon”…!) är snygg, men det blir dunkelt och murrigt – trots RGB-slingan – att se exakt vart man ska koppla in kablar, så någon form av tillfällig belysning eller markering hade varit nice. USB-C:n i bak är snabbast och stöder Thunderbolt 4-överföring, tack vare Intels chipset, men tyvärr verkar den sakna laddning på USB-C, vilket hade varit väldigt praktiskt för en extern monitor (om man vill köra en sån).

Alienware M15 R6 RGB
Häftig och fräck design med RGB-slingan också – men ser du anslutningarna? Foto: senses.se

Wifi 6-chippet som ger oss trådlöst internet ska ha en eloge, detta är nog den snabbaste trådlösa anslutning vi någonsin testat och allt bara flyger fram med en bra Wifi 6-router såsom Netgear Nighthawk AX12 RAX200.

Hårddisken, som är av NvmE-typ, är PCiE 3.0 och gav oss 3,5 GB/s läs respektive 3,3 GB/s skriv i CrystalDisk och upplevdes som att den klarade av att flytta och kopiera filer i ett nafs under nysläppta Windows 11 (som dessutom var ett oväntat bra operativsystem måste vi säga… eller så har MacOS bara blivit så mycket sämre med åren).

CrystalMark-Alienware-M15-r6-senses
Mätvärden från CrystalDiskMark. Foto: CrystalDiskMark 8.0.4 app Windows

Minnet på 32 GB är snabbt och generöst tilltaget, men inte snabbast – vilket man nog blir lite besviken på hos en laptop med denna ambitions- och prisnivå. X16-minnen är ett par procentenheter långsammare än X8 och varför vissa tillverkare envisas med att välja dessa minnen vet vi inte exakt, men det är inte omöjligt att det har att göra med komponentbristen som funnits i branschen sista åren på grund av corona. Det är ingen dealbreaker, men det är lite surt att behöva uppgradera minnen på en nyinköpt monster-dator för att få ut det där lilla extra (vilket man ju såklart vill ha när man shoppar i denna prisklass).

De inbyggda högtalarna är OK, men inte så mycket mer. Med tanke på konkurrensen därute så borde Dell nog kika på samarbete med en ljudtillverkare, lite som Asus gjort med Harman Kardon. Nu hade MSI med Dynaudio trots allt inte så mycket bättre ljud, men återigen behöver ambitionsnivån på denna prisklass kännas som den verkligen genomsyrar tänket i allt.

Programvara och fläktljud

Alienwares egna program, framförallt BIOS-delen är rätt bra styrprogram, men lite röriga ibland och rent av felaktiga. Alla val är inte heller aktuella eller hur man ens ändrar dom. Däremot så är det smidigt att göra BIOS-förändringar via Windows. ”Over Clock” (OC) låter ju logiskt som att du ska kunna överklocka datorn med, men nej – det kan du inte – denna app visar bara statisk. Que? Du kan däremot släppa lite på bromsarna som håller ned ljudet och trimma datorn till maxfart, på bekostnad av mer fläktljud, högre strömförbrukning och kortare batteritid. Detta gjorde minst sagt marginell skillnad i prestanda för spel och Cinebench, med lade istället på öronbedövande fläktljud på upp till 65 db, så vår varmaste rekommendation är att du lämnar inställningen på ”balanserad” (även om datorn kunde varva upp  av obegriplig anledning ibland, även i sömn-läge). En annan märklig bugg var att datorn då och då inte gick igång när man tryckte powerknappen första gången – utomjordingen tändes men vi fick trycka en gång till för att datorn faktiskt skulle gå igång.

En speldator värd namnet

Att en gaming-dator lirar väl med Windows 11 är ju trevligt och allt det där, men det är ju spelen som är huvudsaken – och det är vad vi ska dyka ned i nu!

Eftersom skärmen maxar på 1440p så körde vi de flesta spel i Full HD (1080p), något som ger mycket mer prestanda med minimal synbar kvalitetsskillnad på en 15”-skärm. Datorn har datorn HDMI 2.1, så du bör tekniskt även kunna koppla den till en modern tv som kan ge dig upp till 120 Hz/FPS, även om vi här fokuserat på att använda den inbyggda skärmen för att slippa flaskhalsar i kedjan (och för enkelheten, som vi tror 99% av laptop-gamers lär välja, annars kunde de hade köpt en stationär PC istället)

Underbara och tidsödande Red Dead Redemption 2 (via egna benchmark-prpogrammet) ger oss runt 100 fps, vilket lär glädja många fans som fortfarande spelar. Särskilt som du på PC kan ställa in nivån på grafiken, som får även Xbox Series X att rodna om kinderna.

Red Dead Redemption 2. Foto: Rockstar Games

Mät-favoriten Shadow of Tomb Raider håller 120 fps stensäkert (med någon tappad frame då och då) i alla sina olika grafik-lägen.

Cyberpunk 2077 med senaste patchen och High Settings (ray tracing, ingen DLSS och så vidare) når runt 90 fps på i9 med det inbyggda 3070-kortet från Nvidia. Detta är med beröm godkänt på den nivån av detaljer vi får och på en bärbar dator dessutom (men såklart också lite väntat på gaming-laptop av denna kaliber).

Cyberpunk 2077. Foto: CD Projekt RED

Roligt nog så klarade i princip alla spel vi testade över den magiska 60 fps-gränsen vid högsta inställningar, vilket får ses som väldigt tillfredsställande. Ja, även Ubisoft-titlar som Watchdogs: Legion och Assassin’s Creed: Valhalla som brukar ha utmaningar att prestera i topp på PC. Äldre spel som CS:GO och enklare lir som Fortnite kan vissla fram i 500 fps på denna uppsättning hårdvara, siffror en konsol bara skulle kunna drömma om.

Det råder således inget snack om att Alienware M15 R6 med i9 och 32GB RAM och GeForce 3070 är en brutalt bra kombination hårdvara för en spel-dator. Men för 30 000 kr så ska man också förvänta sig något extraordinärt. Och denna Intel-modell är inte utan sina skavanker. Batteritiden får ses som sådär, AMDs Ryzen-processorer i motsvarande modeller ger bättre batteritid och är överlag 5-6 procent snabbare. Utöver det så finns det gaming-laptops med nyare och ännu snabbare grafikkort – Radeon RX 6800M eller GeForce RTX 3080 är nästan dubbelt så snabba på bara GPU-delen. Konkurrensen inom high-end-segmentet är mördande hård och det går ruskigt fort med ny hårdvara på PC-sidan. För priset så känner vi att Alienware M15 R6 i nuvarande konfiguration måste ses som en schysst gaming-PC, som lär göra de flesta nöjda, men den blir inget direkt ”kap” – och frågan är om du inte kan få mer prestanda för samma pengar hos annan modell idag (för maximal prestanda är ju vad man jagar, när man rör sig i denna prisklass).

Alienware M15 R6 ovanifrån
Tyst och välpresterande dyrgrip. Men vi hade önskat något grepp för att lättare öppna skärmen. Foto: senses.se

Det finns alltid avvägningar vid inköp av high end-hårdvara och hur du än väljer att prioritera så är detta både en väldigt bra speldator och fin arbetsdator, faktiskt. Windows 11 känns riktigt smidigt på den också – vi har nog aldrig varit så nära att konvertera från Mac (sånär som på Utforskaren… snälla Microsoft, fixa kaoset). Hårdvaran är stabil och Alienwares mjukvara är godkänd. Inte perfekt eller helt logisk, men inte alls lika mycket ”bloatware” som du får hos vissa andra tillverkare, som gör datorn seg som sirap från starten och är svårt (eller omöjligt) att ta bort.

En solklar rekommendation blir det därför till Alienware M15 R6 och givetvis är den också ny referens på redaktionen. Kolla vad du kan få för pris på denna modell eller uppsättning hårdvara, då den snart ersätts av en annan generation och då finns läge för antingen prisvärt köp eller valet att vänta på nästa uppsättning hårdvara för ungefär samma pengar. Då kan du förhoppningsvis ligga i yttersta framkant, prestandamässigt.

I alla fall ett litet tag.

Testexemplar från Dell. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende, med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.