Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: ADATA SE900G SSD (1TB)
ADATA SE900G recension senses Silver

Test: ADATA SE900G SSD (1TB)

av senses.se

Nu när Sony äntligen gått ut med beta av nästa, stora mjukvaruppdatering för PS5 så kommer alltså inbyggt stöd för NvmE (m,2)-kretsar att kunna expandera den – ganska snålt tilltagna – interna SSD-kapaciteten. Xbox har en busenkel – men dyr – extern lösning från Seagate där en extra terabyte kostar dig cirka 2 500 kr. Fördelen för PS5-ägare på lite sikt är att marknaden snart lär fyllas av mer prisvärda m2-kretsar som matchar PS5:ans specar och krav.

En billigare (om än inte lika snabb) lösning i dagsläget för PS5 och Xbox Series X/S är att skaffa en riktigt vass, extern SSD. Och mycket vassare specar än ADATA SE900G är svårt att hitta idag: en NAND av TCL-typ med 1TB (upp till 2GB) med PCI Express 3.0 x4 och USB-C 3.2 gen 2×2 (”äkta” USB-C 3.2 alltså) ger oss, på pappret, en SSD som borde vara i topp bland marknadens allra snabbaste med sina teoretiska 20Gbp/s (maximalt 2,5GB/s). Med en prislapp på runt 1 800 kr är den också en av de dyrare, externa SSD:erna på 1TB därute idag. Frågan är om den verkliga prestandan kan matcha prislappen? Vi har testat och tar reda på det!

adata se900g 1tb test senses mac mini m1
Foto: senses.se

ADATA SE900G kommer i ett stiligt plast-case med kylning och RGB-ljus – detta ljusspel är förvisso ganska subtilt i intensitet, men det kan inte stängas av, vilket är värt att ha i åtanke om du exempelvis sover i samma rum som du har disken inkopplad och lätt blir störd av ljus. Den väger cirka 160 gram och är 111 x 66 mm samt runt 17 mm hög. Slimmad och med viss känsla i vikten alltså, inte som gamla redaktionsfavoriten ADATA SE800, som kändes som en plastbit med luft inuti.

USB 3.2 gen 2×2 är ett kapitel för sig eftersom USB-standarden är ungefär lika krånglig som HDMI – men i grund och botten måste din hårdvara stödja 3.2 gen 2×2 för att du ska kunna få ut maxhastigheten här. Xbox Series X och PS5 gör inte det och kommer heller inte göra det på dagens generation av maskinerna framöver, då detta är låst i själva hårdvaran (varför kan bara gudarna svara på, det lär ju ha handlat om kronor på det stora hela att få en modernare USB-anslutning?). Du får maximalt 10 Gbit/s på PS5 – oavsett om du använder USB-C-porten på framsidan (vilket det bara finns en av) eller någon av de två USB-A-portarna på baksidan. I paketet till SE900G finns såväl USB-C-till-USB-C som USB-C-till-USB-A-kabel att koppla in SSD:n med. 10Gbp/s innebär en teoretisk maxhastighet på 1 250 MB/s (1,25 GB/s) – mer än tillräckligt för de flesta, men drygt hälften av diskens teoretiska maxhastighet på 2 500 MB/s. Läget är ännu sämre för Xbox-ägare, de konsolerna (även Xbox One) bara har USB 3.0 i sina portar, vilket sätter en verklig flaskhals på 4,8 Gbit/s (600 MB/s).

Vi plockade därför fram vår pinfärska Mac Mini M1, utrustad med Thunderbolt / USB-C 4-portar (teoretiskt max 40 Gbps) och körde igång Black Magic Disk Speed test och AmorphousDiskMark för att kolla om löftet håller:

black magic disk speed test adata se900g
amorphous disk mark 3.1 adata se900g

Som ni ser så presterar ADATA SE900G riktigt bra, men inte i närheten av vad som teoretiskt är möjligt (knappt hälften faktiskt). Stor brasklapp här är att USB-standarden som sagt är extremt rörig och även om USB 4 ska vara 100% bakåtkompatibel med USB 3.2 gen 2 och tidigare, så kan det finnas små skillnader i chipset som kan sätta taket här (USB 4 måste stödja minst 20Gbps enligt Thunderbolt 3-specifikationerna). Oavsett anledning blir det ju ett besvärande faktum att om du har en enhet som ska stödja USB 4 (och nedåt) så är det ju rimligt att du ska kunna förvänta dig full hastighet, vilket alltså inte är fallet här. Därmed inte sagt att högre hastigheter inte kan uppnås med andra USB 3.2 gen 2×2-kort på PC till exempel – vi har läst tester där detta skett – men vi kan ju bara bedöma det vi kan testa själva. Så vi får uppdatera med PC-mätningar när vi har tillfälle framöver, men kontentan blir att du inte kan ta något riktigt för givet med hastigheter på externa diskar baserat på USB-specifikationer, utan måste testa dig fram.

Går vi över på konsolerna så får vi liknande resultat som vi sett tidigare med Kingston KC2500 till exempel – mycket bra för extern lagring av last-gen-spel, men på grund av konsolernas egna begränsningar i portarna så blir denna disk något overkill för vad du faktiskt får nytta av. Trög-laddade kolosser som Final Fantasy XV, Shadow of the Tomb Raider och Fallout 4 laddar på mellan 10-20 sekunder (istället för närmare minuten), vilket såklart är mumma.

adata se900g ssd xbox series x
Det hade varit lite skönt att kunna stänga av RGB-ljusslingan. Intrycket blir renare. Foto: senses.se

Summering ADATA SE900G

ADATA SE900G är onekligen en väldigt ambitiös produkt, som i rätt sammanhang är en av marknadens just nu snabbaste, externa SSD:er. Den fungerar fint som extern lagring till PS5 och Xbox Series, men är seriöst överdimensionerad i prestanda för båda – du kan spara en röding på att satsa på en mer blygsam disk och ändå maxa hastigheten (särskilt på Xbox). Datorägare är de som kommer att ha mest nytta av SE900G, särskilt gamers såklart som ofta har stora, tung-laddade spel att tugga igenom. SE900G ska med rätt hårdvara klara runt 2 000 MB/s, vilket är mycket bra och prisvärt. Just på vår hårdvara nådde den dock inte upp till detta (fast vi sitter på modernaste Mac:arna) och detta understryker att verklig prestanda är svår att sia om på förhand. Felet består inte i ADATAs produkt utan i den struliga USB-standarden (som knappast kan kallas för en ”standard”).

Effekten är att produkten blir beroende av faktorer du inte alltid kan veta på förhand. Du kommer inte göra ett dåligt val om du väljer SE900G – framförallt inte ur framtidssynpunkt. Men du riskerar att betala för mycket idag för prestanda du inte kommer att kunna få ut. Och därför kan vi inte mer än rekommendera SE900G för dig som är gamer och sitter på riktigt modern – eller snart ska uppgradera till senaste – hårdvara på dator (framförallt PC). För Mac och konsoler funkar den kanon, men det finns billigare alternativ som blir lika snabba i verkligheten för dig.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.