EarFun är kanske inte den första tillverkaren man tänker på när man ska köpa ett par nya TWS-lurar, eller hörlurar överhuvudtaget. Vi har dock lagt märke till att många recensenter på YouTube och Reddit har hyllat föregångaren till de lurar vi ska testa idag, EarFun Air Pro 3. Vi kommer att testa efterföljaren, EarFun Air Pro 4.
Specifikationerna är extremt imponerande: ANC, LDAC, aptX, aptX Adaptive, aptX Lossless, Google Fast Pair, LE Audio, Auracast, Bluetooth 5.4, <50ms Ultra Low Latency Mode, Multipoint, IPX5 och 52 timmars batteritid. Allt detta för under tusen kronor.
I förpackningen medföljer ett laddningsetui, en kort USB-C-kabel och fem olika silikonproppar (ett par sitter redan på lurarna).
Design och komfort
Varje hörlur väger 5,2 gram och fodralet, som väger 43 gram, är relativt kompakt och lätt att bära med sig. Hörlurarna har en “stamdesign” och sitter stabilt i örat. Det finns fem olika storlekar av silikonproppar för att passa alla typer av öron. Passformen är bland de bästa vi testat; de sitter verkligen bra och det är inga problem att gå ut på en joggingtur eller gå till gymmet, lurarna sitter bra.
Hörlurarna är också IPX5-klassade, vilket innebär att de tål både svett och regn.
När man ska lägga lurarna i fodralet hamnar de enkelt rätt med hjälp av starka magneter. Det finns även belysning i fodralet så att en lampa tänds när lurarna läggs rätt, så man tydligt ser att de ligger där de ska. Lamporna tänds även när man öppnar fodralet.
Man styr lurarna genom att det finns en liten tryckkänslig yta längst upp på “stammarna”. Efter lite träning fungerar det väldigt bra, och det går att med hjälp av appen styra exakt vilka funktioner man vill ha för enkel-, dubbel-, trippel- eller långtryck.
Hörlurarna har också inbyggda sensorer för automatisk uppspelning och paus, vilket innebär att musiken automatiskt pausas när du tar ut en hörlur och återupptas när du sätter in den igen.
Ljudkvalitet
Basen är kraftfull och framträdande, vilket passar bra för musikstilar med tung bas, som hiphop och elektronisk musik. Dock kan basen ibland upplevas som överväldigande, och den tenderar att ta över ljudbilden något i mer nyanserad musik, där den kan kännas lite för dominerande och något lös. Detta kan göra att mellanregistret och framförallt diskanten hamnar i skymundan, vilket kan göra att vissa detaljer förloras. Detta går dock att till viss del åtgärda med hjälp av equalizern i appen som har en 10-bands equalizer och 30 förinställda ljudprofiler.
Efter lite justeringar i equalizern så låter det bra, på gränsen till väldigt bra för prislappen. Det finns även ett läge som kallas “My sound profile” där man, likt ett hörseltest, får höra pip i olika frekvenser och ska justera nivån med hjälp av en slider tills de är så svaga att man inte hör dem längre. Baserat på detta skapas en ljudprofil.
Aktiv brusreducering (ANC) och omgivningsläge
Hörlurarna erbjuder flera nivåer av brusreducering, där “Strong ANC” är den mest kraftfulla och kan minska omgivande ljud med upp till 50 dB. Detta är tillräckligt effektivt för att dämpa bakgrundsljud i bullriga miljöer som på bussen eller ute på stan. Det blir inte helt tyst, och de når inte upp i samma nivå av brusreducering som branschledarna, men det fungerar förvånansvärt bra. Och som alltid är ANC beroende av en god tätning i örat, så det är viktigt att använda rätt storlek på silikonpropparna för att få bästa resultat.
Förutom “Strong ANC” finns det flera andra brusreduceringslägen, men vi märker ingen större skillnad mellan de olika lägena. “Strong ANC” fungerar helt klart bäst, förutom vindläget som är riktigt bra när det är blåsigt. Det tar inte bort vindljudet helt när man cyklar, men det är fullt tillräckligt för en promenad eller en joggingtur en blåsig dag.
Vi har dock märkt att ibland så kan brusreduceringen “glitcha”, t.ex. när vi la in bestick i en låda så fick den fnatt och snarare förstärkte ljudet än att dämpa det. Detta är dock ett undantagsfall.
Omgivningsläget (ambient sound) låter en viss mängd omgivningsljud passera genom hörlurarna, vilket gör det möjligt att höra vad som händer runtomkring utan att ta ut hörlurarna. Det är helt klart den svagaste delen hos hörlurarna. Det låter onaturligt och är inget man vill ha igång en längre tid. Visst, det är okej för att till exempel kunna prata med en kassörska när man handlar utan att behöva ta ut lurarna, men inte mycket mer än så.
Samtalskvalitet
Samtalskvaliteten på EarFun Air Pro 4 är acceptabel, men inte exceptionell. Hörlurarna är utrustade med sex mikrofoner och använder AI-baserad brusreducering för att filtrera bort bakgrundsljud under samtal. I tysta eller halvstökiga miljöer fungerar detta bra och rösten kommer fram tydligt. Däremot fungerar det sämre i bullriga miljöer eller under blåsiga förhållanden, där samtalspartnern ibland kunde uppleva min röst som dämpad eller ekande.
Batteritid
EarFun Air Pro 4 har en imponerande batteritid, särskilt för sin prisklass. Enligt specifikationerna ska man få upp till 11 timmars batteritid med brusreduceringen avstängd och cirka 7 timmar med ANC aktiverat. När vi har testat har vi kommit fram till ungefär samma siffror. Fodralet erbjuder ytterligare 41 timmars batteritid, vilket innebär att du totalt kan få upp till 52 timmars användning.
Fodralet stöder både USB-C-laddning och trådlös laddning, och har en snabbladdningsfunktion som ger dig 2 timmars batteritid efter 10 minuters laddning.
Övrigt
EarFun Air Pro 4 stödjer Bluetooth 5.4 och har en imponerande mängd med codecs, inklusive LDAC, aptX Adaptive, aptX Loseless och AAC.
De stödjer även Multipoint, vilket gör det möjligt att ansluta hörlurarna till två enheter samtidigt. Under testningen upplevde jag inga problem med anslutningsstabiliteten, även när jag växlade mellan min mobiltelefon och dator. Väljer man LDAC som codec tappar man däremot möjligheten till Multipoint.
Tappar man bort en lur så finns ett läge där man kan få lurarna att börja pipa, och det låter förvånansvärt högt, så det är helt klart användbart.
Slutsats
EarFun Air Pro 4 imponerar med sin långa lista av funktioner och prestanda till ett överkomligt pris. De erbjuder en bekväm passform, bra ljudkvalitet (efter viss justering), effektiv brusreducering och lång batteritid. Även om omgivningsläget och samtalskvaliteten inte är de bästa, så kompenserar priset för det. Om du letar efter ett par prisvärda true wireless-hörlurar med bra ljud och många funktioner är EarFun Air Pro 4 ett utmärkt val.
EarFun skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
EarFun erbjuder senses läsare att köpa EarFun Air Pro 4 till 25% rabatterat pris genom koden AP425OFF (alltså 690 kr istället för cirka 920 kr, inklusive fri frakt). Vi på senses får ingen kommission eller kickback på detta.
Så här sätter vi betyg på Senses