Hem Spele-sport Vad behöver ett spel för att det ska erkännas som en E-sport?

Vad behöver ett spel för att det ska erkännas som en E-sport?

av senses.se

Något som har blivit alltmer populärt inom idrott är E-sport och den olympiska kommittén har till och med införlivat denna typ av sport i de olympiska spelen. Då de hade en e-sportturnering strax innan de olympiska spelen började i maj-juni 2021. Turneringen hette Olympic Virtual Series (OVS). Utövarna tävlade i segling, baseboll, cykling, rodd och bilsport.

Det hålls E-sportturneringar världen över, men då är det i helt andra sporter och ligor än de som tävlade i OVS. Utövarna spelar vanligtvis i lag i olika spelgenrer, men det finns också individuella tävlingar. De populäraste spelen är Dota 2, League of Legends, Super Smash Bros, Fortnite, Counter-Strike: Global Offensive och Rocket League.

Frågan är då vilka spel räknas som E-sporter? E-sport betyder att det är en elektronisk sport och är  samlingsnamnet på de tv- och datorspel som är tävlingsinriktade. När ett spel kräver att deltagarna möter varandra i en tävling och de tävlandes prestationer ska avgöra vem eller vilket lag som kommer att vinna. Då är spelet kvalificerats som ett E-sportspel. En E-sport är alltså när du tävlar mot andra deltagare och inte mot en dator.

Går det att tjäna pengar genom att spela TV- och datorspel?

Ja, det är faktiskt fullt möjligt. Det finns spelare som tjänar miljonbelopp på sitt spelande varje år. Dessutom får de besöka många platser i världen då de är med och tävlar i olika turneringar. Precis som vanligt sportande finns det olika nivåer. Allt från amatörlag på lokal nivå, till extremt stora turneringar internationellt som flera tusen besökare.

Ett riktigt bra exempel, bara för att du ska få en uppfattning på hur stort det kan bli, under 2017 arrangerades Intel Extreme Masters Katowice en turnering där 173 000 besökte turneringen under de 3 veckorna som den höll på. Dessutom var det över 45 miljoner personer som följde turneringen online. Många av de bästa spelarna kommer från Sverige.

Testa E-sporter själv

Vill du så finns det möjlighet att testa olika E-sporter i olika ligor. Till exempel kan du registrera dig för ett konto hos Sky Sport. Därefter är det bara att utforska och se om du har turen på din sida och även kan hitta en svensk bonus. Några kul fakta…

Att spelet Fortnite har mer än 125 miljoner spelare och League of Legends har mer än 100 miljoner spelare

Det spel som är störst i vårt land är Counter Strike, då tävlingen ESL PRO är välkänd bland alla som spelar CS.

I Sverige finns det nästan lika många e-sportare som är organiserade som hockey- och handbollsspelare

E-sport är officiell sport i 24 länder, i bland annat Italien, Sydkorea och Finland

I Amerika har de som tävlar och turnerar inom E-sport sedan 2013 räknats som officiella atleter

2018 under VM-finalen i E-sporten Dota 2 var prissumman på 25 miljoner dollar och det lag som vann kammade hem 11 miljoner dollar.

Missa inte detta

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.