Hem SpelPlaystation 5 / PS5 Recension: Uncharted – Legacy of Thieves Collection (PS5)
uncharted legacy of thieves collection ps5 Silver

Recension: Uncharted – Legacy of Thieves Collection (PS5)

av senses.se

Uncharted 4: A Thief’s End och Uncharted: The Lost Legacy får PS5-uppdateringar och vi har kikat nämare på vad du kan förvänta dig, vad PS5-uppgraderingen kostar och hur du uppgraderar (om du kan).

Foto: Playstation (alla bilder från PS5)

Recension av de två spelen finner du på respektive länk ovan, denna samling är exakt samma spel med ny, teknisk skrud som därav också är fokuset för denna betraktelse. Grafiken var ju makalös redan på PS4 – spelstudion Naughty Dog är ju kungar av Playstation-arkitekturer och många förundrades att de (trots allt) fick till Uncharted 4 så bra till grundmaskinen 2016 (och på PS4 Pro var det ju ännu bättre). Då var det låsta 30 fps som gällde (60 fps på Pro, dock i 720p), vilket med tanke på tiden och presentationen i övrigt var helt OK. Nu, snart sex år senare på en ny generation hårdvara som stavas Playstation 5, så får vi tre val: Quality (äkta 4K-upplösning, 2160p låst till 30 fps), Performance (1440p i låsta 60 fps) samt Performance Plus (1080p i 120 fps, för dig som har en kompatibel bildkälla). Quality-läget är klart skarpast och mest detaljrikt, om man tar sig tid att stanna upp och njuta av miljöerna. Men det står ju sällan still i Uncharted-spelen, så mest tycker vi ändå att 60 fps ger (dubbel upplösning här mot PS4 Pro-versionen). 120 fps är fruktansvärt nice i mulitplayer eller det mer action-betonade Lost Legacy, men här tappas faktiskt bildrutor då och då, även om det verkligen inte är mycket att orda om eller störa sig på. Ett redan bländande vackert spel är nu ännu mer bländande och mjukt.

Ljudet har också fått en tweak med stöd för Auro 3D i hörlurar. Det ger en skön illusion, med fet bas och snygga miljöljud, men vi föredrar nog ändå rejäl volym på en fet förstärkare med bra högtalare för den där cineastiska känslan (för få spel är ju så filmiska som detta!).

Foto: Playstation

En sista, liten, men väldigt skön uppdatering är att skjutandet fått haptisk feedback tack vare DualSense-kontrollern (vilken fantastisk kontroller detta är på alla vis – både funktionsmässigt och ergonomiskt, bra gjort Sony!). Det är inte skillnad på dag och natt, men det är lite roligare och mer indragande nu att panga skurkar, när trigger-knapparna ger lite motstånd och olika reaktioner.

Vad kostar det att uppgradera till Uncharted på PS5?

Som vanligt är det lite snårigt: Du som äger något av spelen på PS4-versioner kan uppgradera för runt hundringen, till samma version som du äger sen tidigare (skiva respektive digitalt – du kan inte slippa skivan om du bara har spelet på skiva sen innan). Du som plockat hem Uncharted 4 via PS Plus är dock (likt Final Fantasy VII: Integrade) inte kandidat att kunna uppgradera, så du måste köpa spelet till fullpris för cirka 500 kr, om du känner dig sugen.

Uncharted 4 är ett makalöst bra spel och värdig avslutning (?) på Nathan Drake-historien. Lost Legacy är riktigt bra, men känns mer som en lite större DLC, med fokus på action. Äger du något av spelen sen innan i fullversion och har en PS5:a så är en hundring väl värt priset att uppleva dem på nytt i all prakt. Däremot är det tveksamt att det är värt att pynta 500 kr för dessa två om du redan har spelat igenom dem på PS4 och inte kan uppgradera för en liten peng; skillnaden är inte enormt stor (såvida du inte är die hard multiplayer-fan, då kan 120 fps-patchen vara värt det i sig). Alla som inte spelat spelen förr bör dock fixa den lapsusen i allmänbildningen direkt – detta är två kanonspel till en rimlig peng!

Playstation skickade recensionskod till detta spel. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan ni läsare (konsumenter) är de vi skriver våra oberoende intryck för.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.