Hem SpelPlaystation 5 / PS5 Recension: Final Fantasy VII Remake INTERgrade + INTERmission (PS5)
final fantasy 7 yuffie ps5 recension Silver

Recension: Final Fantasy VII Remake INTERgrade + INTERmission (PS5)

av senses.se

Det känns på något vis som evigheter sen Final Fantasy VII Remake släpptes, men det var faktiskt så nyligen som i april 2020. Mycket har hänt sen dess, minst sagt. Att vi hade extremt kul med spelet är ingen hemlighet, såpass att det nådde vårt toppris för bästa spel 2020. I väntan på att vi ska få del 2 av historien (något som Square Enix inte sagt något om under den gågna E3-presentation, tyvärr – så 2021 känns i princip uteslutet) så får vi en PS5-uppgradering och ett ”mellan-äventyr” med den lekfulla ninjan Yuffie i huvudrollen.

Final Fantasy VII Remake INTERgrade INTERmission PS5
Foto: Square Enix

PS5-uppgraderingen av FF VII Remake är gratis för alla som äger originalspelet på PS4 – dock inte för dig som köpt det på skiva och nu har en PS5 Digital Edition, du måste köpa om hela spelet i sådant fall. Som redan utannonserat så får Final Fantasy VII Remake-versionen som skickades med PS Plus för ett par månader sen heller inte denna PS5-uppgradering, gratis. Lite beroende på om du vill ha med eller utan Yuffie-DLC:n så kommer det kosta 600-800 kronor, vilket ju är en hel del. Du som har en version du kan uppgradera gratis till INTERgrade (som denna PS5-utgåva heter) kan köpa Yuffie-äventyret löst för cirka 200 kronor. Rörigt? Ja, verkligen, men du lär märka i vilken kategori du hamnar. Äger du spelet på PS4 sen innan är det i alla fall goda nyheter. Mindre goda om du ”bara” äger PS Plus-versionen, då innebär detta i princip nyköp.

Sparfiler går att föra över från PS4-versionen till PS5-diton, det är dock några fler steg än att bara ladda ned filerna från PS Plus-molnet. Du behöver först installera (grunden iaf) av FF VII Remake PS4 och ladda upp de sparfiler (eller bara den senaste) till ett Square Enix-verktyg. Sen laddar du ned och matchar samma fil genom PS5-versionen av samma spel. Varför PS5-versionen inte automatiskt kan patcha sparfilen från Playstation-molnet förtäljer inte historien, men förutom tidsåtgången att eventuellt ladda ned gamla versionen en gång till så funkar det smidigt (och alla dina troféer poppar upp på PS5, en efter en).

Final Fantasy VII Remake INTERgrade INTERmission PS5
Foto: Square Enix

Så hur gör sig Final Fantasy VII Remake INTERgrade på PS5 då? Jodå, klart bättre – som förväntat. Nu var spelet redan jättesnyggt och väldigt väl genomfört på PS4 (Pro), men PS5-versionen lägger till extra detaljer, bättre och mer naturliga ljuskällor och såklart ännu smidigare frame rate och extremt mycket kortare laddningstider (två sekunder nu, mot 25 innan). Midgars enorma bygge tornar sig skarpare över oss nu och hela spelupplevelsen känns mer indragande. Skillnaden som helhet är kanske inte bländande stor, så du som upplevt spelet på PS4 Pro behöver inte nödvändigtvis spela om det på PS5, även om det ju är mycket trevligt tidsfördriv i väntan på nästa del. Du som inte spelat det ännu – och har en PS5:a – borde absolut ta chansen att uppleva det nu.

Final Fantasy VII Remake INTERgrade INTERmission PS5
Foto: Square Enix

Yuffie-DLC:n (formellt namngiven INTERmission) är ett charmigt mini-äventyr med den lekfulla och kaxiga ninjan Yuffie som ska utföra ett uppdrag i Midgar kopplat till Wutai och spelets övergripande story. Med på resan får hon den coola Sonon och tillsammans sparkar de stjärt och löser problem, inte helt olikt de äventyr vi upplevde i del ett. Yuffie är snabb och rörlig, använder både händer och fötter i sin Ninjitsu och gärna sin enorma shuriken. Tyvärr är äventyret rätt så kort, cirka tre-fyra timmar om man fokuserar främst på huvudhistorien, så det rekommenderas att man faktiskt tar sig tid och spelar alla sidouppdrag också för att få härligheten att vara lite längre.

Som helhet är PS5-uppgraderingen av Final Fantasy VII Remake (INTERgrade) en fin-fin uppgradering, som förblir ett måste som spel. Du som har basspelet kan absolut lägga 200 kr på att få ut lite mer äventyr med Yuffie, även om detta blir ett kärt men ganska kort återseende. Betyget sätts utifrån hur vi upplevde främst DLC:n INTERmission, det är riktigt bra och spelvärt men kanske inte riktigt något måste.

Final Fantasy VII Remake INTERgrade INTERmission PS5
Foto: Square Enix

Nu hoppas vi att part 2 inte dröjer alltför länge, för då hinner man både glömma bort och tappa framåtrörelse i den fantastiska värld som är Final Fantasy VII, ett av tidernas bästa JRPG.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.