Spana in trailern för Zhang Yimous äventyr The Great Wall

Kina är en växande och allt viktigare marknad för den internationella filmkolossen som är Hollywood. Med en befolkning på nästan 1,5 miljarder människor och en snabbt växande medelklass så behövs filmer som berör den lokala historiken såväl som att den är rollsatt med asiatiska stjärnor – något vi kunnat se i den senaste Star Wars-filmen Rogue One. The Great Wall är ytterligare ett sådant projekt. Det är den hyllade, kinesiske regissören Zhang Yimous första engelskspråkiga film, efter framgångar med Den röda lyktan, Hero och House of Flying Daggers. I huvudrollen ser vi Matt Damon, som den europeiske legosoldaten William och i övriga roller bland andra Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe och Andy Lau.

the great wall

The Great Wall, som i det närmaste kan beskrivas som historisk fiktion och är skriven av bland andra suveräna Tony Gilroy (Djävulens Advokat, Michael Clayton mfl), så följer vi alltså en grupp europeiska legosoldater på jakt efter den kinesiska uppfinningen krut. Efter att en stor del av dom dödas i en attack så överlever bara två (Damon och Pascal), som i sin tur måste fly undan en monstruös varelse som de besegrar med nöd och näppe. De tas till fånga av en namnlös, kinesisk order som kämpar emot monsterarmén som verkar återkomma vart 60e år. Tillsammans kanske de kan klara livhanken och hålla invasionsstyrkan borta, med hjälp av den legendariska Great Wall (Kinesiska muren).

The Great Wall har svensk biopremiär på fredag, den 17 februari, och biljetterna kan du fixa redan nu. Klicka bara uppe i högra hörnet när du kollat in trailern!

I detta inlägg förekommer videoreklam från Universal Pictures, men texten är vår.